Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

31.12.2022 | 11:19
Ender kaže:
e sad, mi smo jos imali tu neku sovjetsku tehniku iz 60.-ih godina, taj sistem koji je oborio F-117 je u svom sastavu imao radare koji su radili u decimetarskom opsegu. i zato on vise nije bio nevidljiv. ispalo da je sovjetska tehnika superiorna.

Prijatelju vjeruj mi da je F-117 oboren iskljucivo cudnim stjecajem okolnosti, ciste srece i americke bahatosti/oholosti. Svasta nesto je poslo po zlu i poklopilo se idealno za momke u srpskoj PZO (ili tocnije PVO). Ne podcjenjujem njihov uspjeh niti malo, napravili su globalnu stvar, ali daleko je to od toga da bi to mogli napraviti svaki dan

Ukratko:

1. Srbi imaju spijune blizu Aviano baze i javljaju svako polijetanje u BG

2. Taj dan su vremenski uvjeti bili losi i nisu opce trebali letjeti avioni. Neko je odlucio da F-117 idu sami bez borbene pratnje i najvaznije bez podrske aviona za elektronsko ometanje radara.

3. Iz ciste ljenosti NATO planeri su odlucili koristiti istu ulazu u Srbiju kao i danima ranije. Tankaju se iznad Madjarske i onda lete ka BG sa sjeverne strane.

4. Zoltan (komandant te jedinice, Madjar inace) je znao kada i iz kojeg pravca letjelice dolaze pa se fokusirao na taj dio neba. Dva puta je skenirao nebo, vidio je nesto ali stari ruski radar nije bio u stanju zahvatiti cilj tako malenog odraza (ne veci od velicine teniske loptice). Imali su srece da su skenirali bas u trenutku kada je F-117 otvorio vrata da izbaci bombe, u tom kratkom trenutku avion gubi sva svoja stealth svojstva i radar je zakljucao cilj.

5. Opalili su dvije rakete, jedna je zakazala ali druga je pogodila direktno. Pilot se katapultirao i pao niti 2 milje dalje. 8 sati su ga pripadnici srpske vojske trazili ali nisu ga mogli naci. Kasnije su 3 helikoptera uletjela u Srbiju, i u klasicnoj rescue misiji odveli pilota natrag na svoj teritorij.

Zanimljivo je da su se ta dva covjeka i upoznala i danas jedan drugom idu u goste. Pilot Zelko je odlazio u Srbiju da posjeti Zoltana. Mislim da je i ovaj isao u USA, mada nisam siguran 100%. Imas TV emisije o tome. Iako su bili protivnici na bojnom polju, jedan drugom su pruzili ruku kao pravi profesionalci.

Isao sam sa nekim prijateljima amerikancima u onaj okrugli muzej na aerodromu u BG, tu su izlozeni ostaci pogodjene letjelice. Americi je najveci problem bio sto su komadi tog (iako starog, ali ipak super tajnog aviona) dospjeli i u kineske i u ruske ruke.

Evo pogledaj jedan kratak video na tu temu:

31.12.2022 | 14:14
svaka cast na razjasnjenju i detaljnim info!
ja sam tih godina bio van Srbije, a i nije se mnogo pricalo kod nas o tim detaljima, dovoljno je bilo sto smo ga oborili i to se velicalo.
tacno je da u onom muzeju vazduhoplovstva postoje izlozeni neki ostaci tog F-117, a ima ih i u vojnom muzeju na Kalemegdanu.
31.12.2022 | 14:26
Negdje sam, dosta davno, pročitao članak u kojem se tvrdi da je Voja Antonić (konstruktor prvog jugoslavenskog kućnog kompjutera Galaksija) modificirao radar za ciljanje raketama i tako omogućio uočavanje, i gađanje, stealth aviona (stealth avioni ne mogu u potpunosti spriječiti odraz radarskih zraka, pa su konstruirani tako da fokusiraju zrake odvijene natrag, u par točaka, koje onda radari zanemare jer takav signal obično znači da se radi o smetnji).

Koliko je to točno, ne znam, ali ostaje činjenica da je oboren samo jedan F-117, a ako je ovo gore točno, za očekivati ja da su oborili još poneki stealth avion.
31.12.2022 | 15:40
Kasnije su se i sami Srbi svadjali i pisali razlicite knjige tko je u stvari zasluzan za ovaj pogodak. Neke interne struje su imale razlicite price, tako da ima tu svega ispod haube

Skloni mitovima kakvi i jesu, plasirana je i ta prica o prepravljanju radara, sto mi je jako malo vjerojatno. Pokusavam zamisliti da prema tebi leti strike package, par stotina aviona i krstarecih raketa a ti uzeo lemilicu i multimetar da nesto tweakas po radaru na livadi

Ono sto treba istaci je koliki je fizicki napor bio na tim raketnim jedinicama. Na jednom su polozaju, uporedu s tim kopaju i pripremaju drugi. Cim izvrse gadjanje ili samo radarsko osmatranje, pakiraj sve i premestaj se na naredni polozaj.

Nigdje nisu dulje ostajali od dan-dva. Trebalo je sve to iznijeti na svojim ledjima, uz konstantan strah da ti bomba padne na glavu, jer si legitiman i najzanimljiviji vojni cilj u tom trenutku.

Isplivala je i NATO neuvjezbanost za takve spasilacke situacije. Pilot je jedva uspostavio komunikaciju sa svojima, neka oprema u pilotskom sjedistu nije ni radila. Cak su se Srbi umjesali u radio vezu pa sve to opstruirali. Poceli su se predstavljati kao oboreni pilot i ometati rescue misiju.

Jedan pilot koji ga osobno poznaje je preko Awacsa stupio u kontakt sa Zelkom i pitao ga neka osobna pitanja. Bili smo kaze na rostilju prosli tjedan, sta si donio? Ovaj je odgovorio nesto tipa "karlovacko pivo". Uglavnom odgovorio je jako specificno, na nacin da je to mogla znati samo osoba koje je bila tu s njima.

Pored sve te puste tehnologije, covjeka su na kraju dana identificirali po nekom lokalnom pivu I spasili ga...

Velike SOP promjene su uvedene nakon ovog incidetna. Puno je nauceno iz svega toga. To je jedini ikada oboreni F-117, i povukli su ih u zasluzenu mirovinu.
31.12.2022 | 17:07
Nije problem u radaru. Pogotovo onom starom ruskom. Smo snagu treba dići i spustiti frekvenciju i sve se "vidi". Pitanje je koliko taj radar može raditi, koliko posada može biti oko radara, kolika je šteta koju radar prouzroči.
31.12.2022 | 21:34
Malo štiva, ako nekog zanima...

twitter.com/PeterHLemieux/status/1608810...hM8GQr4g291jXVvGGmfg

Tu je link na doniran članak iz WP-a....
02.01.2023 | 12:14
Stigli zvanicni reporti da je Ukrajina pogodila centar Wagner grupe blizu Donetska. Jedan jedini pogodak je srusio cijelu zgradu, velicine nekog fakulteta ili bolnice. Nije bas mala gradjevina, ali srusena je do temelja. Svjedoci kazu da se cula samo jedna eksplozija.

Da to nije Djeda mraz donio ATACMS rakete u Ukrajinu?
02.01.2023 | 12:29
Opet je netko neoprezno pušio pored skladišta
02.01.2023 | 13:12
Dečki, očito mislite na Makiivku? Lovrić, nije Wagner, nego kompletan bataljun iz Saratova (iako, nakon masakra obitelji u Makiivki koju su počinili pripadnici Wagnera na Božić, ne sumnjam da je ovo djelomično odgovor i na to). Netko je bio dovoljno inteligentan da je organizirao proslavu dočeka Nove godine za kompletnu postrojbu (radi se o mobiliziranim snagama) koja je (bila) smještena u zgradi škole (tri kata, mislim). Svo streljivo je bilo u prizemlju ili pored zgrade (nije sve stalo u prizemlje).

FlcMl9aacAEK_CX.jpg

Pritom je sve skupa cca 18 km od prve linije bojišta udaljeno. Ako to nije moderna definicija ruskog ruleta, ne znam što je. Elem, AFU su točno za Novu godinu (00:01) poslali svoju čestitku HIMARS dostavom. HIMARS ne griješi, to znamo i pogodio je izravno zgradu u kojoj je bilo jako puno eksoploziva i koja je uz to i okružena eksplozivom. Jasno da je sve otišlo u tri materine i zgrada je potpuno kolabirala nakon prvog i jedinog udara. Uništena je cijela postrojba odjednom. Ukrajina navodi da je gubitak 400 do 600 ljudi za okupacijske snage, a slične su i procjene s ruske strane. Rusija službeno još puno ljudi vodi kao nestale (koji su zatrpani u zgradi), ali kako se sve dogodilo u jednom udaru, teško da je netko preživio sam trenutak razaranja nosive strukture zgrade, nekmoli onda i sav beton i sve ostalo što je palo prema dolje i dodatno pogoršalo stvar.

O cijeloj se priči oglasio i Girkin.

FldW5u4XEAEtIg9.png

EDIT: '200s' koje spominje Strelkov ne znači da se mrtvi broje u 200-kama, nego je to šifra za poginule u ruskoj vojnoj terminologiji. Na brojnom stanju postrojbe uz imena poginulih stoji šifra 200 što znači da je taj pripadnih postrojbe poginuo.

FldW6B8WYAMDjFU.jpg

I, da stvar ne prođe nezabilježeno, AFU su snimile i trenutak lansiranja HIMARS-a uz prigodnu koreografiju.

twitter.com/i/status/1609810550028111873

Ovakvi udari strani koja ih je pretrpjela ubijaju volju za bilo čim. Uopće ne sumnjam da su sve ostale ruske postrojbe itekako svjesne što se dogodilo. Kad odjednom nestane cijela postrojba od 600-njak ljudi (oni koji su fizički preživjeli sasvim sigurno od šoka nisu više upotrebljivi za bilo što vojsci RF, a njihova usmena predaja gdje god da dođu na oporavak bit će strahovito svjedočenje za sve ostale) to je strahovit udar za svaku vojsku svijeta.

Dakle, doktore LOvrić, nije ATACMS, nego HIMARS u čijem korištenju je AFU sad dosegla fantastičnu efikasnost.

Preko Nove godine smo svjedočili vrlo intenzivnim raketnim napadima Rusije na Ukrajinu (čak su su krstareći prijektili ispaljivani i s brodova u Kaspijskom jezeru). Valja napomenuti da je nešto tih raketa popadalo na preletu preko ruskog teritorija (dakle, pali su na Rusiju), ali ono najbitnije je da se Ukrajina PRILAGODILA. Već sam pisao o njihovom PZO sustavu; u posljednjim napadima skidaju iranske dronove u 100%-om iznosu, a i neke adhoc internet ankete u kojima sudjeluju stanovnici Ukrajine dobrovovoljno pokazuju da se vremena u kojima su kućanstva bez struje dramatično smanjila, tj. neki tvrde da NISU ostali bez struje nekoliko dana tijekom kojih su bili izvršeni brojni napadi. Da ne bi sve ostalo na rekla-kazala, čula-vidjela predaji, neki su predočili i čvrste dokaze u vidu logova internet rutera i sličnih uređaja koji pedantno bilježe sve prekide napajanja i spajanja na internet pa ta svjedočanstva drže vodu.
Šef protuobavještajne službe AFU tvrdi da je RF potrošila zalihe dalekometnog oružja i da ima na raspolaganju još raketa za dva napada. Dapače, on ide korak dalje i tvdri da Rusiji treba dva mjeseca da proizvede rakete koje potroši u jednom napadu. Ovo su tvrdnje koje ni na koji način ne mogu provjeriti pa ih iznosim samo kao nešto o čemu bi trebalo povesti računa. Ako je on u pravu, onda će ti dalekometni napadi koji NISU dali rezultat koji je VVP htio/očekivao uskoro prestati, ili se prorijediti ili smanjiti u intenzitetu.
02.01.2023 | 16:13
Djuro genijalac kaže:
Dakle, doktore LOvrić, nije ATACMS, nego HIMARS u čijem korištenju je AFU sad dosegla fantastičnu efikasnost.

Sinisa detaljan i argumentiran, kao i uvijek

Najiskrenije povrsno sam propratio tu vijest, ali cim sam cuo JEDNA eksplozija, to mi je bas ono zaparalo uho. Jedna Himars raketa nije dizajnirana da sa zemljom sravni neku zgradu, pa sam kontao da su koristili nesto drugo. Nesto novo.

S jedne strane mi nije drago saznati da su toliki mladi ljudi u jednom trenutku zavrsili svoje zivote, dok sa druge strane pokazuje svu nesposobnost ruske armije i savrsen rad ukrajinskih sigurnosno/spijunskih sluzbi.
02.01.2023 | 22:07
Ruse je ovo jako zaboljelo, tako da sada spremaju gadnu odmazdu, možemo se spremiti za još više zla i mrtvih.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
03.01.2023 | 01:27
drlovric kaže:
Nekad ljetos smo frendovi i ja pokrenuli jednu internu akciju skupljanja pomoci za dragovoljce u Ukrajini. Spakovali smo jedan footlocker (kao ona plasticna kutija velika za ljude koji ne znaju) sa takticko/medicinskom opremom i stvarima koje su nam rekli da im najvise trebaju.

Ideja nam je bila da ja to odvezem ili dobacim nekome u Poljsku, jer je meni najblize, pa da to ide dalje za Kiev. Slucajno saznam da jedan covjek iz Dalmacije vozi kamion po Ukrajini, i dogovorim se s njim. Covjek uzme paket od mene, preda ga na postu u Lviv, naslovi na naseg covjeka u Kievu i posalje meni onu priznanicu i tracking broj.

Nakon dva dana paket stigao na carinski terminal u Kiev, i tu mu se gubi svaki trag. Nema ga. Mozda je unisten, rat je, ali ja pretpostavljam da je ukraden. Primatelj je isao u Kiev sa priznanicom i tracking brojem, zena na salteru samo slijeze ramenima. Pojma nema gdje je posiljka.

Nesto smo naucili iz svega toga, pa smo drugu i trecu posiljku poslali na malo drugaciji nacin. Jedan od dragovoljaca te jedinice na povratku sa odmora je preuzeo osobno posiljku u Poljskoj i odvezao direktno u reon Kharkiva i predao direktno u svoju jedinicu. Poslao nam fotografije i video zapis da je to zbilja uruceno gdje treba.

Trenutacno su momci locirani u reonu Bakhmuta i uvjeti na terenu su stvarno grozni. Hladno, blato, puno je povrijedjenih. Jako puno ljudi iskrvari dok pomoc stigne kroz blato ili su izlozeni tolikoj artiljerijskoj paljbi da pomoc ne moze dovoljno brzo doci. Medicinske opreme nemaju dovoljno.

Odlucio sam iz toga razloga pokusati da prikupim novu turu medicinske pomoci, jer imam direktnu vezu gdje znam da ce to stici u prave ruke. Na samom kraju januara ce covjek iz te jedinice biti u Poljskoj i njemu osobno ce to biti predato da dostavi na front.

Ukoliko neko od vas ima na raspolaganju nekog medicinskog materijala, ili zeli/moze pomoci nekom donacijom, molim vas da mi se privatno javi, pa da probamo nesto organizirati. Mozda bi neka medicinska ustanova u vasem okruzenju bila voljna donirati nesto medicinskog materijala.

Najvise su potrebne bas te medicinske stvari (tourniquets, gaze, zavoji, seals, foil blankets, gumene kirurske rukavice, trauma makaze i sl.) kao i najbanalnije stvari iz domena kamping opreme (pojma nisam imao koliko covjeku znaci najobicnija metalna salica u kojoj moze skuvati kavu ili caj).

Ukoliko neko zeli donirati na bilo koji nacin, tu sam. Ovo je cisto volonterski da se pomogne nekome ko je unesrecen i mozda krvari negdje u blatu ili sumi. Ima tamo i nasih ljudi. Ne skupljamo pare za oruzje kojima bi se jos vise ubijalo.

Hvala puno unaprijed!

... Ugodno sam bio iznenađen razgovorom o stanju u Ukrajini na ovim forumu uoči proslave Nove Godine. Lijepo je doživjeti dašak solidarnosti i suosjećanja s narodom koji trpi vojnu agresiju na jednom informatičkom portalu, u noći kada većina ljudi koji uživaju mir i kakvo-takvo blagostanje razmišlja samo kako će se "ludo" provesti.

Potaknut ovim razgovorom i akcijim koju spominješ drlovric, pomislio sam ne bi li bilo bolje prikuplati novac za hranu, lijekove, odjeću i obuću - pa i za spašavanje iz toga pakla prvenstveno djece, mladih i trudnica?... Prikupljeni novac mogao bi se direktno uplaćivati organizacijama koje trabsparentno i učinkovito rade tamo na terenu (Crvenj križ, Caritas, razne udruge...) pa bismo tako uštedjeli trud, vrijeme i novac potreban za prijevoz donacija u naravi iz naše zemlje.

Novac bismo mogli trajno (čitaj: beskonačno ) prukupljati pomoću neke originalne aplikacije za mobitele i/ili računala na koju bi Jabučnjak imao autorska prava, a već bismo je nekako lansirali i medijski promovirali.

Ja mislim da nas ovdje ima dovoljno sposobnih za napraviti jednu takvu jednostavnu aplikaciju, koju bismo kasnije, po potrebi, mogli nadograđivati i poboljšavati.

Zadatak igrača mogao bi biti neka jednostavna radnja vezana uz rat (igra izbjegavanja metaka i projektila pod nazivom "Spasi malog Ivicu" ili neka 'bezazlena' tema tipa prikupljanja jesenskih plodova u skladišta, koja, kada ss napune, možeš unovčiti i zatim dinirati.

Ja bih mogao igrici dati mali doprinos crtežićem nekih likova ili elemenata ili pozadins, ali bih prethodno trebao dobiti točne 'gabarite' glede dimenzija, težine, boja itd.

Nastavno na tvoju motivaciju drlovric, smatram da je bitno da igrica i vizualno i sadržajno ne potiče na rat i nasilje već da igrač pomaže nekome kome je ugrožen život da preživi i sačuva život. Naravno da bismo se oko 'scenarija trebali dogovoriti i usuglasiti prije podjele zadataka.
03.01.2023 | 10:18
dpasaric kaže:
Ruse je ovo jako zaboljelo, tako da sada spremaju gadnu odmazdu, možemo se spremiti za još više zla i mrtvih.

Ne bih ovo potvrdio. Kremlj, nikad nije bilo briga za stoku sitnog zuba, to se najbolje vidi ih njihove povjesti. Sudeći po njihovoj propagandi, čini mi se da sve više sliče na đihadiste i obećanim djevicama u raju. Ako ovo izjavi netko tko je jako bitan u njihovoj propagandi (Vladimir Solovjov) na glavnom kanalu njihove tv, da je "život jako precijenjen", a smrt ionako neizbježna, postavlja se pitanje, zašto se svi odmah ne ubijemo i odemo u raj, gdje će nam VVP dodijeliti zasluge u prijašnjem životu. Molio bi sve sljednike Kremlja, da se što brže liše života i ostave nas neuke i zatucane na miru.

twitter.com/intent/follow?ref_src=twsrc%..._name=ukrpravda_news
03.01.2023 | 17:29
iMo kaže:

... Ugodno sam bio iznenađen razgovorom o stanju u Ukrajini na ovim forumu uoči proslave Nove Godine. Lijepo je doživjeti dašak solidarnosti i suosjećanja s narodom koji trpi vojnu agresiju na jednom informatičkom portalu, u noći kada većina ljudi koji uživaju mir i kakvo-takvo blagostanje razmišlja samo kako će se "ludo" provesti.

Prijatelju nama je svima u zivotu imati i nemati. Univerzum se nekako pobrine za to

Ja sam bio ratno dijete koje je satima u redu cekalo neku konzervu iz humanitarne pomoci. Konzervu koja nema ni etiketu, ne znas ni sta jedes, ali sretan si jer imas bilo sto.

Bio sam i dijete koje je kroz ogradu trazilo hranu od NATO vojske, ne sanjajuci da cu ja na drugom kraju svijeta nekoj drugoj djeci davati. Tako ti je to...

U Bosni od 1992. kako je pocela stizati pomoc ni dan danas nije prestala. Moje dijete ide u skolu koju je donirala vlada Japana. Gradski prijevoz je turska donacija. Razbolis se, po tebe dolazi sanitet donacija iz Njemacke. Lezis na krevetu, poklon od EU.

Napravis pozar, eto kamiona vatrogasnog iz Engleske, volan mu na drugoj strani. I za njim ide jedan jugoslovenski TAM, iscuri mu sva voda dok dodje na odrediste

Generacije su odrasle na svjetskog sadaci i donacijama, a gradjani BiH nemaju sluha da pomognu nikome drugom kada mogu. Koliko je tuzno i porazavajuce. U tom procesu kreiranja snobova od djece, zakazali su svi, roditelji, prosvjeta, institucije...

Ja osobno dajem i pomazem kad god imam prigodu. Ljudima koje uopce ne znam. Prosjacima ne dajem novac, tu sam bas iskljuciv, jer to je uhodan biznis a ne nuzda. I svoje dijete ucim da zivi na takav nacin.

Svidja mi se tvoja ideja i inicijativa ali vjeruj mi na rijec da ja za takve operacije zbilja nemam vremena. To bi zahtijevalo odredjenu posvecenost i angazman oko svega toga, a ja jos nednu obvezu na ledjima ne mogu nositi.

Evo pokrenuo sam ovu inicijativu oko skupljanja sanitetskog materijala, da doprinesem koliko mogu. Zalosno bi bilo da neko izgubi zivot i iskrvari negdje u ukrajinskom blatu radi nedostatka zavoja od par eura.

Odredjen broj ljudi se odazvao. Neko salje novac, neko ce poslati artikle na adresu u HR. Akcija traje do pred kraj januara pa tko zeli ucestovati na bilo koji nacin, ja se unaprijed zahvaljujem.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.01.2023 | 08:34
Drlovric, hvala Ti na odgovoru.
06.01.2023 | 09:31
Pozdrav svima nakon nekog vremena. Na bojištima nema nekih velikih promjena. Sve su linije dosta fluidne pa jedan dan Rusi napadnu, AFU se povuku, a onda u protunapadu opet osvoje ono što je bilo njihovo. Lokalno se , dakle, događaju neke promjene položaja, ali globalno gledano promjena nema.
Kako su govorila predviđanja iz Ukrajine, čini se da je Rusija pokrenula novi val mobilizacije. Davor će sad reći: jesam vam rekao da oni ne mogu ovo izgubiti!, ali to je jedan način gledanja na cijelu stvar. Drugi način je da je Rusija u par mjeseci potrošila (potratila, kako god to htjeli nazvati) prethodno mobiliziranih cca 300 tisuća ljudi. Pa sad iz te činjenice sami izvucite odgovarajuće zaključke i pritom vodite računa o ovim činjenicama: NAKON prvog vala mobilizacije Rusija ne da nije napredovala prema ostvarenju svojih ciljeva, nego je izgubila i Herson i cijelo područje oko njega.
No, osobno mislim da se približavamo strateškoj prijelomnici ovog rata. Naime, Zapad je napravio puni krug u shvaćanju rata i njegovom tijeku. Krenulo se sa stavom da Ukrajina nema što tražiti, pada za 72 sata. To se nije dogodilo. Idući korak je bio: Ukrajina se herojski drži, idemo im malo pomoći da se mi bolje osjećamo oko toga, nakon što ju Rusija ipak pregazi. Rusija nije uspjela zauzeti Kijev i povukla je svoje preostale snage. Idući korak u shvaćanju Zapada bio je: Ukrajina bi mogla obraniti (veći dio) teritorija. To se sad mijenja u narativ: Ukrajina ovo može pobijediti u potpunosti.
Pritom se Ukrajina drži stare socijalističke (uz malu modifikaciju, jasno) koju smo i mi primjenjivali na socijalno nekad: čuvaj se, pa će te i socijalno čuvati. Ukrajina je to modificirala u: pomogni si, pa će ti i drugi pomoći.
Naime, ukrajinski stručnjaci su uspjeli u još jednoj adaptaciji postojećih platformi za NATO tehniku. Podsjećam na integraciju HARM projektila na MiG-29 što je jako zagorčalo život posadama S300 i S400 sustava na ruskoj strani.

FlwNizIWAAA-fVD.png

FlwNtaFX0AEV5kw.png

Flwm6_3WYAAg18a.jpeg

Sad su uspjeli integrirati Sea Sparrow SAM (Surface to air missile) na postojeće sovjetske BUK platforme kojih imaju na bacanje, ali im je ponestalo projektila za njih. Sea Sparrow je zamišljen kao mornarički PZO sustav za zaštitu brodovlja od prijetnji iz zraka i koriste ga sve mornarice NATO-a kao i Australija. Na ovaj način je Ukrajina vjerojatno srednjeročno riješila problem PZO, jer joj sad nisu potrebni kompletni sustavi, nego samo rakete koje su već stigle ili su u dolasku kao dio paketa pomoći vrijednog 3,8 milijardi dolara.
Drugi dio pomoći koji stiže u Ukrajinu se sastoji od oklopa. SAD šalje 50 Bradleya (koje i mi kupujemo).

FlxbeF9XoAEoqVL.jpeg

Oklopno vozilo koje se iskazalo u Zaljevu protiv ovih istih tenkova (T-72 uglavnom) s kojima će se susresti u Ukrajini i ubijalo ih kao muhe pomoću ugrađenog topa (25 mm) s pancirnim zrnima koja su prolazila kroz oklop T-72 kao kroz putar. Činjenica je da su se pješačke snage Iraka skrivale iz tenkova, ali Bradleyi su ih tako rešetali da su i ti pješaci iza tenka bili doslovce raskomadani pa je pješaštvo prestalo dolaziti iza tenka (glavni cilj), jer su imali veće šanse preživljavanja na otvorenom...
Uz to Njemačka šalje 30-ak svojih oklonih Mardera.

FlxbegpWIAIhHtb.jpeg

A sve je počela Francuska objavom da šalje AMX-10 RC oklopno vozilo (nije gusjeničar, ali je opremljeno topom 105 mm) koje je defacto tenk.

FlpVTjEWYAAuYmA.jpeg

Primjetan je trend udovoljavanja zahtjevima Ukrajine koja traži ozbiljnije borbene sustave koji su joj potrebni za oslobađanje teritorija koji je trenutno pod okupacijom. Tu se primarno misli na oklop koji sad počinje stizati. Tome treba pridodati M-T55S iz Slovenije (temeljito obnovljen T-55) te češke T-72 koji su također prošlo kroz program obnove i poboljšanja. No, oružja iz sovjetske ere se polako troše, sve članice NATO-a sa zaostalom sovjetskom tehnikom su to već manje-više donirale Ukrajini i idući korak (kojem već svjedočimo u koracima) je potpuni prelazak Ukrajine na NATO naoružanje koje se, čak i u svojim starijim generacijama pokazalo potpuno nadmoćno i bitno efikasnije od sustava koje koristi Rusija.
Nastavno na to Norveška je poslala 10000 topovskih granata.
VVP je jučer proglasio prekid vatre i zatražio da ga se pridržava i Ukrajina dok traje Božić po Julijanskom kalendaru. Pravi razlog je ovaj:

FlwooWIWYAAodvC.png

Popuna streljiva za ruske snage koje se suočavaju s ozbiljnim nestašicama pojedinih tipova na bojištu. Ovo su bombe, a poseban osvrt zaslužuje način pakiranja i slanja u otvorenim vagonima i bez ikakve zaštite.
Trenutno svjedočimo razmještaju figura prije nego se krene u napad. Inicijativa je i dalje na strani Ukrajine, a ova oklopna vozila koja stižu sa Zapada meni izgledaju kao priprema jednog koncentriranog prodora iz smjera Zaporižja kroz rusku obranu koji će ruski okupirani teritorij prepoloviti i Krim ostaviti potpuno izložen. Kad smo već kod njega, most je i dalje izvan funkcije, a kad dođe do ovog prodora očekujem da će uslijediti novi udar na most s ciljem da ga prekine u potpunosti.
06.01.2023 | 10:27
U Starcraftu je nebitno koliko si jedinica izgubio dok ih možeš izgubiti više od neprijatelja, a Rusi mogu.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
06.01.2023 | 10:41
dpasaric kaže:
U Starcraftu je nebitno koliko si jedinica izgubio dok ih možeš izgubiti više od neprijatelja, a Rusi mogu.

Zato ti se i Starcraft zove igrica.

A ovo je stvarni život.

Možeš imati kojekakve kompjuterske simulacije stvarnog života (na osnovu kojekakvih statistika ili ne znam čega sve) ali ništa od toga ne može odrediti što će živi čovjek u nekom trenutku misliti, osjećati i u konačnici djelovati.
06.01.2023 | 11:02
Davor izgleda zna da Putin živote svojih vojnika cijeni ko živote avatara iz igrice.
06.01.2023 | 12:38
dpasaric kaže:

Nakon ove objave mi objasnio onu svoju od prije par dana....da će napad na Makijevku Ruse jako zaboliti...kaj je prošla bol,ali zato i rublje još uvjek stižu ?
06.01.2023 | 13:48
slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/puti...janja-ludaci-1242345

Samo jedan prikaz stanja u Rusiji, sigurno je da on nije 100 % točan, ali je znakovit.

Ne može čovjek koji je svoj cijeli život komunista ( Putin ) sad biti nekakav zaštitnik vjere i vjerskih uvjeranja. Kak je rekao "Predrag Vušović" ( pokoj mu duši ) u seriji Duga Mračna Noč...kad je glumio žandara...jednom žandar uvjek žandar, tako i Mali Patuljak iz kremlja, može izjaviti, jednom komunista, vazda komunista. Možda se je u međuvremenu komunizam spojio s religijom, što me ne bi čudilo, jer takvo uređenje je sposobno za s ve, samo da ostane na vlasti.

Mene više brine neznanje ( reptila koji polako preuzimaju forum ) s povjesnim činjenicama koje su se dogodile. Jedna od tih činjenica je, da bi Rusija danas, bila daleko iza Urala, da joj, prvo nije pomagala VB, a na kraju SAD. To su desetine tisuća;kamiona,tenkova i aviona....plus ostala oprema, od čizama do odjeće i sl. Nitko nije rekao, da je to truli zapad radio zbog Rusa, ali su im tad bili potrebni, makar kao topovsko meso, da zaustave Hitlera.

Mnogi ovdje neznaju što je to sloboda i što mogu iz ugodne tople sobe, pisati svakakve gluposti. Ne bi želio da se takvi vrate u turobna vremena, pa da to cijene, ali dajte bar pravo Ukrajincima na slobodu i njihov izbor, to je najmanje čemu možete pridonjeti.

Velika većina ovdje, nezna zašto je pao Todorić ili kako je predsjednik postao Milanović, ali da ih se pita o "geopolitici" to bi mogli izgovoriti kao očenas
06.01.2023 | 14:33
cariblanco kaže:
dpasaric kaže:

Nakon ove objave mi objasnio onu svoju od prije par dana....da će napad na Makijevku Ruse jako zaboliti...kaj je prošla bol,ali zato i rublje još uvjek stižu ?

Koji dio te zbunjuje? Naravno da ako izgubiš 60-70 vojnika jednim udarom da je to velik gubitak. No, kada pogledaš sveukupne resurse, a to znamo od samog početka, to nije presudno za ishod ovakvog rata. Kakve sada rublje, gdje stižu?
06.01.2023 | 14:37
IgorD kaže:
Davor izgleda zna da Putin živote svojih vojnika cijeni ko živote avatara iz igrice.

Koliko pratim, ruski vojni vrh više pazi na svoje jedinice od Ukrajine. To komentiram po izjavama ukrajinskih vojnika, a ne ruskih. A opet, možda su i to sve plaćeni Putnovi glumci, tko će to više znati?
06.01.2023 | 17:22
Davore, znaš da ovo pratim detaljno, ali ne davim tu svaki dan da ne zagušim forum. No, evo ti friške vijesti: AFU su pogodile i uništile cilj u Tokmaku u kojem je stradalo 80 ruskih vojnika. Naime, ako se sjećate, ruske snage su shvatile da im vojska umire od hipotermije po rovovima i sad za njih organiziraju neke tople smještaje da dođu k sebi. No, to su onda idealni ciljevi za AFU koja to metodički pogađa. U takvom jednom napadu strada ODJEDNOM 50-80-130 ruskih vojnika. Takvih je napada s tim, po AFU pozitivnim ishodima, 3-4 dnevno. Dakle, DNEVNO Rusija gubi 400-500 ljudi. Dosad je u ovom ratu omjer stradalih na obje strane preko 4:1 'u korist' ruske strane. A Rusija NEMA četiri puta više stanovnika od Ukrajine (mislim da je točan omjer 3,11:1 za Rusiju).
Ruska kola jesu jako velika i masivna (tip parnog valjka), ali krenula su nizbrdo unatrag i polagano hvataju brzinu...
06.01.2023 | 18:44
Jako me zanima koje Bradley inacice ce USA poslati Ukrajini. To borbeno vozilo je proslo puno nadogradnji, ali bas zanimljiva je Bradley M2A3.

Ta revizija je potpuno digializirana i umrezena u koncept digitalnog bojista. Opremljena naprednim GPS senzorima, laserima, daljinometrima i komunikacijskom opremom.

To bi za ravnicarski predio kakav je u Ukrajini bilo jako pogubno po Ruse. Ovo borbeno vozilo bi se moglo voziti po bojistu i obavljati izvidnicke misije. Naoruzano je i ucinkovitim i stabiliziranim topom, protuoklopnim raketama TOW, a pozadi je smjesteno i nekokoliko vojnika za pjesadijske zadace.

Bradley vidi tenk ili neku metu sa sigurne udaljenosti i dovoljno je samo da svojim laserom oboji taj cilj i ode on dalje

Digitalni sustav se pobrine da koordinate cilja pristignu u centar za upravljanje vatrom (ciji su punopravni clanovi HIMARS i M777). Par desetaka sekundi nakon toga taj cilj bi bio pogodjen (ako se radi o excalibur zrnu, dovoljna je jedna jedina GPS navodjena granata).

Moguce da ce im USA isporuciti i starija vozila kojih ima napretek, ali ja se nadam da ce Ukrajina dobiti pravu modernu stvar koja ce zbilja praviti razliku kao stvarni mnozitelj sile na bojistu.
06.01.2023 | 19:30
dpasaric kaže:
IgorD kaže:

Koliko pratim, ruski vojni vrh više pazi na svoje jedinice od Ukrajine. To komentiram po izjavama ukrajinskih vojnika, a ne ruskih. A opet, možda su i to sve plaćeni Putnovi glumci, tko će to više znati?

Znam da se šališ ali evo jedan primjer o tome kako se brine o Ruskim vojnicima - link je NSFW a nije bome općenito za tankoćutne: www.reddit.com/r/ukraine/comments/102inm...after_he_was_robbed/

> "goodbye. darling, in the time that i'm here ive seen hell. there were not so many deaths in chechnya or even afganistan. seas of human meat. but thats not why i depart. we here, russian people, are nobody, and chechens rule. they drink, they are lawless and they rape, they despise everyone and noones gonna do anything about it. kitty, they took all the money you sent and they did a thing to me. this is to let you know that i resisted. and remember that you and me owe nothing to anyone. this is the only way out. love. see you after death "

Oči su mi zasuzile kad sam to pročitao.

Na neki način vezano uz ovo je i komentar ove žene, pripadnice AFU:

www.reddit.com/r/ukraine/comments/102bzn...t_update_from_witch/

Ukratko, ruske vojnike se disciplinira silovanjem i bezdušno šalje u smrt.
06.01.2023 | 19:46
cariblanco kaže:
slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/puti...janja-ludaci-1242345

Samo jedan prikaz stanja u Rusiji, sigurno je da on nije 100 % točan, ali je znakovit.

Ne može čovjek koji je svoj cijeli život komunista ( Putin ) sad biti nekakav zaštitnik vjere i vjerskih uvjeranja. Kak je rekao "Predrag Vušović" ( pokoj mu duši ) u seriji Duga Mračna Noč...kad je glumio žandara...jednom žandar uvjek žandar, tako i Mali Patuljak iz kremlja, može izjaviti, jednom komunista, vazda komunista. Možda se je u međuvremenu komunizam spojio s religijom, što me ne bi čudilo, jer takvo uređenje je sposobno za sve, samo da ostane na vlasti.

Ne mogu a da se ne setim jednog intervjua americkog ambasadora u Beogradu negde '90.-ih godina kad su ga pitali da li veruje da je Milosevic komunista, na sta je on odgovorio - "Ma nije on ni komunista, ni socijalista, ni nacionalista. On je jedan karijerista."
Tako i Putin, i jos neki 'demokratski' diktatori.
I sve ce uciniti, nebitno koliko ljudskih zivota treba zrtvovati, samo da se ostane na vlasti.
Putin je imao izvanrednu sansu na pocetku vladavine da unapredi Rusiju, a ne da ostane izvoznik sirovina i energenata, i od toga da zavisi. Ne znam kakva je ekonomska situacija u Rusiji bila pre ovog sukoba, ali obicno vladari pocinju ratove kada nema drugog izlaza, tj. kad ne mogu da rese narasle unutrasnje probleme.
06.01.2023 | 20:35
drlovric kaže:
Jako me zanima koje Bradley inacice ce USA poslati Ukrajini.

Koliko je meni poznato, M2A2 koji je ionako povučen iz operativne upotrebe.
07.01.2023 | 09:00
U čijim interesima će se dalje razvijati američka politika dosta govori i novoizabrani predstavnik, njegov šef, Klaus Schwab zadovoljno trlja ruke:

I tako, po tko zna koji put, vidimo kako je sve isprepleteno i tko vodi sve te ratove i za čije interese. Trebalo bi zakonima ograničiti političare i njihove obitelji da imaju dionice i udjele u tvrtkama koje imaju koristi od ratova, pandemija i kriza. Vrlo teško za izvesti, ali dok je to potpuno van kontrole, imat ćemo korumpiran svijet gdje je "demokracija" tek kulisa korporativnih interesa.
07.01.2023 | 19:00
Šalje mi frend, kaže "prvo sam se smijao na teorije zavjera, a onda se složio i zadnji komadić":

www.cnbc.com/2022/12/28/zelenskyy-blackr...aine-investment.html

Znači BlackRock, isti onaj koji se brine za financiranje WEF ekipe i vlasnike velikog dijela big-pharme i vojne industrije, isti oni koji su podmazivali političare poput lažljive Jacinde, sada su oni ti koji nude svoje usluge u obnovi razrušene Ukrajine. To je odnos kao kada bogati mafijaš plati huligane da zapale požar, a onda on se on kao dobronamjerno javi da sanira štetu... još nam samo nedostaje Vanguard, mada je to sve ista ekipa.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 23 minuta
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO