24.09.2023 | 18:36
Imao sam danas preko sat vremena dug razgovor (video call) sa 2 prijatelja iz Ukrajine. Sjedili su skupa u nekom podrumu pa su dobacivali i ljudi onako sa strane. Ljudi koje ja direktno ne poznajem, ali su tamo na terenu, pa vide sta se desava.
Ukratko, oni kao direktni ucesnici imaju dojam da situacija nije bas tako dobra po Ukrajinu. Momentum je nestao. I optimizam. Gubici su brutalni, neke jedinice samo na papiru postoje, sa realnim gubicima 70-80%.
Konacno mi je neko rekao da su natjerani tu da budu. Mobilizirani su nasilno i dovedeni na prve crte, jer postrojbe obucene po zapadnim centrima nisu vise prisutne u tolikom broju. Ne znam koliku i kakvu obuku su imali prije slanja na bojiste. Sve ih je vise u odnosu na profesionalne formacije.
Ako si na Bakmhutu kazu ti da se specijalne postrojbe u rezervi oko Rabotine i da ce se vratiti. Medjutim ako si na jugu, kazu da su te ultra popularne udarne postrojbe u okolici Bakhmuta i da tamo napadaju.
Normalno da nece bas svakome pricati gdje ti ljudi zive i spavaju, ali eto dragovoljci su stekli dojam da te jedinice vise i ne postoje. Tj. da su izbacene iz stroja, jer ih niko ne vidja na terenu.
Nikome normalnom nije jasno zasto Ukrajina kojoj je primarni cilj jug, trosi resurse na beznacajni Bakhmut. U redu je da vezes neke ruske snage, ali ne moras imati tolike gubitke forsirajuci napad na strategijski nebitan grad. Napad se moze i simulirati, bacati svakodnevno Ruse u iscekivanje a ne srljati i ginuti.
Kao sto su Rusi trebali Bakhmut za kakvu takvu PR pobjedu, tako ga ocigledno treba i Ukrajina. Cisto eto da bi prikazali svom narodu i zapadnim partnerima barem nekakav uspjeh.
Udari na Krim dodatno govore tome u prilog. Jedna unistena podmornica ili pogodjena neka zgrada, to na TV izgleda mocno, ali u praksi ne pomaze tvojim momcima koji masovno ginu u minskim poljima.
Danima se izvjestava da su Ukrajinci konacno probili prve crte i da su prosla i oklopna vozila. Da je to tako rasirili bi se na bokove i zauzeli neki teritorij, jer tamo iza kazu nema mina ni jedinica po dubini. Za dva dana tenkovska bojna ce iz Zupanje doci do Sombora, ako je neprijatelj u tolikom rasulu kao sto se prica za Ruse.
A Ukrajinci jos uvijek sanjaju Tokmak koji treba samo da bude odskocna daska do Melitopolja, kojeg onda treba zauzeti u gradskim borbama. Pricamo o gradu negdje velicine Splita
Ne bih da mracim, ali imam osjecaj da ce crte na frontu ostati ovdje negdje gdje su i sada, i da ce se lagano spin prebacivati na neku novu proljetnu ofanzivu.
Do tada ce Rusi zakopati jos par stotina tisuca mina...