29.05.2013 | 12:25
Dakle, taj propis vrijedi samo ako netko (Amazon) prodaje više od 100.000€ godišnje (tj. u bilo kojem periodu od 12 uzastopnih mjeseci) u neku određenu zemlju (npr. Hrvatsku). To jest, ako u Njemačku prodaje više od 100.000, onda za Njemačku mora imato poseban račun i mora zaračunavati njemački MWSt. A ako za Hrvatsku prodaje više od 100.000€ godišnje (to bi bilo jedno 10x više nego svi HR nakladnici zajedno
), onda mora to raditi i za Hrvatsku. Ako ne prodaje toliko, nego manje, onda ne mora. A možda je onda njima komplicirano pratiti koliko kamo prodaju pa su jednostavno odlučili uvesti interno takvo pravilo za sve.
A Hrvataska ima pravo tražiti da za nju limit ne bude 100.000, nego 35.000 ako mogu dokazati da bi MALOprodaja nečega od 100.000 godišnje ozbiljno narušila tržišnu utakmicu. IAko sumnjam da to itko u min fin zna, jer da zna, tražili bi odavno. A da su tražili, onda bi i znali za ovaj propis, a siguran sam da ne znaju.
Što me ne čudi.
Elem, teško mi je zamislivo koji bi to online trgovac u EU mogao ostvariti godišnji MALOPRODAJNI promet od 100.000€ (netto, bez PDV) prema Hrvatskoj? Jedino ako ima neki koji prodaje sve živo i mrtvo pa da se svih nas 4.000.000 navadi kupovati kod njega sve osim kruha, mlijeka i parizera.
A dok se naši u min fin probude pa sjete tražiti da se za nas limit spusti na 35.000, dotle će već doći iduće ledeno doba pa ionako nećemo imati kinte ni za što nego za drva.
A i kad se spusti taj limit, i dalje će biti malo online trgovaca koji će ga postići.
Moj je zaključak - knjige ne treba kupovati na Amazonu, nego kod manjih online book dealera. To je pravilo koje je pametno slijediti i inače (kupuj kod manjeg, a ne kod većeg, jer je manjem više stalo do tvog novca i do tebe kao klijenta).