Kupio bih e-book reader, jednostavan i jeftin...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupio bih e-book reader, jednostavan i jeftin...

10.05.2011 | 21:46
Jbg, na putu sam cijelo vrijeme. Sutra navečer sam tek u Rijeci. Javim ti se u četvrtak...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.05.2011 | 22:12
Ok, primljeno na znanje. Idem obrisat prašinu sa njega i provjerit stanje baterije. Prije par dana bila je puna, a zadnji put sam je punio prije mjesec i kusur dana, samo ga od onda nitko nije ni pogledao.
21.05.2013 | 23:22
Evo ću dignit ovu temu iz mrtvih da ne otvaram drugu.

Dakle, ja znam što želim kupiti. Kindle. Tako da mi ne treba preporuka oko izbora e-čitača.

Ono što mene zanima je uvoz u HR. Iskustva. Pročitao sam po forumima svakakvih horor priča. Zanimaju me iskustva iz prve ruke, ako takvih ima na ovom forumu. Kako teče proces i što se sve mora platiti? Cijena+shipping+PDV ili ide još nešto na ovo?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.05.2013 | 23:40
Kad sam ja naručio Kindle, brzo je došao do carine u Zagrebu. A onda čekanje. Nakon par dana sam skužio da će tamo ležati do sudnjeg dana pa sam nazvao DHL koji je bio zadužen za dostavu i onda su mi oni poslali papire za punomoć da u moje ime obave carinski postupak. nakon toga je za par dana došao na vrata, a ja sam dostavljaču platio za carinu i PDV. Nije bilo ništa strašno, no ako sam ne pratiš i ne zivkaš i tražiš sve se to može pretvoriti u pravu trakavicu.
22.05.2013 | 00:15
Za sada sam naručio 3kom. 1 za sebe i još dva za prijatelje. Sve u svemu, ništa strašno ali računaj da ce te sve zajedno izaci x2 u odnosu na cijenu na stranici.

Moja preporuka je da to kupis u hr preko njuskala ili neceg drugog. Jednostavnije, brže i bez birokracije. Nakon 3 kupovine, mogu sa iskustvom reći da je to ono što bi ja napravio da idem ponovno kupovati.

Ako još nisi siguran koji kindle, paperwhite je moj prijedlog! Briljantno!
22.05.2013 | 07:37
Pozdrav,

e sad ja ne znam da li je ovo totalno tocno. Ali ako sam dobro shvatio EU propagandu nakon ulaska u EU unutar EU/EEA mozemo kupovati normalno bez placanja carine (i nazalost povrata poreza). Pa ako to uzmes u obzir, malo se strpis i nakon 1.7 narucis Kindle preko amazon.uk ili amazon.de (ni sam siguran da li postoje koje restrikcije za koristenje tih trgovina) te ga dobijes za prikazanu cijenu + postarina. Bez nekih dodatnih carina i naknada od DHL i slicnih.
22.05.2013 | 09:55
ovo je točno, zadnja točka dole na linku:

www.mfin.hr/hr/pitanja?catid=8

također, pročitah negdje da prodavači koji cca 250.000 EUR vrijednosti robe (godišnje ili mjesečno ne sjećam se) izvoze van svoje matične zemlje moraju zaračunavati PDV od zemlje u kojoj se kupac nalazi. Tako teoretski ako se kupuje sa amazon.uk onda bi oni trebali nama zaručati 25% PDV a ne UK VAT. Ne sjećam se sad gdje sam to pročitao...
  • User
  • Posjetitelj
22.05.2013 | 12:13
Moj Kindle je WiFi 4-te generacije i ima Airplane Mode. Bilo bi mi logično da ima i taj Sankov pa mislim da možeš mirno spavat

Uređaj kao uređaj definitivno preporučam!
22.05.2013 | 12:26
galla kaže:
također, pročitah negdje da prodavači koji cca 250.000 EUR vrijednosti robe (godišnje ili mjesečno ne sjećam se) izvoze van svoje matične zemlje moraju zaračunavati PDV od zemlje u kojoj se kupac nalazi. Tako teoretski ako se kupuje sa amazon.uk onda bi oni trebali nama zaručati 25% PDV a ne UK VAT. Ne sjećam se sad gdje sam to pročitao...

Ne vjerujem da je to istina, a pouzdano znam da je usklađeni porezni pravilnik takav da se maloprodaja uvijek obračunava s porezom prema sjedištu prodavatelja.
23.05.2013 | 12:47
Vrlo rado bi pričekao 1.7., ali kupujem za dar i treba mi prije tog datuma. Btw nakon 1.7. ćemo pdv platit jednom, tamo gdje kupujemo. Naravno, govorim o kupovini unutar EU.

Prodaje li se kindle negdje blizu nas? Slovenija, Austrija ili Italija? Ili možda NOOK? Ne bi mi bio problem ni do AT otići.
23.05.2013 | 15:32
Još jedno pitanje za vas koji ste kupovali Kindle. Što je s dozvolom za uvoz koju izdaje HAKOM?
23.05.2013 | 18:53
Ako ti se neki carinik napiči na to (a ta se dozvola izdaje za svaki uređaj koji ima ikakvo radioemitiranje, dakle sve što ima GSM, 3G, WiFi, bluetooth...), zaboravi cijelu priču, nikad je nećeš dobiti kao fizička osoba, odnosno to će te koštati toliko da ćeš odustati.
Međutim, i moje, a i iskustvo drugih koje znam je takvo da čak i mobitel (za koji očito znaju da je izvor radioemisije), pa čak i uređaji koji imaju vidljivu antenu, prolaze na uvozu od strane fizičkih osoba. Nisam još čuo da je netko kao fizička osoba uvozio nešto što ima ugrađen GSM, 3G ili wifi, a da su ga tražili uvoznu dozvolu od HAKOM-a.

Rizik je, naravno, tvoj.
23.05.2013 | 18:59
Ja sam uvozio (fizicka osoba) Kindle i HAKOM me 2 puta trazio dozvolu. To sam relativno bezbolno rjesio. Amazon izdaje potvrdu da je unutar tih dozvoljenih emisija. Nije nikakvo cudo za rjesiti. Ali za detaljnije info evo link:
www.vecernji.hr/vijesti/konacno-uvoz-lap...i-brzi-clanak-382429
23.05.2013 | 19:40
Vidiš, nisam skužio da su olabavili te propise. Ajde, lijepo. Hvala na info!
28.05.2013 | 09:47
Narucen prije 3 dana Amazon Kindle Paperwhite bez reklama. Nevjerovatno da su i ovdje poceli uzimati novac 119$ sa reklamama, 139$ bez reklama Uzeo sam jos neke stvari, cover i punjac. Bezobrazni su sa ovim cijenama, 39$ za cover a 19$ za punjac . Ali sta je tu je ... javim utiske cim stigne
29.05.2013 | 10:09
@smayoo

evo kao što rekoh gore, više informacija o naplati LOKALNOG PDV-a sa uk amazona. S obzirom da su oni veliki izvoznici iz UK moraju računati lokalni PDV unutar EU umjesto britanskog PDVa:

www.amazon.co.uk/gp/help/customer/displa...amp;nodeId=200792760
29.05.2013 | 11:11
Hvala na informaciji. Iako mislim da nema veze s veličinom, nego s nekom njihovom internom politikom. Ali možda je to stvarno neki propis u EU, samo što onda za njega nitko u Poreznoj u HR još ne zna!
29.05.2013 | 11:33
evo našao sam više na wiki, ima veze s iznosom izvoza

Distance sales

When a vendor in one member state sells goods directly to individuals and VAT-exempt organisations in another member state and the aggregate value of goods sold to consumers in that member state is below €100,000 (or the equivalent, e.g. in the UK as of 2010 it is £70,000) in any 12 consecutive months, then such a sale of goods may qualify for a distance sales treatment.[21] Distance sales treatment allows the vendor to apply domestic place of supply rules for determining which member state collects the VAT.[21] This means that VAT is charged at the rate applicable in the exporting member state. However, there are some additional restrictions to be met. For instance, supply of new motor vehicles like cars, trucks and boats does not qualify.[22] As well, a compulsory VAT registration is required for a supplier of excisable goods to the UK (like tobacco and alcohol).

If sales to final consumers in a member state exceed €100,000, the exporting vendor is required to charge VAT at the rate applicable in the importing member state. If a supplier provides a distant sales service to several EU member states, a separate accounting of sold goods in regards to VAT calculation is required. The supplier then must seek a VAT registration (and charge applicable rate) in each such country where the volume of sales in any 12 consecutive months exceeds local threshold.

A special threshold amount of €35,000 is allowed if the importing member state may prove that absent the lower threshold amount competition within the member state would be distorted.[21]
29.05.2013 | 12:25
Dakle, taj propis vrijedi samo ako netko (Amazon) prodaje više od 100.000€ godišnje (tj. u bilo kojem periodu od 12 uzastopnih mjeseci) u neku određenu zemlju (npr. Hrvatsku). To jest, ako u Njemačku prodaje više od 100.000, onda za Njemačku mora imato poseban račun i mora zaračunavati njemački MWSt. A ako za Hrvatsku prodaje više od 100.000€ godišnje (to bi bilo jedno 10x više nego svi HR nakladnici zajedno ), onda mora to raditi i za Hrvatsku. Ako ne prodaje toliko, nego manje, onda ne mora. A možda je onda njima komplicirano pratiti koliko kamo prodaju pa su jednostavno odlučili uvesti interno takvo pravilo za sve.

A Hrvataska ima pravo tražiti da za nju limit ne bude 100.000, nego 35.000 ako mogu dokazati da bi MALOprodaja nečega od 100.000 godišnje ozbiljno narušila tržišnu utakmicu. IAko sumnjam da to itko u min fin zna, jer da zna, tražili bi odavno. A da su tražili, onda bi i znali za ovaj propis, a siguran sam da ne znaju. Što me ne čudi.

Elem, teško mi je zamislivo koji bi to online trgovac u EU mogao ostvariti godišnji MALOPRODAJNI promet od 100.000€ (netto, bez PDV) prema Hrvatskoj? Jedino ako ima neki koji prodaje sve živo i mrtvo pa da se svih nas 4.000.000 navadi kupovati kod njega sve osim kruha, mlijeka i parizera.

A dok se naši u min fin probude pa sjete tražiti da se za nas limit spusti na 35.000, dotle će već doći iduće ledeno doba pa ionako nećemo imati kinte ni za što nego za drva. A i kad se spusti taj limit, i dalje će biti malo online trgovaca koji će ga postići.

Moj je zaključak - knjige ne treba kupovati na Amazonu, nego kod manjih online book dealera. To je pravilo koje je pametno slijediti i inače (kupuj kod manjeg, a ne kod većeg, jer je manjem više stalo do tvog novca i do tebe kao klijenta).
29.05.2013 | 12:52
nadam se samo da će amazon nakon 1.7. htjeti nama jadošima prodavati i elektroniku a ne samo knjige i CD/DVD-e...
29.05.2013 | 13:49
Ja imam veliko iskustvo u kupovini na Amazonu (americkom doduse, ali nije to vazno) i mogu reci da Amazon nije najjeftiniji niti najpovoljniji prodajni kanal.

Medjutim ono sto je dobro je da je jako puno malih trgovaca u Amazon programu, te oni na istoj stranici prodaju gotovo uvijek jeftinije nego sam Amazon.com. (novo i polovno)

Amazon je postao je na neki nacin oglasnik, i moze se jako puno dobrih dealova naci. Amazon i dalje ostaje jamstvo sigurnosti kupca.

Ja bi volio da neki takav servis bude dostupan na nasem trzistu, ali mislim da su to samo pusti snovi jos barem nekoliko godina
29.05.2013 | 18:39
O, da vidiš Hrelić, ima takve robe, a gotovo badava.
29.05.2013 | 19:08
Eeee, da je Hrelić online... to bi bio posao...
12.12.2013 | 12:05
evo malo dizem temu

dakle Kindle paperwhite, ima li tko pouzdano rijesenje gdje ga kupiti u Hr? i da je do bozica kod mene naravno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 29 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, Ender, pontmax1, Riba, Anonimci (874)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO