Jedno "nidje veze" pitanje o auto gumama :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jedno "nidje veze" pitanje o auto gumama :)

27.11.2014 | 12:45
smayoo kaže:
Znam ja ljude koji voze auto skuplji od moje kuće, za kojeg garnitura guma košta, naravno, nekih 15-20.000 Kn pa im je opet skupo pa se voze na starim, plastificiranim gumama.

A ti ljudi, su meni, valjda najgluplji ljudi ovoga svijeta. Vozas se da se pokazes da imas, a za vlastitu glavu, ma ko ga j**e. Glavno da ja imam BMW 750i(neznam dal postoji) haha.

Mislim da bolje ja prolazim s mojim gumama punog profila pa makar ih svake godine kupovao.
27.11.2014 | 13:42
niko nije spomenuo uniroyal?
nekako sam stekao dojam da su u rijeci (ofkors kise radi) zadnjih par godina dosta popularne, i ljudi hvale RainExpert seriju.
nisam ih nikada imao, ali kada uzimam gume najvise me zanima upravo performansa po kisi jer po suhome sve vise manje pristojno drzi (normalna guma, normalna voznja), a kod nas je barem 50% vremena cesta mokra.

ima li netko iskustva?
27.11.2014 | 16:16
I uniroyal je imao dobrih modela, frend je svojevremeno imao neke i bile su odlične.
Samo i cijenom znaju biti malo skuplje
27.11.2014 | 18:48
Uniroyal Rain Expert je ludilo guma. Ja ih imam već 4. godinu i drže ko prvog dana po kiši. Ne vozim se previše doduše, možda 8 tisuća godišnje.

I da, za zimske gume gledajte uzet col manju dimenziju (pod uvjetom da vam je dozvoljena u knjižici vozila pa da ne plaćate još i to na tehničkom, a mogu vas i policajci isključit iz prometa zbog toga) jer se ipak nešto uštedi, a performanse su li-la.
27.11.2014 | 19:54
Malo sam čeprkao po testovima za ljetne jer bi ih trebao kupiti za slijedeće ljeto. Dimenzije 215/65x16 i najbolje ocjene su imale Dunlop i Continental. Ostale znane marke ih slijede a i Hankook me iznenadio izvrsnim rezultatima. Cijene se kreću oko 1000kn po komadu. Isto imam Alu felge (stare su još na njima) pa mijenjam kotače zima/ljeto. Imam vremena do proljeća/ljeta da izaberem koje ću staviti.
28.11.2014 | 03:40
@jzelko:

Razmisli o Bridgestone Turanza. Mislim da je to isti cjenovni rang. Ja imam samo rijeci hvale za njih, bas ta velicina. Odlicno drze cestu, a kada pocne padati kisa imaju zanimljivo rijesene kanale za vodu.

Jednom sam se sa kolegom vracao iz ZG za ST i zurili smo (znaci voznja JAKO BRZO auto cestom, necemo ostavljati pisane dokaze), i on je vozio iza mene. Kada smo usli u zonu od par kilometara neke sitne kisice, moje gume su formirale taj vodeni trag (koji se na tim brzinama ocigledno potezao par stotina metara iz mene, kao avion kada leti), da nije mogao uopce voziti iza mene vec se prebacio u lijevu traku.

Zelim reci da su Turanza odlicno rjesenje i za kisu, jer niti jednog momenta nisam osjetio razliku suho/mokro.

Al' tada sam bio mlad i lud, ja sada uvijek vozim u "skladu sa propisi", ali cu opet kupiti Turanza.
28.11.2014 | 08:58
A to ti je isto ko kad kupuješ MacBook Pro, trebaš završit tečaj da se ne zaj.... kad kupuješ novi.

Ja mijenjam gume u subotu. Stare su 5 godina, Good Year ultra grip performance. Držim ih u podrumu na tamnom mjestu gdje je temperatura od 10-20 celzijanera. Dan danas izgledaju gotovo kao nove, nema strija i mikropukotina, nisu spaljene, imaju mesa 6mm. Bitno je samo dobro skladištit gumu. Gume generacijski unazad 10-ak godina mogu dugo trajat ako ih se dobro skladišti i održava. Namažite ih koji put glicerinom, ima i kvalitetnijih premaza od Meguiarsa, chemical brothersa i sl. koji su ujedno i UV zaštita, no to je već sfera car detailinga kojim se inače bavim iz hobija.

Ovo što se tiče spaljenih guma, mnogi rade grešku pa kad je ljeto ili topliji asfalt, još uvijek drže zimske gume na autu. Naime, pri naglim startanjima, odnosno proklizavanjima, gume se spale, odnosno stvori se površinska korica koja pogotvo u kišnim danima ruši svojstva gume, a onda svi kunu kako na kiši loše drže pa ovo pa ono. Nikad zimske gume ne vozite na nož za toplijih dana jer će se i ona najbolja upropastit pa i u prvoj godini korištenja. Na ovo spaljivanje ne mislim burnout i tome sl, nego baš proklizavanje uz recimo škripu guma. Ponovite to par puta i kad dođe kišni period očekujte da ste joj srezali bar 50% učinkovitost.
28.11.2014 | 09:08
I ja se hobisticki bavim detailingom ali ne mogu se nikako sloziti da glicerin ili tyre gel produljava vijek proizvoda. To su cisto estetski proizvodi i jedino dobro kvalitetno skaldistenje gumu produljava vijek.

Da su tyre gel i glicerin tako veliki faktori onda bi se trebala mazati i unutrasnja strana gume. A nakon nedeljnog pranja sumnjam da to itko radi.

Znaci cisto estetski da se dobije onaj wet look. A na profilu 40. It look awesome
28.11.2014 | 09:21
Čemu mazat unutarnju stranu kad nije direktno izložena. Nije samo wet look u pitanju, mada neki proizvodi samo to i osiguravaju.
www.autogeek.net/wheelstires.html

Samo ti maži gume i ziher bu bile zaštićene, gledaj to kao kremu za sunčanje.
Netko pere auto samo da ga ispere, kod mene je aktivna pjena, two bucket, dekontaminacija, 2x godišnje glina, sealant ili vosak. Ali i onaj tko ga samo ispere, proći gume u 5 min je ništa, a za gumu odlično.
28.11.2014 | 10:23
JOHN kaže:
Čemu mazat unutarnju stranu kad nije direktno izložena.

Čemu to nije direktno izložena? Suncu možda?
28.11.2014 | 11:40
UV zrakama. Remize, vanjska je strana više izložena od unutarnje. Ako želiš, maži i iznutra. Ja to ne radim, mislim da nema potrebe.
Ja samo prenosim preporuke, nisu to obaveze ili neki propusti vlasnika vozila. Nije to neki napitak da produži vijek za duplo, ali pridonosi da guma koliko toliko zadrži nešto duže svoja bitna svojstva
28.11.2014 | 13:42
Ma budi ti uvjeren i dalje... Ali znaj da ljudi pocrvene i u hladu od istih takvih uv zraka bacanje para, ispucaće svejedno
28.11.2014 | 14:07
Kužim da si skeptik oko toga, ništa ti ja ne zamjeram.
28.11.2014 | 14:59
Nisam nikakav skeptik, nego samo realan... imam iza sebe preko milijun kilometara i namjenjao sam se guma i guma...
Ni ja tebi ne zamjeram, robuj ti i dalje
28.11.2014 | 15:40
slazem s s havdicem. glicerin i tyre gel su obicna estetika. i to itekakva. obozavam ju stavljat
28.11.2014 | 16:02
Ma stavim i ja naravno, estetik uvema
28.11.2014 | 21:23
A dobro onda. Vi po svom a ja po svom.
29.11.2014 | 02:51
Ja u zivotu nisam nikada nicim mazao gume. Kada dotraju ja kupim nove. Mozda sam trljajuci/mazajuci/glancajuci mogao iskorisiti jos neki mjesec, ali zivot je prekratak za takve egzibicije.

na koncu, lijepo je da svako radi (ili ne radi) sto ga veseli, misleci da je u pravu

A istina je uvijek negdje izmedju...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 41 minuta
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom
  • JOHN: pustimo pojedince neka misle i idlučuju za sebe, a ne nekome da se hvali tuđim tijelom(mesom)
  • JOHN: Ako se granatiranje Zagreba ili recimo razvaljivanje Valpova smatra ulazak neprijatelja, onda jesam. I ne pričam drugačije od onoga što ti pričaš, nego samo kažem da netko okreće dobru lovu na tuđoj patnji. Ali kad me već potežeš za jezik…..daj me podsjeti kakve veze ima Afganistan i slične lokacije na kojima si radio s ulaskom u tvoj grad. Ponavljam, ja jedam za obuku i spremu, ali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, iAnte, MacSlavko, Riba, tino1, Anonimci (841)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO