Jedno "nidje veze" pitanje o auto gumama :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jedno "nidje veze" pitanje o auto gumama :)

27.11.2014 | 12:45
smayoo kaže:
Znam ja ljude koji voze auto skuplji od moje kuće, za kojeg garnitura guma košta, naravno, nekih 15-20.000 Kn pa im je opet skupo pa se voze na starim, plastificiranim gumama.

A ti ljudi, su meni, valjda najgluplji ljudi ovoga svijeta. Vozas se da se pokazes da imas, a za vlastitu glavu, ma ko ga j**e. Glavno da ja imam BMW 750i(neznam dal postoji) haha.

Mislim da bolje ja prolazim s mojim gumama punog profila pa makar ih svake godine kupovao.
27.11.2014 | 13:42
niko nije spomenuo uniroyal?
nekako sam stekao dojam da su u rijeci (ofkors kise radi) zadnjih par godina dosta popularne, i ljudi hvale RainExpert seriju.
nisam ih nikada imao, ali kada uzimam gume najvise me zanima upravo performansa po kisi jer po suhome sve vise manje pristojno drzi (normalna guma, normalna voznja), a kod nas je barem 50% vremena cesta mokra.

ima li netko iskustva?
27.11.2014 | 16:16
I uniroyal je imao dobrih modela, frend je svojevremeno imao neke i bile su odlične.
Samo i cijenom znaju biti malo skuplje
27.11.2014 | 18:48
Uniroyal Rain Expert je ludilo guma. Ja ih imam već 4. godinu i drže ko prvog dana po kiši. Ne vozim se previše doduše, možda 8 tisuća godišnje.

I da, za zimske gume gledajte uzet col manju dimenziju (pod uvjetom da vam je dozvoljena u knjižici vozila pa da ne plaćate još i to na tehničkom, a mogu vas i policajci isključit iz prometa zbog toga) jer se ipak nešto uštedi, a performanse su li-la.
27.11.2014 | 19:54
Malo sam čeprkao po testovima za ljetne jer bi ih trebao kupiti za slijedeće ljeto. Dimenzije 215/65x16 i najbolje ocjene su imale Dunlop i Continental. Ostale znane marke ih slijede a i Hankook me iznenadio izvrsnim rezultatima. Cijene se kreću oko 1000kn po komadu. Isto imam Alu felge (stare su još na njima) pa mijenjam kotače zima/ljeto. Imam vremena do proljeća/ljeta da izaberem koje ću staviti.
28.11.2014 | 03:40
@jzelko:

Razmisli o Bridgestone Turanza. Mislim da je to isti cjenovni rang. Ja imam samo rijeci hvale za njih, bas ta velicina. Odlicno drze cestu, a kada pocne padati kisa imaju zanimljivo rijesene kanale za vodu.

Jednom sam se sa kolegom vracao iz ZG za ST i zurili smo (znaci voznja JAKO BRZO auto cestom, necemo ostavljati pisane dokaze), i on je vozio iza mene. Kada smo usli u zonu od par kilometara neke sitne kisice, moje gume su formirale taj vodeni trag (koji se na tim brzinama ocigledno potezao par stotina metara iz mene, kao avion kada leti), da nije mogao uopce voziti iza mene vec se prebacio u lijevu traku.

Zelim reci da su Turanza odlicno rjesenje i za kisu, jer niti jednog momenta nisam osjetio razliku suho/mokro.

Al' tada sam bio mlad i lud, ja sada uvijek vozim u "skladu sa propisi", ali cu opet kupiti Turanza.
28.11.2014 | 08:58
A to ti je isto ko kad kupuješ MacBook Pro, trebaš završit tečaj da se ne zaj.... kad kupuješ novi.

Ja mijenjam gume u subotu. Stare su 5 godina, Good Year ultra grip performance. Držim ih u podrumu na tamnom mjestu gdje je temperatura od 10-20 celzijanera. Dan danas izgledaju gotovo kao nove, nema strija i mikropukotina, nisu spaljene, imaju mesa 6mm. Bitno je samo dobro skladištit gumu. Gume generacijski unazad 10-ak godina mogu dugo trajat ako ih se dobro skladišti i održava. Namažite ih koji put glicerinom, ima i kvalitetnijih premaza od Meguiarsa, chemical brothersa i sl. koji su ujedno i UV zaštita, no to je već sfera car detailinga kojim se inače bavim iz hobija.

Ovo što se tiče spaljenih guma, mnogi rade grešku pa kad je ljeto ili topliji asfalt, još uvijek drže zimske gume na autu. Naime, pri naglim startanjima, odnosno proklizavanjima, gume se spale, odnosno stvori se površinska korica koja pogotvo u kišnim danima ruši svojstva gume, a onda svi kunu kako na kiši loše drže pa ovo pa ono. Nikad zimske gume ne vozite na nož za toplijih dana jer će se i ona najbolja upropastit pa i u prvoj godini korištenja. Na ovo spaljivanje ne mislim burnout i tome sl, nego baš proklizavanje uz recimo škripu guma. Ponovite to par puta i kad dođe kišni period očekujte da ste joj srezali bar 50% učinkovitost.
28.11.2014 | 09:08
I ja se hobisticki bavim detailingom ali ne mogu se nikako sloziti da glicerin ili tyre gel produljava vijek proizvoda. To su cisto estetski proizvodi i jedino dobro kvalitetno skaldistenje gumu produljava vijek.

Da su tyre gel i glicerin tako veliki faktori onda bi se trebala mazati i unutrasnja strana gume. A nakon nedeljnog pranja sumnjam da to itko radi.

Znaci cisto estetski da se dobije onaj wet look. A na profilu 40. It look awesome
28.11.2014 | 09:21
Čemu mazat unutarnju stranu kad nije direktno izložena. Nije samo wet look u pitanju, mada neki proizvodi samo to i osiguravaju.
www.autogeek.net/wheelstires.html

Samo ti maži gume i ziher bu bile zaštićene, gledaj to kao kremu za sunčanje.
Netko pere auto samo da ga ispere, kod mene je aktivna pjena, two bucket, dekontaminacija, 2x godišnje glina, sealant ili vosak. Ali i onaj tko ga samo ispere, proći gume u 5 min je ništa, a za gumu odlično.
28.11.2014 | 10:23
JOHN kaže:
Čemu mazat unutarnju stranu kad nije direktno izložena.

Čemu to nije direktno izložena? Suncu možda?
28.11.2014 | 11:40
UV zrakama. Remize, vanjska je strana više izložena od unutarnje. Ako želiš, maži i iznutra. Ja to ne radim, mislim da nema potrebe.
Ja samo prenosim preporuke, nisu to obaveze ili neki propusti vlasnika vozila. Nije to neki napitak da produži vijek za duplo, ali pridonosi da guma koliko toliko zadrži nešto duže svoja bitna svojstva
28.11.2014 | 13:42
Ma budi ti uvjeren i dalje... Ali znaj da ljudi pocrvene i u hladu od istih takvih uv zraka bacanje para, ispucaće svejedno
28.11.2014 | 14:07
Kužim da si skeptik oko toga, ništa ti ja ne zamjeram.
28.11.2014 | 14:59
Nisam nikakav skeptik, nego samo realan... imam iza sebe preko milijun kilometara i namjenjao sam se guma i guma...
Ni ja tebi ne zamjeram, robuj ti i dalje
28.11.2014 | 15:40
slazem s s havdicem. glicerin i tyre gel su obicna estetika. i to itekakva. obozavam ju stavljat
28.11.2014 | 16:02
Ma stavim i ja naravno, estetik uvema
28.11.2014 | 21:23
A dobro onda. Vi po svom a ja po svom.
29.11.2014 | 02:51
Ja u zivotu nisam nikada nicim mazao gume. Kada dotraju ja kupim nove. Mozda sam trljajuci/mazajuci/glancajuci mogao iskorisiti jos neki mjesec, ali zivot je prekratak za takve egzibicije.

na koncu, lijepo je da svako radi (ili ne radi) sto ga veseli, misleci da je u pravu

A istina je uvijek negdje izmedju...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO