12.01.2022 | 00:28
smayoo kaže:
E, jbt... ova tema svaki dan postaje sve bizarnija...
Iako je pandemija ozbiljna stvar, mislim da nije loše to sve malo "okrenuti na valcer", jer zaista postaje zabavno u što se to sve izrodilo i kakvih sve hipoteza ima, a što je najluđe nije baš da se mogu tek tako odbaciti; ono da igramo neku igru "vražjeg odvjetnika", pa da se treba ufurati u to da zastupaš neki takav stav i hipotezu, bile bi to zanimljive rasprave, kompleksno je i vrlo je teško utvrditi što se zaista zbiva, a sama struka je podijeljena.
Uostalom, mogu dijelom parafrazirati naš razgovor iz Cukra, koji je otprilike na tragu ovoga što ću napisati, a tada si ti dao par odličnih razmišljanja:
Dok nešto nije do kraja ispitano, a u krizi se za to nema vremena, što je opravdano, preostaje nam vjerovati stručnijem od nas. To je lanac znanja i iskustva s nizom karika i onaj kojemu mi vjerujemo mora vjerovati nekom ispred sebe. Uostalom, tako gradimo našu civilizaciju.
Ljudi slijede taj lanac do različitih dubina. Kada nešto nadilazi nečiju razinu razumijevanja, tu staje racionalni dio i počinje se vjerovati, a vjerovanje je u osnovi emotivni čin. Polarizacija oko cjepiva kod obje strane u konačnici završi na tome da netko u nešto vjeruje.
Tako će prijatelj fizičar reći: "Moram vjerovati u fizikalnu konstantu XYZ, ne mogu to sam mjeriti". Tako netko vjeruje Vladi, netko svom liječniku, netko statistici, netko medijima, netko Pfizeru, netko prijateljma, netko teoretičarima zavjera, a netko vlastitoj logici i instinktu.
Previše je hipoteza, nedosljednosti i improviziranih propisa, a premalo vremenom potvrđenih činjenica; još uvijek učimo. A sustav odgovornost i rizik i dalje prebacuje na pojedinica - što govori da nitko nije siguran u to što je zaista provjereno i ispravno.
Moj stav je da cjepivo treba zagovarati rizičnim skupinama jer statistika govori da pomaže, ali uvijek samo kao slobodan izbor, a ne kao nešto što se nameće ucjenom. I nekako mislim da bi cijela ta pandemija prošla i kod nas mekše i lakše da nije bilo covid potvrda, ucjene i polarizacije društva.
A o hipotezama uvijek treba raspravljati! I Galileo je imao tek hipotezu... treba um držati otvorenim!