01.12.2023 | 09:48
Slažemo se oko svega što si naveo.
A za vrijeme koje sam napomenuo, to je bilo okvirno vrijeme koliko će biti potrebno da se precizno sazna što se, praktički dan za danom, dešavalo u dotičnim farmaceutskim tvrtkama i koje su etike i kodeksi te kada prekršeni.
Da plastično objasnim, tek prošlo desetljeće javnost je saznala da je za opioidsku epidemiju u SAD-u kriva tvrtka Purdue Pharma, u vlasništvu obitelji Sackler.
Vrijeme događaja, srednje devedesete.
Vrijeme osude, 20 godina kasnije - give or take.
Iako su, kao ti sada, svi znali da nešto opako smrdi, oni se nisu dali.
A to je bila mala obiteljska farmaceutska kompanija.
S druge strane, ovo su doslovno Big Pharma đubrad sa vojskama odvjetnika deset puta brojnijim od onih obitelji Sackler.
I ako ćeš primjetiti, niti spomenuti Talijan, niti Sackleri, a imam osjećaj da će se isto desiti i sa članovima uprava ovih kompanija - nisu završili u ćuzi.
Naprotiv, oduzeto im je nešto imovine, a oni i dalje žive u ostatku stečenog bogatstva.
A zašto ti pišem što ti pišem - pa zato što mi nije jasno što više želiš dokazati?
Pa dokazao si to sve odavno.
A sada ostaje na nekim relevantinijim ljudima u struci i tužilaštvu da preuzmu taj teret.
Samo to.
ZANIMLJIVOST:
FDA ti je zamutila vodu i u slučaju OxyContin.
Ljudi bi pomislili da je to neka velika agencija tipa NSA, FBI, DEA, no to je obična zgradica sa dva ili tri ureda. Barem bila tada 90-ih kada su Sackleri tražili da se OxyContinu makne "black label" odnosno očita oznaka da se radi o opijatu ili lijeku opasnom po život.
Oznake kakve imaju morfij, metadon, i svi slični "lijekovi" u SAD-u.
Pa i Purdueov OxyCodon.
Zato su osmilili ovo Contin (kao kontinuitet) i da (pazi sada ovo) lijek ne izaziva ovisnost jer svako malo ispušta male doze opioida od kojih se ne možeš navući.
HA!
No, kako su Sackleri dobili to što su htjeli?
Pokušali sa potplaćivanjem, ovaj se nije dao, a onda su mu obećali stolicu na zadnjem katu Purdue Pharme (čitaj milijune godišnje bez naknada).
E tu je čovjek dao otkaz u FDA, i godinu kasnije prešao u Purdue Pharmu.
Ne moram ti pisati da black label nije stavljen na OxyContin.
Već "white label" (što označava najnormalniji lijek) kao da se radi o recimo - Brufenu.
Da FDA.
Smijurija...