04.02.2020 | 11:41
Otvorenje EPK je meni bilo 10/10 i iznad svih očekivanja! A mislim da sam dovoljno objektivan i kritičan jer sam bio nabrušen vrlo negativno nakon niza propusta u projektu koje su dopustili, a posebno nakon loše izvedenog Matanićevog spota za TZ, ali ovo u subotu je bilo odrađeno sjajno, teško je da moglo bolje u okviru resursa koje su imali. Ugodno je iznenadio i HRT, koji je prijenos odradio potpuno profesionalno i s mnogo brige o detaljima, uspješno su prenijeli atmosferu.
Svaki trg je bio mala pozornica, dogodilo se nešto čudesno i nikada viđeno na ovoj razini u Rijeci; potpuna sinergija grada koji inače primorski ležerno ne mari i gleda svoja posla.
A sam spektakl u luci je bio takav da mi se dojmovi još uvijek sliježu, građani su ga osjetili kao nešto svoje, uključili se, volontirali, a to je bilo najteže, ali uspjeli su 100%: od klinaca i studenata, preko rockera i finskog zbora Mieskuoro Huutajat sa sedam himni, pa do penzića, sve je bilo savršeno za riječku priču: tvrdo, industrijski, radnički i ljudski! Gosti su sve to osjetili i ostali pod dojom te dobre energije, vibra je bila savršena i do sada neviđena u Rijeci.
I nije kiša smetala, surađivala je, bila je dio spektakla!
Kako je netko napisao u medijima: "Rijeka je jučer dala nadu da je neka drugačija zemlja moguća."
Samo neki od komentara stranaca:
"Fantastic launch of #Rijeka2020 and well worth watching. The Opera industriale turned the whole harbour into a stage and captured the discordant spirits of the city: industry, punk, zvončari, water, village musicians and choirs, and a politics of tolerance."
"Hi from #Rijeka2020 world. After a day of acute Brexschmerz, nothing better than recovering with a deep dive into rainy cultural awesomeness. About to POGO to Eastern Europe’s first punk band, Paraf. First row. Wish me luck! ???? Go Europe!"
"Congratulations Rijeka2020 for a spectacular opening of your year as European Capital of Culture! Wonderful choice of water, work, migrations and diversity as your themes! #Rijeka2020 #Diversity #DiversityandInclusion"
"Thank you Rijeka2020 team, volunteers and citizens for your great hospitality, rich and well-organised opening ceremonies! Have an amazing 2020!! You inspired our #Tartu2024 people a lot"
"A great performance by Opera Industriale tonight at #Rijeka2020 #PortOfDiversity"
"Brilliant Opening to Rijeka2020 at the Croatian National Theatre, Rijeka. Congrats to Moya Cannon and Kathleen Loughnane on their performances!"
"Bravo, Opera Industriale! Čestitke in srečno!"
"Très heureux d’avoir été invité à l’inauguration de #Rijeka2020 capitale européenne de la culture. La friche industrielle du port, à la confluence des mondes latins, slaves et germaniques, s’embrase au son des #zvončari. Souvenir de #MP2013, autre #PortOfDiversity."
"Congrats on the impressive, modern and demanding opening of the #Europeancapitalofculture #Rijeka2020! Good luck!"