Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


14.10.2023 | 20:44
Znao sam da će te Avdiivka dovući na jabučnjak. Već dva dana je to top tema a ovdje muk. Hamas i Izrael su postali veća vijest i bojim se da bi uskoro mogla postati još veća jer je Netanyahu sad skoro pa u situaciji u kojoj se nalazi Putin, ne smije ništa zaustaviti jer će se početi postavljati pitanja, a pitanja mu sad nikako ne pašu.
14.10.2023 | 21:14
Avdiivka je najvazniji cilj za ruske vojne napore. Ne mozes ljudima prodavati iluziju o nekoj mocnoj vojsci kada su ti ukrajinski rovovi 5-6km od centra Donjecka. Izmedju njih i samog grada je prakticki samo aerodrom.

Misterija je zasto ova ofanziva nije napravljena davno. Da su Rusima stvarni interesi ikada bili sudbina tog naroda u Donbasu, ta imaginarna SVO bi tu i zapocela, a ne u Kijevu.

Avdiivka je najtvrdja ukrajinska obrana koja postoji. Betonski podzemni kompleksi jer crta se nije pomjerala, pa su se bas utvrdili na tom potezu.

Zato Rusija napada obuhvatom sa bokova jer frontalno je prakticki nemoguce probiti te utvrde.

Slozio bi se sa Djurom da su tamo gubici strasni, dokaza je pun Twitter. Ali to je skroz nebitno za ishod ovog rata, jer kako nas Davor kaze "kada imas nuklearke, mozes ginuti koliko hoces i opet pobijediti"
14.10.2023 | 22:01
za nas koji slabije pratimo, kakvo je realno stanje ukrajinske ofanzive?

Vide li krim ili ce to ostaviti za iduce ljeto?
15.10.2023 | 09:46
Ajjjj Mario, hvala ti na pitanju, da olaksam malo dusu

Ukratko, ofanziva je propala, kako i nagovjestavam ovdje zadnjih mjeseci. Nista ne ide kako je planirano. Kakv crni Krim, proglasena bi bila uspjesnom da su izbili na more i odjsekli Krim od Donbasa. A oni jos sanjaju o nekakvom Tokmaku

Uzroci:

1. Oruzje sa zapada je stizalo presporo pa su se Rusi odlicno utvrdili. Posijali bezbroj mina.

2. Kada su Ukrajinci napokon krenuli u napad, odlucili su da idu frontalno duljinom cijelog bojista (trazeci kao slabe tocke, pa ce tu udariti). Dzaba sva NATO obuka kada se ti u glavi ne mozes rijesiti sovjetskog mindseta. Tako se danas ne ratuje. To je bio uvod u katastrofu.

Od svih tih slabih tocki nasli su samo ruska minska polja. Mine su bile cijelom duljinom fronta, ne mozes pobjeci od njih. Zar nije bolje i logicnije proci u klinu kroz par stotina metara sirine minskog polja? Znaci trebalo je napadati u vektorima, a ne forsirati cijelo bojiste i pobrati posijanih 100% minskih polja.

3. Ukrajinci su imali strahovite gubitke gdje god da krenu, dok su jos bili u sivoj zoni, da nisu ni dotakli glavne ruske obrambene crte. Tu su se njihove napadacke trupe lagano pocele topiti, a svima nama su lagali da 80% vojnika cuvaju u rezervi i da napadaju sa svega 20%. Nije mi to tada imalo nikakvog smisla i znao sam da lazu da bi sacuvali moral svojih trupa. Pisali smo o tome ovdje vec.

4. Skontali su da su se zajebali (ovo iz tocke 1), pa su u pola ofanzive promijenili strategiju (onako kako je trebalo od prvog dana) i koncentrirali su sve svoje udarne snage na dva pravca (Robotine i Novasevilka). To je odmah dalo rezultate i tada su napokon dosli do te cuvene crte i probili je. Medjutim to je bila pirova pobjeda jer vise nije bilo pricuvnih snaga da prodju kroz taj otvor i napadnu rusku dubinu. Odjednom onih 80% pricuvnih koji su samo taj momenat cekali niko vise i ne spominje

5. Izgubili su Ukrajinci momentum i sada to vise lice na rovovski rat iz prvog svjetskog. Nekakva pat pozicija gdje je tesko bilo kome ici naprijed. Rokaju se topnistvom i dronovima, uz minska polja izmedju njih.

Kada se ovo desilo u WW1 morao je biti izmisljen tenk da bi se crte probile, jer bi rat trajao beskonacno dugo, bez ikakvih pomaka. Mislim da Ukrajinci sada imaju iluzije da ce im F-16 avioni donijeti tu potrebnu prevagu. A nece.

Avijacija sama ne moze nista. Najbolji primjer za to je NATO intervencija 1999. na Kosovu. Na papiru su unistili sve sto je Srbija poslala dole, pa se sjebali kada su vidjeli povlacenje vojske Srbije i sta je sve ostalo citavo. Pa je NATO naknadno prepravljao borbena izvjesca da se ne brukaju. Ako jedan tenk pogodis 3x ili neku maketu, ne znaci da si unistio 3-4 tenka. Iako na papiru tako pise.

Sada ce blato i kise, pa ce front malom mirovati do zime. Sto ide na ruku Rusima, koji ce jos vise utvrditi i zaminirati svoje postojece pozicije. Vidjet cemo sta ce biti, ali nisam bas optimistican.

Zapad treba pomake vidljive na mapi i Ukrajina to zna. Ne mogu se milijarde diolara pomoci slati beskonacno dugo, a da se poreskim obveznicima nema sto za pokazati kao uspjeh.

Kada zapad zavrne te slavine jer Ukrajina ne napreduje, morat ce se sjesti za pregovaracki stol i diplomatski rjesavati problem. Zato je Rusija navalila sada na Donjeck da bi sa sto boljim kartama sjela za pregovore.

Znaci toliko se Rusi sigurno osjecaju na juznom bojistu da pokrecu ofanzive na drugim lokacijama
16.10.2023 | 20:11
Ruska ofanziva kod Avdiivke je posve stala i propala. Čak i one inicijalne teritorijalne dobitke koje su ostvarili su sad Rusi izgubili tj. AFU je povratila sve položaje. I dalje dolaze snimke i izvještaji o teškim ruskim gubicima u oklopu i ljudstvu, a kao točka na i su im i 3 srušena Su-25 na tom području u proteklih tjedan dana.
Ne velim da i ukrajinska strana nema gubitaka, ali ništa ni izbliza usporedivo s ovim što je ruska strana protratila bez da je ostvarila bilo kakav uspjeh.
17.10.2023 | 10:04
U pitanju je umjetno "brdo", tj. odlagalište odpada iz obližnjih rudnika ugljena koje je pretvoreno u utvrdu koja odoljeva Rusima od 2014.

euromaidanpress.com/2023/10/16/frontline...an-strategic-lapses/

17.10.2023 | 12:43
Pa gledajući situaciju od prije 6 mjeseci, nisu baš puno napredovali, nešto su osvojili oko Krasnohorivke i Kamianke na sjeveru te izgubili kod Vesele i na jugu kod Opytne.. ali da su ih jače opkružili (pričam o Avdiivci) od prije godinu dana. Ali im je "ofenziva" bila najuspješnija od 2 do 4 mjeseca ove godine, tada su krenuli u bolju ofenzivu nego što su sad krenuli i osvojili.
17.10.2023 | 18:07
Najbolje opisuje stanje ova izjava Rusa na početku ofenzive i sad na kraju. sc ispod

17.10.2023 | 19:09
A danas je po prvi put korišten i ATACMS na dva aerodroma. Nekoliko helikoptera je stradalo kao i dosta zaliha.

mstdn.social/@noelreports/111250963716493914
17.10.2023 | 19:23
AFU su jako udarile aerodrom u Berdjansku. Tamo je, kako izvještaji govore, uništeno 9 helikoptera, skladište oružja i još puno toga. Po svemu viđenom, čini se da je ovo najrazorniji pojedinačni napad koji su AFU izvršile dosad. Izgleda da je on omogućen zahvaljujući ATACMS-u.

HIMARS.jpg


Naime, ova karta prikazuje centar eksplozije, a plavo se vidi radijus djelovanja HIMARS-a. Čak da je Ukrajina oslobodila Tokmak (a nije), ne bi mogla doseći Berdjansk. Tako ostaje samo ATACMS (Army Tactical Missile System).

ATACMS.jpg


Tu se radi o defacto balističkoj raketi dometa do 300 km. To je oružje predmet kontroverzi po principu hoće-neće i to je trakavica koja se vuče mjesecima (pa i preko godine dana). Bilo je raznih izgovora zašto SAD ATACMS ne daju Ukrajini, ali prije cca dva mjeseca se stvar počela okretati u smjeru Ukrajine kad je postalo jasno da SAD ima određeni broj ovih raketa kojima je istekao rok trajanja i koje ionako čekaju uništenje.

F8pdPWsbYAAam7Q.jpeg


Ovo je slika koja dokazuje da je u pitanju ATACMS (ako je to doista s lica mjesta), a ono što plijeni pažnju je datum proizvodnje: listopad 1996.

F8phr5_a8AATIhP.jpeg


Činjenica je (ako je ova slika istinita) da je raketa stara 27 godina operativno ispravna i pritom je bez ikakvih problema probila rusku PZO (gotovo sigurno S-300). ATACMS rakete su prema najavama opremljene kazetnim punjenjem (kako bi se spriječilo da se one iskoriste za rušenje Kerčkog mosta), ali i takve su se pokazale iznimno efikasne prilikom napada na aerodrom.
Ovih raketa kojima je istekao rok trajanja je nešto manje od 100, kažu bespuća interneta i ovo sad dramatično mijenja dinamiku ratnih zbivanja na bojištu. Ruske snage sad nemaju izbora, nego da povuku helikoptere skroz u Rusiju što znači da su oni defacto ispali iz upotrebe bilo u logističkoj ili izravno borbenoj ulozi (Ka-52 ima doseg od cca 550 km i ako je od bojipta udaljen više od 300 km ne može doći do njega i vratiti se u bazu, jer je to više od 600 km samo u ravnom pravcu bez ikakvog leta u zoni borbenih djelovanja).
Sad još samo čekamo Njemačku. Scholz nije htio isporučiti tauruse dok SAD ne pošalje ATACMS, a to se očito dogodilo.
17.10.2023 | 20:04
Sto im ovo ne dadose na pocetku ofanzive, a ne nakon sto je Ka-52 uspjesno demolirao jako puno oklopa?

Sve ove politicke igre mi tako utjecu na probavu.

Zgromit cemo Putina al da ga ipak previse ne naljutimo. Tako mi to izgleda.
17.10.2023 | 23:14
Mislim da su prvo lupili helikoptere jer oni mogu brzo pobjeć. Da bi se evakuiralo veće skladište oružja i granata treba dosta vremena tako da će to ciljati tijekom sljedećih desetak dana.

Vjerujem da već noćas ili sutra ide druga runda.
18.10.2023 | 15:14
g. Lovricu, jel ta crta onda probijena i utvrdjen polozaj ili su rusi povratili tu tocku?

g. Djuro... kaze Beric danas da je Avdiivka potpuno okruzena, a vi da je ofanziva slomljena... kako da sad ja znam sta je tu istina? imamo li i trecu stranu.



i pitanje za obojicu... ako rusi zauzmu avdiivku, idu li dalje ili staju sa strateskog gledista? ako je to toliko utvrdjeno, pretpostavljam da iza toga ukrajinci nisu gubili vrijeme na dodatne dvije-tri linije obrane kao rusi? moze li se napradovati tim terenom i u zimi?
18.10.2023 | 17:26
marioart kaže:
Avdiivka potpuno okruzena...


Mene nitko ništa ne pita, al evo... Izvukao sam sadašnje stanje fronta i nasumično izabrao datum od prije par mjeseci.
Sad, ako sam dobro shvatio, Rusi trenutno tamo daju sve od sebe da zauzmu Avdiivku. Međutim, morat će prvo povratiti teritorij kojeg su u međuvremenu izgubili.


Avdiivka.jpg
18.10.2023 | 19:09
Evo, Gjuroo je odgovorio pa sam procijeni koliko je to okruženje. Bilo je na početku curilo na sjeveru, ali AFU je sve te položaje vratila natrag i sad smo opet na polaznim točkama. Ruske snage dnevno gube u tim pokušajima prema podacima ukrajinske strane 800-njak vojnika i 40-ak komada oklopa. To je gotovo rang brigade. Ako uzmemo da AFU pretjeruje u svojim izvještajima čak i uduplo (iako dosadašnji tijek rata takve pretpostavke itekako opovrgava), i dalje su to veliki gubici bez ikakvog pomaka.
No, imamo novi razvoj situacije kod Hersona.

F8rYHaeXAAAr0BY.jpeg


AFU su (prema ruskom izvoru Ribar) na lijevu obalu Dnipra prebacile 4 grupe iz svojih brigada mornaričkog pješaštva plus 160 specijalaca. To bi značilo da na tom mostobranu pokraj bivpeg željezničkog mosta sad imaju barem dvije satnije koje kreću u širenje mostobrana prema mjestima Oleški, Piščanivka i Poima. Na desnoj obali Dnipra je velika koncentracija dodatnih ukrajinskih snaga. Treba naglasiti jednu stvar: ovo su pješčke postrojbe koje same za sebe ne mogu puno dok god se ne uspostavi neki ponton ili nešto slično za logističku potporu. Naime, oklop i streljivo nije moguće drugačije prebaciti na lijevu obalu Dnipra i onda imati stalan dotok svega kako bi snage u napredovanju imale dovoljno opreme za održavanje napredovanja.
No, da je ovo već prije privuklo pažnju ruskih snaga je evidentna činjenica. Ovo više nisu grupe na razini voda ili desetina kojih uvijek ima u pozadini i mogu napraviti neku štetu, ali u sumi stvari ne mogu previše utjecati na razvoj situacije. Satnija je već ozbiljnija formacija koja uz delkometnu potporu s druge strane Dnipra predstavlja ozbiljan problem.
Ništa, pratimo dalje razvoj situacije
18.10.2023 | 19:22
@mario:

Beric prica da je Avdivka u OPERATIVNOM okruzenju, sto bi po toj ruskoj doktrini bilo da su putevi dostave i opskrbe pod topnickom vatrom i nadzorom.

Daleko je to od stvarnog vojnickog okruzenja.
18.10.2023 | 19:22
Gjuroo kaže:
marioart kaže:
Avdiivka potpuno okruzena...


Mene nitko ništa ne pita, al evo... Izvukao sam sadašnje stanje fronta i nasumično izabrao datum od prije par mjeseci.
Sad, ako sam dobro shvatio, Rusi trenutno tamo daju sve od sebe da zauzmu Avdiivku. Međutim, morat će prvo povratiti teritorij kojeg su u međuvremenu izgubili.


Avdiivka.jpg


Evo mape i od mene, izvor je

www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=180...944261844622&z=7

Mislim da je to vjerodostojni izvor. Ta se mapa stalno apdejtuje, nekoliko puta na dan. Uspjehe Ukrajinske vojske, koje sam čitao na telegramu, ta mapa priznaje nakon dan ili dva, tako da je vjerojatno ok izvor.

Njihov prikaz danas, prije sat vremena je sljedeći.

19.10.2023 | 07:31
Djuro genijalac kaže:
Evo, Gjuroo je odgovorio pa sam procijeni koliko je to okruženje. Bilo je na početku curilo na sjeveru, ali AFU je sve te položaje vratila natrag i sad smo opet na polaznim točkama. Ruske snage dnevno gube u tim pokušajima prema podacima ukrajinske strane 800-njak vojnika i 40-ak komada oklopa. To je gotovo rang brigade. Ako uzmemo da AFU pretjeruje u svojim izvještajima čak i uduplo (iako dosadašnji tijek rata takve pretpostavke itekako opovrgava), i dalje su to veliki gubici bez ikakvog pomaka.
No, imamo novi razvoj situacije kod Hersona.

F8rYHaeXAAAr0BY.jpeg


AFU su (prema ruskom izvoru Ribar) na lijevu obalu Dnipra prebacile 4 grupe iz svojih brigada mornaričkog pješaštva plus 160 specijalaca. To bi značilo da na tom mostobranu pokraj bivpeg željezničkog mosta sad imaju barem dvije satnije koje kreću u širenje mostobrana prema mjestima Oleški, Piščanivka i Poima. Na desnoj obali Dnipra je velika koncentracija dodatnih ukrajinskih snaga. Treba naglasiti jednu stvar: ovo su pješčke postrojbe koje same za sebe ne mogu puno dok god se ne uspostavi neki ponton ili nešto slično za logističku potporu. Naime, oklop i streljivo nije moguće drugačije prebaciti na lijevu obalu Dnipra i onda imati stalan dotok svega kako bi snage u napredovanju imale dovoljno opreme za održavanje napredovanja.
No, da je ovo već prije privuklo pažnju ruskih snaga je evidentna činjenica. Ovo više nisu grupe na razini voda ili desetina kojih uvijek ima u pozadini i mogu napraviti neku štetu, ali u sumi stvari ne mogu previše utjecati na razvoj situacije. Satnija je već ozbiljnija formacija koja uz delkometnu potporu s druge strane Dnipra predstavlja ozbiljan problem.
Ništa, pratimo dalje razvoj situacije


Ovo se odvija, IMHO, predobro za AFU. Naime, po vijestima koje stižu, čini se da su našli rupu koju su tražili i sad prebacuju toliko snaga preko da im to stvara veliku dilemu. Nastaviti s pokušajem proboja dalje ili prekinuti sve? Naime, sad dolazimo do logističke potpore koja još uvijek nije uspostavljena preko Dnipra koji je tu širok preko kilometra.

Btw, u dva dana (tj. dvije noći) ruska strana je izgubila barem 17 helikoptera, a vrlo vjerojatno 25. U Berdjansku ih je oštećeno/uništeno 9 komada, u Luhansku na aerodromu još 8 komada i neznani broj komada koji je stradao u Kursku. Prva dva napada su djelo ATACMS-a, a treći je bio zasluga napada dronovima ukrajinske proizvodnje.
19.10.2023 | 07:58
drlovric kaže:
@mario:

Beric prica da je Avdivka u OPERATIVNOM okruzenju, sto bi po toj ruskoj doktrini bilo da su putevi dostave i opskrbe pod topnickom vatrom i nadzorom.

Daleko je to od stvarnog vojnickog okruzenja.


Aha… dzabe je to onda…


Ovo izgleda po vijestima dobro kod Hersona, ali kolika povrsina je potrebna da bi bio koristan? Tj ako je neki mali komad rusi to zaspu granatama i nema neke koristi od tog ili grijesim? Ima li smisla probijati liniju i gubiti ljude ako se taj teren ne moze zadrzati/koristiti?

Nisam igrao Starcraft vec 15g, mozda da inataliram ponovo
19.10.2023 | 12:36
Zapravo je taj dio južno od Hersona najmanje miniran i vjerojatno najlošije popunjen Ruskim vojnicima. Oni koji su tamo sad misle da su uhvatili Boga za bradu, po ljeti su se kupali i sunčali, sad kao nešto rade, vježbaju i gledaju što se dešava u svijetu na TVu. I njima je sad vjerojatno zanimljiviji Hamas/Izrael nego Ukrajina.

Pošto su Ukrajinci onesposobili masu helikoptera i krenuli razbijat aerodrome sad još samo fali da negdje razvale željeznički most u tom južnom dijelu i mogu se iskrcati na više mjesta, opskrbu riješiti s onim što zaplijene od Rusa i kad osiguraju malo više terena, Ukrajinski helikopteri pa zatim i brodovi mogu dopremiti masu ljudi i tehnike. Nakon toga pritisak na Tokmak iz dva smijera.

Naravno, pošto ne igram ništa a kamoli Starcraft, sve ovo je samo ideja.
19.10.2023 | 14:21
IgorD kaže:
Pošto su Ukrajinci onesposobili masu helikoptera i krenuli razbijat aerodrome sad još samo fali da negdje razvale željeznički most u tom južnom dijelu i mogu se iskrcati na više mjesta, opskrbu riješiti s onim što zaplijene od Rusa i kad osiguraju malo više terena, Ukrajinski helikopteri pa zatim i brodovi mogu dopremiti masu ljudi i tehnike. Nakon toga pritisak na Tokmak iz dva smijera.


I sam slicno razmisljam. Bilo bi lijepo kada bi se to dogodilo, ali nisam optimistican. Nemaju ni Ukrajinici neku mocnu vojsku na jugu. Niti opskrbu da ih prati u proboju. Ovaj uspjeh je rezultat cinjenice da Rusa ima jos manje na tom potezu

Na kraju dana nije vazno mjesto na kojem odskeces Krim od Donbasa. Bitan je strateski efekat prekida te komunikacije. Onda sve ovisi o Kerchu i nekim malim dostavnim brodovima.

Nesto razmisljam, moguce je da Rusi uspjesno prebacuju manevarske trupe sa jednog bojista na drugi, te tako kompenziraju nedostatak ljudstva.

Mozda, ali samo mozda, ovi udari na helikoptere imaju veze s tim. Moguce da transportni helikopteri dopremaju pojacanja na pravce gdje skripi u ruskoj obrani, pa Ukrajinci nastoje to onemoguciti...
19.10.2023 | 14:48
marioart kaže:
drlovric kaže:
@mario:

Beric prica da je Avdivka u OPERATIVNOM okruzenju, sto bi po toj ruskoj doktrini bilo da su putevi dostave i opskrbe pod topnickom vatrom i nadzorom.

Daleko je to od stvarnog vojnickog okruzenja.


Aha… dzabe je to onda…


Ovo izgleda po vijestima dobro kod Hersona, ali kolika povrsina je potrebna da bi bio koristan? Tj ako je neki mali komad rusi to zaspu granatama i nema neke koristi od tog ili grijesim? Ima li smisla probijati liniju i gubiti ljude ako se taj teren ne moze zadrzati/koristiti?

Nisam igrao Starcraft vec 15g, mozda da inataliram ponovo


AFU je ušla u dubinu dosad preko 3,5 km. Širina mostobrana (ako to možemo tako nazvati) je preko kilometar, trenutno. Zato sam i rekao da se ovo za njih odvija previše povoljno, jer sad imaju opipljiv prostor pod kontrolom s kojeg se može štošta.
Glede zasipavanja granatama, topništvo AFU je preko Dnipra, i ima veći domet od ruskih minobacača. Upravo o tome se sad i radi, ići naprijed, a to je onda vrloi ozbiljna operacija, posebno logistički gledano, ili sve napustiti?
19.10.2023 | 14:50
drlovric kaže:
Mozda, ali samo mozda, ovi udari na helikoptere imaju veze s tim. Moguce da transportni helikopteri dopremaju pojacanja na pravce gdje skripi u ruskoj obrani, pa Ukrajinci nastoje to onemoguciti...


Stukli su Ka-52 i Mi-8. Dakle ima itekako i toga...
19.10.2023 | 18:10
Ovo se sve jače razvija. Ruski izvori navode da postoje DVA uspostavljena prelaska preko Dnipra i zahtijevaju zračne udare da se to onesposobi.

F80ObuOW0AULWBl.png


Još uvijek nema nikakvog oklopa AFU na lijevoj obali, ali ako se ovo nastavi...

E da, kod Avdiivke stanej bez promjena. Rusi lome zube i dalje srljaju. Svaki dan po jedan Su-25 im AFU sruše. Dosad ovaj tjedan - pet komada...
20.10.2023 | 07:07
Jučer je kod Avdiivke bilo posebno krvavo za rusku stranu. Izvješća o strašnim gubicima su dolazila i s ruske strane uz napomenu da je to (bio) next level. Danas AFU tvrde da je Rusija jučer izgubila sve skupa:
1380 vojnika
55 tenkova
120 oklopnigh transportera
i 29 artiljerijskih sistema

Nevjerojatna mi je to brojka i nije mi bilo jasno kako i zašto bi to uopće bilo moguće, dok nisam naletio na vijest danas ujutro da je Putin po noći posjetio Šojgua u Rostovu na Donu (ona ista zgrada koju je rahmetli Prigožin držao za vrijeme svoje kratkotrajne pobune) i očito je trebalo predočiti dobar izvještaj šefu. Naime, treba znati da Rusi drugačije funkcioniraju. Za njih su njihovi gubici bespredmetni, dapače i poželjni. Oni se ne trude ustanoviti stvarne gubitke protivnika, nego jednsotavno ekstrapoliraju svoje i projeciraju. Ako imaju na nekon bojištu X vojnika, i gube ih dnevno 500, onda ih AFU, zato jer je riječ o nižem narodu gubi barem 750. Pa ako Šojgu ima konkretan podatak da je kod Avdiivke izgubio 1000 ljudi, onda to znači da je Ukrajina izgubila njih 1500 ili i više i to je bio dobar dan.
21.10.2023 | 07:37
Jučer ruska strana izgubila i Su-34 kod Avdiivke. Koliko god im želim im sve poruše odmah, moram priznati da su mi svi ruski avioni nakon Su-27 (uključujući i MiG-29) vizualno prekrasni strojevi i s te mi strane dođe žao svakog...
22.10.2023 | 19:28
Pricali smo o tome ranije. Bas steta za ruske avione generalno da nisu imali elektronicke komponente dovoljno dobre kao i mehanicke.

Jos su nekako uvijek zavrsavali u sukobima u kojima budu nalupani i izblamirani od strane NATO letjelica. Naravno, to uopce ne prikazuje stvarnu sliku mogucnosti tih ruskih aparata.

Trening koji zapadne zemlje imaju, kao i broj sati leta pilota, ce uvijek biti jos jedna dodatna prevaga na strani Zapada. Vidio si ruske pilote sa stomacima, izgledaju kao neki lovci iz Slavonije
23.10.2023 | 00:03
Djuro genijalac kaže:
Koliko god im želim im sve poruše odmah, moram priznati da su mi svi ruski avioni nakon Su-27 (uključujući i MiG-29) vizualno prekrasni strojevi i s te mi strane dođe žao svakog...


Da... Kao klinac (pa čak i kao klinac na faksu) sam se bavio maketarstvom. MiG-29 mi je bio omiljeni dizajn aviona do dolaska Su-27.
U ono ratno nedoba, stajao sam na balkonu kuće dok mi se iznad bašće okretao MiG-29, radeći manevar za raketiranje kasarne u Našicama. Koliko god da se to brzo dogodilo, u slow-motionu sam gledao detalje na trupu i uspoređivao ih sa maketom. Mislim da je Italeri tada imao najvjerniju maketu MiG-29. Ako me sjećanje služi, jedino je bio problem u detaljima na stražnjem dijelu motora. Ili je Italeri imao najbolje detalje u tom dijelu... Ne sjećam se, jbg.

Puno ljepše je te strojeve gledati kao inžinjerska dostignuća s veliko dozom estetike nego kao strojeve namijenjene ubijanju ljudi.

Lovriću, ne seri po nama Slavoncima. Naši trbusi bi trebali biti zaštićeni kao kulturno blago
23.10.2023 | 10:31
Kad bi ja onako, sudeći po ljudima koje poznajem, nešto na tu temu trebao reći, to bi bilo da ne znam baš puno Slavonaca "sa stomacima". Puno više takvih se može vidjeti nešto zapadnije, oko Bjelovara i po Moslavini, a i po Lici. Ako postoji neki vizualni stereotip Slavonaca, to bi bilo da su Slavonci visoki i mršavi (onako, zapravo - "fit" ), a Slavonke su često "raskošne". I nasmijane.
24.10.2023 | 15:43
Jučer se pojavila glasina da je Putin skoro skončao u svojoj sobi.

ScreenShot2023-10-24at16.39.43.png


ScreenShot2023-10-24at16.39.57.png


Ne bih to ni spominjao (priče koje bacaju ozbiljne sumnje na njegovo zdravstveno stanje kruže već mjesecima) da Peskov nije to danas - demantirao usput odbacivši ideju o tome da VVP ima dvojnika/e...

ScreenShot2023-10-24at16.40.34.png


Budući da ničem ne treba vjerovati dok to Moksva ne demantira, onda bih ipak zaključio da u ovim pričama ima nečeg...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • Borisone: E da, jučer potiho predstavljen novi iPad mini
  • Borisone: Bertone, PC je test razumijevanja. Ako je pitanje koji Mac koristitie, a odabereš PC, znači da ne čitaš pažljivo :-)
  • Zdravac: Ja sam očekivao da će biti nas više sa Macbook Air M
  • IgorD: Ja koristim 7 od 14, najbolje da ne diram ništa u anketi ;)
  • drlovric: Najvise nas ima Macbook Pro sa M procesorima. Iznenadjen sam iskreno, ali veliki umovi valjda slicno razmisljaju :D
  • Piko: ups, ..... tipfeler ... ali čak je o cool ovako ;)
  • Piko: M kao Mototola 680x0 :) ....
  • Bertone: ... iako bi ispravnije bilo Intel PC, AMD PC ili ARM PC ;)
  • Bertone: Anketa je diskriminirajuća jer se pod PC hardver navodi samo Windows PC, a ne i Linux PC pa molim ispraviti na Windows/Linux PC :D
  • Yonkis: Ajmo ispočetka sa anketom. :)
  • ZeljkoB: Anketa bi trebala biti multiple choice, osim ako se ne misli sto koristim upravo sada :)
  • Tito: S obzirom na broj glasova... 4 korisnika. Nije neka brojka.
  • drpongrac23: Iznenađuje me u anketi veliki udio Mac Studio korisnika
  • Gjuroo: Ankete na Jabučnjaku su mi oduvijek omiljeni dio. To je dio gdje netko zbilja želi čuti tvoje mišljenje :)
  • Bertone: Bio sam brzoplet i krivo kliknuo,... što sad?
  • Borisone: Nevalja jer je isključiva (samo jedan od ponuđenih izbora).
  • drpongrac23: Napokon nova anketa, nakon 100 godina, ali je zato izvrsna!!!!
  • Zdravac: a možda je car play jedinica bolja opcija
  • Zdravac: trajanje baterije nije bitno, biti će spojen sa punjačem
  • Zdravac: Ima li netko iPad mini viška da mu bezveze stoji? Trebao bih nešto da montiram na motor za navigaciju i da radi continuity funkcija
  • moragd: Mislio sam na atv plus.
  • moragd: Atv sa hrvatskim acountom? Imal neko info jel ce to raditi?
  • dpasaric: Nova anekta! :)
  • Kloba: Vidio sam to jutros. Reko neću staviti tu ako ispadne patka. Ipak, čini se da je ok izvor. Tko zna tko će završiti na giljotini zbog ovoga. Sjetćamo se pijanog vlasnika testnoga iPhonea 4 i kako je Jobs poslije tužo Gizmodo
  • kupus: Novi mb pro s m4 leakan [link]
  • Borisone: To je samo za fizičke osobe.
  • m@xym: Odnedavno znači prije par mjeseci. Ne pratim redovito njihove stranice, ali ne sjećam se da sam prošle godine to vidio. Radi se u njihovom "Easy upgrade" programu: [link]
  • Borisone: Ne tnam što je "odnedavno" ali u ožujku su mi javili da nude samo leasing preko Grenke.
  • m@xym: Borisone, to odnedavno nudi istyle.hr za Apple Watch, iPhone i Mac računala
  • kupus: tj ovaj [link]
  • kupus: [link]
  • kupus: evo borisone
  • Zdravac: Nisan sad isao provjeriti, ali zar nije Sancta Domenica iz ZG nudila?
  • Borisone: Za pravne osobe, a ne za fizičke osobe.
  • Borisone: Nudi li neka tvrtka u HR najam Mac računala? Nešto tipa mjesečno plaćanje, po isteku 2 ili 3 godine zamjena novim uz produženje ugovora.
  • marioart: photoshop za 89€, cijeli CC 430, paralels 60... hrpa nekih antivirusa... ja gledam na DE, mozda na US ima vise :) ... airpods pro 225€...
  • drlovric: Imal jos kakvih dobrih dealova za software, usluge i sl?
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, Anonimci (295)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO