30.08.2012 | 11:49
Radio sam s profesionalnim videonadzorom 7 godina. Radim i dalje, samo puno manje. Ja ti kažem svoje mišljenje, a ti odluči što ćeš s njim.
1. link ti je broken, nisam ni vidio točno kakva je to kamera za 800 kn, ali sudeći po onom što sam ranije viđao u Metrou, to je nešto što je bilo aktualna tehnologija prije 5 godina. Dakle - pušiona
2. Ako nisi spreman potrošiti cca 2,5x više od onog što si naveo, uštedi i to malo novca i ne ugrađuj ništa, jer ti je inače to što ugradiš ionako beskorisno
3. Kamera koja može zadovoljiti sve što si tražio je npr.
ova i ona košta cca 3800 Kn + PDV. Ono što je za tebe važno je to što prima SDHC karticu na koju može snimati videozapis. Kriteriji za snimanje mogu biti ili neprekidno, ili po detekciji kretanja (ugrađen detektor kretanja + detekcija kretanja u slici), ili po vanjskom alarmu (ili kombinacija). Također je dobro i to što se napaja s +12Vdc pa je možeš napajati s postojeće alarmne centrale koja ima rezervnu bateriju, tako da ne crkava kad nestane struje.
4. Kamera koja se spaja preko WiFi je igračka. Zaboravi to ako želiš ozbiljno rješenje koje je koliko-toliko zaštićeno od sabotaže
5. Kamera koju sam ti predložio generira do 4 RTSP streama (razne rezolucije, izvadak kadra, itd.) tako da je možeš gledati npr. VLCom, naravno s bilo kojeg smartphonea (za iPhone ne bih želio uvjereno tvrditi jer je Apple možda nametnuo neko debilno marketinško ograničenje), lokalno ili izdaleka (to ovisi o postavkama internetskog routera) i također može slati mail. S vremenom shvatiš da ovo s mailom ne može imati primjenu u ovakvom scenariju. Ako sam dobro shvatio, imaš urarsku radnju. Imaš alarm. Imaš ugovor za zaštitarskom kućom da primaju dojavu i izlaze na intervenciju. (Ako nemaš, onda je sve ovo o čemu tu pričamo - bespredmetno. Najprije riješi to pa onda stavljaj kamere.)
6. Snimak možeš gledati preko web interfacea same kamere (trebaš ili MSIE s ActiveX kontrolom koja se downloada sa same kamere kod prvog spajanja, ili FF + QuickTime), ili izvadiš karticu iz kamere pa gledaš bilo kojim playerom, ili se spojiš FTP na kameru, skineš željeni zapis (imena su po datumu i vremenu) pa gledaš.
7. S kamere možeš spojiti izlaz za dodatni detektor na protuprovalu, a sa alarma možeš spojiti signal da stavi kameru u alarmni režim snimanja. Ali, kako reče drlovric, nema velike koristi od unutarnje kamere u slučaju provale - prostor ti je premali, ljudi ulaze s kapom, maskom, nečim na glavi...
8. U slučaju pokušaja kartične prijevare i sl. unutarnja kamera je od veće koristi. Osobito što možeš (ako si sumnjičav) zatražiti od klijenta da pogleda u kameru (izravno, ili obilazno, kao npr. "a jeste vidjeli ovaj sat na zidu - možda bi vas zanimao?").
9. PROTUZAKONITO je snimati zaposlenike bez njihovog znanja i privole. Ako želiš nadzirati svoje ljude, oni s tim moraju biti upoznati i suglasni (potpisana izjava). Također, moraš imati jasno istaknuto upozorenje da je prostor pod videonadzorom, za kupce i sve ostale koji ulaze u tvoju radnju.
10. Psihološki faktor postoji samo kod tebe kao korisnika kamere. Kod onih koji imaju zle namjere - nema ga. Oni jako dobro znaju prepoznati krš od kvalitetne kamere.
11. Ovu kameru koju sam ti ja predložio možeš kupiti na primjer u Alarm Expressu. Nalaze se u istoj zgradi gdje i Ventex diskont, na Diračju.
www.alarmexpress.hr/. Možeš i kod nekih drugih firmu, ali u Rijeci nema nijedne druge koja je sklona prodavati samo opremu, bez usluge.