Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

16.03.2025 | 11:53
IgorD kaže:

PS - sad sam ubacio naš razgovor u chat-gpt i kaže da ovo šti radiš predstavlja "pokušaj dafanzivne diskreditacije". Čovjek uči dok je živ

bravo!
pocinjem da verujem u AI.
16.03.2025 | 11:57
Juhu! Odlično! Ostvario sam napredak! Da tek vidiš što je ChatGPT i DeepSeek rekao za ovo što vi pišete ovdje, nisam ja to radio, nego mi je frend poslao i umirao od smijeha. No, ipak vas cijenim daleko više od toga da bih vas zatrpavao s AI ispisima, više volim naše žive rasprave. Ipak se na kraju nešto nauči!

No, ovo što si sada izveo je dobar put i prva stepenica kritičkog razmišljanja. Propitivanje svega. No, moraš koristiti barem tri različita AI sustava, znači ChatGPT (nazivno lijevi lobi zapada), pa Grok (desni lobi zapada) i DeepSeek (istok) jer svaki je učen na "biased" setu podataka i imaju "blago podešene algoritme" da favoriziraju onu stranu koja je vlasnik. Tako da komentari vojnih (i drugih osjetljivih) zbivanja bivaju osjetno različito tumačeni.

A odgovor na tvoje pitanje oko Indexa i Trumpa - vjerujem da ćeš to sam u nekom trenu posložiti, ali onako najkraće moguće: MSM bi to po političkoj direktivi napisao izravno da je to rekao Biden - ili Ursula. Kako im to ruši priču i sve što su tri godine propagirali, a opet znaju da su prodavali BS i da ne mogu sada neigrati stvarnost u nedogled, onda takve "neugodne istine" moraju predstavljati kao da to zapravo nije stvarna istina koja nam se odvija pred očima, nego samo vrlo subjektivno mišljenje "tamo nekog zločestog Trumpa" koji nema baš nikakve veze s onom "pravom Amerikom" koju su prije zastupali, a koja je vukla vodu na svoj mlin. I ti bi to trebao vidjeti i razumijeti, da formalna sintaksa nije bitna, nego ono što se zaista odvija - to je ključno, to je suština, a ne kako neki propagandni medij proslijedi informaciju koju dobije od "komiteta".
  • Air
  • Korisnik
  • 75
16.03.2025 | 12:09
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
Genijalac. Ovo nije "rekao" Index nego citiraju Trumpa.

Ahaaaa, daaaa, kako sam glup! Stav predsjednika SAD-a je odjednom nebitna sitnica, tek prolazna opaska i nebitna trijvalnost! A portal, financiran od suprotnog lobija koji je i zarolao rat tamo, bi to trebao nekako drugačije napisati da se shvati ozbiljno. Ovako to nije ozbiljno, to je tek ulična besmislica koju je natukunula prolazeća skitnica!

Taj isti predsjednik je rekao:
Uvodimo 25 % carine!
Drugi dan je rekao ne uvodimo 25 % carine!
Treći dan je rekao uvodimo 50 % carine!
Četvrti dan je rekao uvest ćemo 200 % posto carine!

Ali na sreću imamo profesora koji je iznad svih pa će nam reći što je istina od svega što su svi negativci (Putin / putinovci, Trump / trumpovci i ostali negativci) izrekli.

A ako ne shvaćamo što je istina ili ne prihvaćamo tu "istinu" tada će nas profesor edukativno izvrijeđati i mi bi trebali reći HVALA profesore što nas nisi izvrijeđao jače!

Hvala nebu na profesoru.
16.03.2025 | 12:15
o.k. naucili smo da je index.hr potplaceni MSM medij i glasilo, ali to nije sprecilo kolegu da par puta citira isti taj index.hr kad su bile neke vesti koje su isle u prilog njegovom narativu. da ne trazim sada u kojim prilikama.
i sta cemo sad?
tako je bilo cini mi se za jos neki medij.
16.03.2025 | 14:53
p8st6vytq1pe1.jpeg

Mislim, znam da je u nekim drugim stvarima USA bio daleko izdašniji nego EU, ali svejedno.
16.03.2025 | 15:42
dpasaric kaže:
Juhu! Odlično! Ostvario sam napredak! Da tek vidiš što je ChatGPT i DeepSeek rekao za ovo što vi pišete ovdje, nisam ja to radio, nego mi je frend poslao i umirao od smijeha.

Jesi siguran da je samo jedan frend, nisu dva? Ja se tebi divim kakva si ti veličina, em ti tisuće zatrpavaju inbox s porukama podrške, em ti eminentni ljudi iz vrha odavaju tajne, ono, ni Milanović ni Orban, a vjerujem ni ovi veći, Putko i Trumponja nemaju toliko odanih sljedbenika. A kad si već krenuo s dijagnozama, mislim da bi se i ti trebao obratiti nekom specijalisti, za tvoje dobro. Ili imaš priviđenja za sve te silne ljude koji se samo tebi obraćaju i ne mogu se s ničim dokazati jer su na koncu, samo plod tvoje mašte ili je riječ o svjesnom, patološkom laganju. Kod prvog slučaja može se medicinski pomoći, a kod drugog je problem isto rješiv, ali teži jer je u pitanju ego koji u tvom slučaju para oblake. Možda da ti frend pomogne pa ubaci i to u AI, možda će i onda umirati od smijeha.

Jesi li ti svjestan da su tvoji argumenti YT linkovi koje random bacaš po forumu (još uvijek se sjećam forsiranja Russela Branda kao vrsnog vjerodostojnog stručnjaka s kojim si svakodnevno bombardirao linkovima, a onda je odjednom prestalo), a kao točka na i ti je vazda ja imam dva bliska prijatelja koja su to prošli, ja imam dva bliska suradnika koji to znaju, ja imam dva super frenda koji su nečemu svjedočili i tome slično. Svatko može naklapati s izmišljenim osobama jer iza tih izjava ne slijedi link na konkretnu osobu koja je to rekla, prokazala ili djelovala, a kad smo kod djelovanja isto se tako nitko tih 'osoba' nija javno istupio kad je trebao biti trenutak za to, nego svi s odmakom od par mjeseci/godina tebi se jadaju. I ti onda hoćeš da te netko doživi za ozbiljno?

Koliko se sjećam ti nijednom nisi izrazio neko žaljenje za stradale civile u zemlji koja je napadnuta nego samo verglaš po svome, spominješ neke doktrine ratovanja, velesila, ali od šume ne vidiš stablo, nije poanta u odnosu snaga, svakome je jasno da Rusija ima resurse i da jest u nekom pogledu velesila, ali isto tako ne možeš pravdati upad u tuđu zemlju radi nekih stvari koje im na drugom mjestu ne smetaju. Zašto nisu ušli na Aljasku koja im je ono, susjed, nekih osamdeset i kusur kilometara od njih i kao USA kao najveći predstavnik NATO-a i kao takva izaziva prijetnju za koju su tvrdili da je razlog učenja malih Ukrajinaca pameti? Znam, sad ćeš ti posprdno s visine reći da ja ništa ne razumijem i da sa svojim frendovima mogu samo pričati o nogometu jer, eto, ti me znaš pa možeš tako olako etiketirati
16.03.2025 | 15:52
U jbt ovdje jos uvijek sve isto...

Davor i dalje tvrdi da nije na strani Rusije, a njegov krastavi odvjetnik Jura to digitlanim klimanjem glave potvrdjuje

Situacija za ukrajinsku vojsku nije bajna, ali jos uvijek nisu porazeni niti potuceni na bojnom polju. Bice tu jos desavanja ukoliko oni odluce da nastave boriti se za svoju zemlju.

Izjave tipa "znali smo da ce Rusija pobijediti, trebalo je samo mape pogledati" su smijesne. To samo dokazuje svo neznanje osoba i politicara koje se takvim izjavama razmecu, glumeci neku zivotu mudrost.

Po toj logici se ratovi nebi niti vodili. Ni sportovi. Zbroji ko je jaci/skuplji/brojniji na papiru i daj im pobjedu.

Nepobitne cinjenice koje niko normalan ne moze osporiti:

1. Rusija za 3 godine rata kojeg je sama zapocela jos uvijek nije pobijedila (iako je veca/jaca/mocnija)

2. Kroz povijest su manji protivnici uspjesno pobjedjivali vece

Usporedite nogometne reperezentacije Brazila i Hrvatske. Koja sansa je jedna mala Hrvatska moze pobijediti Brazil? Ja sam svim srcem vjerovao da mozemo i imam dobitni tiket iz kladionice koji to dokazuje

Poslali smo ih doma iz Quatara. Male su bile sanse ali ocigledno da nije bilo nemoguce.

Tako sam bez razmisljanja, iz srca, podrzao Ukrajinu u ovom sukobu iz jednog prostog razloga sto oni brane svoje.

Mene osobno niti poslovno ne pogadja niti ako pobijede, niti ako izgube ali zelim im svu srecu u njihovoj borbi.
  • Air
  • Korisnik
  • 75
16.03.2025 | 15:57
Evo Davorov mudri i realni mirotvorac Trump je pokrenuo novi napad link:

Umjesto da sjedne za stol i pregovara...
"Američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je u subotu velike vojne napade protiv jemenskih hutista"

Naravno, ne moramo pitati da li za ovo postoji realno opravdano objašnjenje...
Naravno da postoji...
16.03.2025 | 17:16
pa nemoj tako, tramp je jedan iskreni mirotvorac, gde bi on sada da pokrece neke sukobe pa da puni dzepove vojno-industrijskom lobiju. ja ne verujem tim potkupljenim MSM medijima.
nego evo kolega pomenu aljasku, ja bih predlozio putinu posto se vec nije setio, da lepo okupira aljasku. to je ionako bila ruska teritorija pa su to rusi prodali za 1 milion rubalja - naravno amerikanci su ih prevarili. tamo su sigurno ziveli a verovatno i sad zive neki poreklom ruski ljudi. sigurno su podvrgnuti americkom i kapitalistickom eksploatisanju, nemaju nikakva prava, moraju da govore engleski... a da ne pominjemo sta sve ima tamo na aljasci - nafta, gas, zlato, retki metali. moze putinu da pomogne starcraft, i gotova prica.
16.03.2025 | 18:29
dpasaric kaže:
Rezoniranje na razini osnovne škole, binarna logika, navijanje i negiranje stvarnosti - umjesto reboota mozga i da shvatite tko vas je lagao! Ja, koji sam vam u startu rekao sasvim očitu i gorku istinu temeljem čiste doktrine realizma i kritičkog razmišljanja - ili MSM čiju propagandu ste gutali i sada se osjećate prevarenima?

Nego... Imaš li kakav argument glede ovoga ili je to samo tvoje mišljenje?

Šališ se? Je li zaista vrijeme za sarkazam?

TL;DR.

Zanimalo me samo kako znaš da je netko gutao MSM propagandu i da se osjeća prevarenim i da negira stvarnost i sve to..?
Ma zaboravi. Ne znam zašto sam uopće reagirao i postavio to pitanje.
17.03.2025 | 00:39
Sarek kaže:
Koliko se sjećam ti nijednom nisi izrazio neko žaljenje za stradale civile u zemlji koja je napadnuta nego samo verglaš po svome, spominješ neke doktrine ratovanja, velesila, ali od šume ne vidiš stablo, nije poanta u odnosu snaga, svakome je jasno da Rusija ima resurse i da jest u nekom pogledu velesila, ali isto tako ne možeš pravdati upad u tuđu zemlju radi nekih stvari koje im na drugom mjestu ne smetaju. Zašto nisu ušli na Aljasku koja im je ono, susjed, nekih osamdeset i kusur kilometara od njih i kao USA kao najveći predstavnik NATO-a i kao takva izaziva prijetnju za koju su tvrdili da je razlog učenja malih Ukrajinaca pameti? Znam, sad ćeš ti posprdno s visine reći da ja ništa ne razumijem i da sa svojim frendovima mogu samo pričati o nogometu jer, eto, ti me znaš pa možeš tako olako etiketirati

Zar je uopće potrebno tako nešto reći? Ne sjećaš jer si u ovoj raspravi "nov", a ponavljanje nečeg toliko očitog i ljudskog je besmisleno u temi gdje je fokus na kritičnim pitanjima koja su nejasna ili čekaju rasplet. Inače, jedan poznanik iz moje branše, producirao je kratki film o stradavanju ukrajinskih civila i tome da se taj rat nije trebao niti dogoditi. I naravno da sam pomogao promovirati taj uradak - jer je jasno da nevini najviše stradavaju i da civilima treba pomoći kolikogod se može.

Ovo dalje neću sada ponovno objašnjavati tebi još jednom, nije osobno, nego nema smisla, jednostavno sam se "potrošio" - vremenski i energijom. Slično gledanje ovom tvom stavu ovdje ima Air - on je ovdje glavni "selektivni Gandhi", koji ima dvije klase pravila - jedna za zapad, a druga istok. No, svijet tako ne funkcionira, a što sada zorno vidimo nakon tri godine.
17.03.2025 | 00:45
Gjuroo kaže:
Zanimalo me samo kako znaš da je netko gutao MSM propagandu i da se osjeća prevarenim i da negira stvarnost i sve to..?

Nije li očigledno da se gutao MSM kada se sada tako očajnički negira stvarnost? Ono, kao da su se svemiri razdvojili, pa je u onom prvom Ukrajina i dalje na putu pobjede i sasvim nevina u cijeloj situaciji - i onaj drugi, vjerno opisan doktrinom realizma još 2017. godine, a koji se sada točno tako odvio, ali "navijači" u ovoj raspravi to negiraju, okreću glavu, kao "to nije istina" i "ma to je privremeno, sve je kriv poludjeli Trump"...

Takvo rezoniranje mogu imati samo oni koji su gutali MSM.

A onaj TLDR si lijepo pročitaj kao jednu zdravu refleksiju, možda ti "nešto klikne" pri tome i malo rekalibriraš kako procesiraš informacije.
17.03.2025 | 01:15
Zanimljiva stvar koja se može primjetiti na forumu, u raspravama poput ove, jest razina funkcionalne pismenosti sudionika.

Ako o tome ne znate mnogo, evo ukratko: funkcionalna pismenost je mjerljiva i testovi svrstavaju ispitanike u pet razina. Ovisno o mnogo varijabili (dob, razina obrazovanja, geolokacija, neki generalni IQ) može se izvući statistika, a ona često završi tako da kriterije napredne razine (od treće do pete) zadovolji tek 10% ispitanika.

Nemojte jednačiti naprednu funkcionalnu pismenost s kritičkom pismenošću - kao najvišom razinom pismenosti. Potonja predstavlja zasebnu kategoriju i podrazumijeva čitanje između redova, prepoznavanje ideološke obojenosti, razumijevanje šireg društvenog konteksta, te ukratko svega onoga što NIJE očito u izabranom tekstu.

To vam sve govorim jer za razumijevanje ukrajinskog sukoba pod plaštom MSM-a, potrebna je svakako kritička razina pismenosti, a u kojoj mjeri je ista prisutna u sveukupnoj populaciji možete i sam ocijeniti, ako je poznato da naprednu razinu funkcionalne pismenosti doseže tek 10% građana.

Nadgradnja funkcionalne pismenosti na kritičku pismenost zahtijeva razvoj viših kognitivnih i analitičkih vještina koje omogućuju dublje razumijevanje, evaluaciju i kritičko promišljanje o informacijama. Evo ključnih čimbenika koji najviše doprinose tom procesu (prema udžbeniku):

1. Obrazovanje i osposobljavanje
- Sustavno obrazovanje koje potiče kritičko mišljenje, analizu i interpretaciju teksta.
- Programi koji uključuju čitanje između redova, prepoznavanje pristranosti i implicitnih poruka.

2. Promicanje kritičkog mišljenja
- Učenje kako prepoznati logičke pogreške, retoričke trikove i manipulacije u tekstovima.
- Razvijanje sposobnosti za postavljanje pitanja, evaluaciju izvora i prepoznavanje konteksta.

3. Interdisciplinarni pristup
- Povezivanje različitih disciplina (književnost, povijest, filozofija, mediji) kako bi se razumjeli širi društveni, kulturni i politički konteksti.

4. Rad s različitim vrstama tekstova
- Čitanje i analiza različitih formi tekstova (znanstveni članci, književna djela, medijski sadržaji, reklame) kako bi se razvila sposobnost prepoznavanja različitih narativa i namjera autora.

5. Digitalna pismenost
- Razumijevanje kako digitalni mediji oblikuju informacije i kako prepoznati dezinformacije, fake news i manipulacije na internetu.

6. Dijalog i rasprava
- Sudjelovanje u raspravama, debatama i grupnim diskusijama kako bi se razvile vještine argumentacije i sagledavanje različitih perspektiva.

7. Refleksija i samoispitivanje
- Poticanje pojedinaca da preispituju vlastite pretpostavke, vrijednosti i pristranosti kako bi postali svjesniji čitatelji i kritički promatrači.

8. Kulturna i društvena svijest
- Razumijevanje kako društvene norme, kultura i moćni strukture utječu na produkciju i interpretaciju informacija.

Kritička pismenost nadilazi osnovno razumijevanje teksta i zahtijeva aktivno angažiranje čitatelja, osposobljavanje za prepoznavanje skrivenih poruka te kritičko promišljanje o svijetu u kojem živimo. Sve te varijable zajedno doprinose razvoju te sposobnosti.

Zamislite samo kako bi nam država procvala da, kao što imamo obavezan vozački ispit za automobil, imamo i obavezan "glasački ispit", pa da u demokraciji nemamo balast u ljudima koji ne mogu na toj razini pomoći razvoju društva. Jer sada imamo situaciju gdje glas jednog Aristotela ima istu težinu kao glas sitnog krimosa koji dane provodi u kladionici, ali ipak izađe na izbore. Zato sustav koji imamo ne vodi u napredak društva.

Ne mogu ne primjetiti da se npr. provodilo glasovanje o Ukrajini ovdje na forumu, rekao bih, istina to je tek moja paušalna procjena (ali ne bez podloge!), da bi rezultati takvog glasovanja sada pali na ispitu stvarnosti.

Što vi mislite, jesu li se vaše teze od prije 2-3 godine potvrdile ili su bile promašene? Ako su bile promašene, jeste li otkrili zašto?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, Riba, tino1, Anonimci (681)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO