31.12.2022 | 09:26
Kad ste već načeli temu RZ i PZO, onda moram prenijeti što se posljednjih dana vrti po RUSKIM mrežama. Naime, blogger poznat kao Rybar tvrdi da je nedavni ruski gubitak Su-34 (prije par dana srušen) zapravo posljedica djelovanja vlastite PZO. Dapače, ide korak dalje i tvrdi da je 'većina' gubitaka zrakoplova posljednja 2-3 mjeseca posljedica djelovanja ruske PZO!
To sad navodi na razmišljanje. Za početak, zašto bi to netko tvrdio sa ruske strane, ako nije istina? Meni to izgleda suludo, propagandno je zapravo katastrofa (osim eventualno u smislu podcjenjivanja ukrajinske PZO), pa onda probajmo to sagledati kao nešto u čemu ima istine. Što nam to govori? Sustav uzbunjivanja očito funkcionira. No, sve ovo poslije je potpuno suludo. Naime, Rybar tvrdi da su oni sami porušili Su-27, Su-30, Su-34 pa čak i helikoptere Ka-52. Od tih letjelica, Ukrajina u svojem sastavu ima samo Su-27. Dopuštam da je zmaj 27-ce i 34-ke dafacto isti pa da je zabuna, barem što se toga tiče, relativno laka, ali Ka-52?! To je bezrepni helikopter s dvije kontrarotirajuće velike elise i TOTALNO je drugačiji od SVEGA drugog što postoji u ovom ratu (kad smo već kod toga, mislim da ni jedna članica NATO-a više ne koristi niti jedan helikopter s takvom konfiguracijom, iako su sikorskiji tamo iz 50-ih i 60-ih koristili takvo rješenje).
I pojavile su se glasine, koje perfektno objašnjavaju ovu priču (ako je ona istinita), a to je da je Ukrajina uspjela izhakirati ruski IFF sustav (Identification Friend or Foe) markacije zrakoplova u zraku da se zna koji je čiji te da Rusima njihove vlastite zrakopolove prikazuje kao neprijateljske. Posade PZO sustava vide da se zrakoplov približava, relativno bezbrižno leti u rusku pozadinu i one ga ruše, jer im sustav dojavljuje da je u pitanju neprijatelj.
Nastavno na temu PZO, ne znam jeste li primjetili da je postotak skidanja ruskih projektila i dronova u porastu (primjerice, posljednjih nekoliko pokušaja napada na Kijev nisu prošla, tj. SVE je poskidala ukrajinska PZO), a već se pojavljuju i videa gdje vojnici s ručnim PZO sustavima Igla skidaju kalibere s neba dok ovi prolaze. Normalno ovako što ne bi trebalo biti moguće, ali AFU su razvile novu mobilnu aplikaciju koja radi na ISTOM principu kako godinama radi njihov sustav navođenja artiljerijske paljbe automatskim dodjeljivanjem koordinata topništvu koje je razasuto na nekom širokom području. Ova PZO aplikacija radi na način da svi koji su operateri PZO sustava su umreženi u jedan sustav, kad krene napad, ciljevi tj. projektili su markirani po brzini i smjeru i predviđenom smjeru putovanja (inercijska navigacija) i sustavi koji su na putu presretanja su stavljeni u pripravnost. U velikom broju slučajeva radi se o pojedincima s Iglom na ramenu koji znaju otkud raketa dolazi. Kad se ona približava, mobitel ga upozorava i operater u pravom trenutku puca i Igla uspijeva zahvatiti toplinski otisak rakete i uništiti ju. Da nema takvog sustava upozoravanja, nitko se ne bi stigao pripremiti na ovaj (ručni) način.
Problem (za obje strane) postaju dronovi koji su bitno jeftiniji od sustava koji se koriste za njihovo rušenje. Tu vidim veliki povratak PZ topova iz II. svjetskog rata i 50-ih (recimo, Bofors mi pada na pamet) koji bi uz ovakav sustav uzbunjivanja bez ikakva problema poskidali sve ove iranske dronove jer su oni spori i lete ravno i ravnomjerno.
A dio o kovnecionalnom sukobu Rusije i SAD? I opet, ne znam što si zamislio kao pobjedu? Ne vidim nimalo realnu mogućnost u kojoj bi SAD išle na OKUPACIJU kompletne Rusije, jer to, u krajnjoj liniji, nije ni moguće. A ako to nije ni cilj u startu, onda puno problema jednostavno nestaje. Lovrić je sigurno u pravu glede situacije u Ukrajini: ova DVA nosača aviona koji se motaju po Sredozemlju/Jadranu/Egeju su DOVOLJNI da riješe sve ruske snage u Ukrajini u tjedan dana. Svaki ima cca 100-njak aviona na raspolaganju i tome onda pribroji i baze u NATO okruženju kao logističku podršku za Air Force da ne padne sve na leđa mornarice.
Pored toga, SAD ima sasvim dovoljno stand-off oružja da se ne treba ni pojaviti na bojištu. Jednom kad zrakoplovstvo neutralizira rusku PZO, onda bi tek nastupio masakr tenkova. Koliko mi je poznato, A10 warthog je umirovljen prije par godina, ali to bi bio za njega idealan scenarij: s onim čudovišnim GAU8 topom koji probija oklop tenka i bez PZO bi bio kao da lisicu pustiš u kokošinjac da se zabavi.
E sad, u otvorenom konvencionalnom sukobu s Rusijom, vidim nekoliko tih uništavajućih udara po ključnim točkama (zapovjedništvo, zračne baze, skladišta naoružanja), ali puno kompetentnije odrađeno nego je Rusija napravila u pripremi agresije u veljači. A nakon toga dvoboj aviona i pilota. Rusko RZ je u ovom ratu ostavilo izuzetno loš dojam, primarno tu mislim na pilote koji su se pokazali nesposobni za bilo kakve veće koordinirane GRUPNE napade.
Imam izuzetno VISOKO mišljenje o aerodinamičkim svojstvima ruskih aviona i vjerujem da su, gram po gram, nadmoćni američkim avionima što se toga tiče. Ali, što ti vrijedi da suhoj može držati kobru koliko treba, ako ga skine F-22 s udaljenosti od 100 km, a ovaj nije ni znao da je F-22 u zraku?
Rusija tek razvija Su-57 koji bi trebao imati stealth svojstva, SAD već ima treću generaciju stealth tehnologije u operativnoj upotrebi. I da, tu je i superkrstarenej F-22 koje je dodatni problem za bilo kakav pokušaj sukoba s njim. On bez naknadnog izgaranja, dakle u nekom ekonomičnom režimu rada ide nadzvučnom brzinom i bježi svemu; suhoj treba naknadno izgaranje da probije zvučni zid, a onda gorivo curi kao da prazniš bazen...
Ne vjerujem da bi SAD u potpunosti uništile RRZu takvom sukobu, ali bi ga raspršile po ogromnom teritoriju (da izbjegne potpuno uništenje) i onda bi njegova efikasnost bila bitno oslabljena (dulje vrijeme potrebno da dođe do nekog cilja, dulje rvijeme potrebno za grupiranje snaga itd), a za to vrijeme raptori samo čekaju u zraku, nevidljivi za većinu radara.
Sjeti se Jomkipura i još nekih sukoba Izraela opremljenog s američkim avionima i zemalja u okruženju (Egipat, Sirija, pa udare SAD po Libiji i sl). U svakom od tih zračnih bitaka je ruska (tj. sovjetska) tehnika ne poražena, nego doslovce ponižena.