03.11.2018 | 14:25
Light, znaš li ti da su antički Grci imali samo jednu riječ za otrov i lijek? To farmakon. Dakle, ista tvar može biti i lijek i otrov.
Tako je i sa svim pomagalima koja postoje i koja su, uz poneki izuzetak, nastala iz plemenite želje da se nekom olakša život/rad. To što se to novostečeno slobodno vrijeme trati na pizdarije koje si ti ispravno primjetio nije problem uređaja, već korisnika.
Istina je, sad smo izloženi utjecaju svega i svačega, u djeliću sekunde vidimo što se dogodilo u Burkini Faso, Nigeriji ili Ognjenoj zemlji, ako to želimo. No, ja ti mogu reći, a to je ispravno jučer ili prekjučer primjetio Davor, da nam je istovremeno na raspologanju takva baza znanja i informacija da je to nezamislivo. I ja sam riješio jedan kompleksan praktičan problem zahvaljujući forumima na kojima je neka skupina sličnih ljudi naišla na vrlo sličan problem. Prije 20 godina to ne bi bilo moguće.
Moja poanta je da je kompjuter, mobitel, bio on Apple ili Sony ili bilo koji drugi brand alat koji pruža mogućnosti kao i onaj Victorinox švicarski vojni nožić. Možeš s njime guliti krumpire, otvarati boce vina, rezbariti drvo i zaklati čovjeka.
Tako da bih ja ovu vrstu prigovora preusmjerio prema ljudskom rodu in ženeral koji se, unatoč nezamislivim mogućnostima povezivanja sve više otuđuje, koji ne nadograđuje usađenu radoznalost, već ju linijom manjeg otpora preusmjerava u gluposti o kojima ti govoriš. Tome itekako pogoduju mediji koji rade navlas istu stvar pa se stvori začarani krug koji postaje spirala prema dolje...