11.01.2023 | 20:16
Dobio sam danas neke info da je sjeverno od Bakhmuta, u reonu Soledara je bas gadno. Rusi napreduju i postoji realna sansa da okruze cijeli grad.
Nudili se strani dragovoljci da idu u ispomoc, ali u trenutku kad smo se culi to jos uvijek nije bilo odobreno, tako da su cekali u reonu Bakhmuta. Puno ima zrtava na obje strane, ali ne besmisleno kao u Bakhmutu gdje crte na bojistu ne mrdaju a ljudi ginu bezveze.
Ovdje Rusi zbilja napreduju. Kako, nije mi jasno. Ako nemaju municije ko sto se prica, ako su im mobilizirani vojnici izginuli, kako su eto uspjeli organizirati uspjesnu mini ofanzivu na teritorij oko grada?
Moguce da je Ukrajina sve sto ima stavila u Bakhmut, pa su Rusi udarili na dio bojisnice gdje je branitelja manje. To mi ima nekog smisla. Ali opet, ta dva grada su jako blizu i nije problem poslati pojacanja.
Naravno daleko je to od toga da su Rusi grad zauzeli, ali napreduju. Ukoliko ga okruze, Ukrajina ima samo dvije opcije:
1. Povuci se da ne ostanu odsjeceni u okruzenju i predati cijeli grad bez borbi prakticki. Vec su to uradii ranije u reonu Lisicanska.
2. Ostati u okruzenom gradu i boriti se ulicnim borbama, nadajuci se da ce trupe sa ukrajinske teritorije na vrijeme probiti prsten koji ih okruzuje.
Sarajevo se recimo uspjelo obraniti na takav nacin. Ne doduse sto je to bio dio nekog velikog strateskog vojnog planiranja, vec sto jednostavno nisu imali drugog izbora.
Grad se obranio iako koncentracija oruzja postavljena oko Sarajeva nije zapamcena u modernom ratovanju. Cijela duljina fronta je bila niti 70km.
Citat iz neke optuznice iz HAG:
U tom periodu Sarajevo je agresoru bilo kao na dlanu, jer je u obruču, dugom 62 kilometra, na okolnim brdima bilo je razmješteno 1.600 topova i minobacača, 100 tenkova, 180 oklopnih transportera, više od 500 protivavionskih mitraljeza i protivavionskih topova i još 150 oruđa većih kalibara. U ta 44 mjeseca blokade na grad je ispaljeno oko 50 hiljada tona artiljerijskih projektila. U blokiranom Sarajevu ubijeno je 14.000 građana, od čega 1.600 djece.