06.10.2013 | 21:54
Ovdje želim podijeliti osobno iskustvo u nalaženju prikladnog programa za vođenje maloprodaje roba i usluga. Ovdje iznosim vlastita iskustva iz perspektive malog poduzetnika.
Već više godina tražim prikladno rješenje, najprije za OSX, zatim ako već nema za OSX, onda linux. Sve je izglednije bilo da ću morati instalirati windows. Ruku na srce, tko bi i razvijao programe za tako mali broj korisnika u zemlji gdje se tako često mijenjaju zakoni i donose novi pravilnici.
Mislim da sam probao sve što se moglo i zaista nije lako naći odgovarajuće rješenje. Pri tom podrazumijevam:
Da program nije vezan samo za windows, ako je moguće.
Da nije preskup. Kvaliteta ima i svoju cijenu ali za male poduzetnike postoji realna granica za ovu stavku.
Sigurna podrška, brza nadogradnja u slučaju izmjena propisa (kod nas ih ne fali).
Da pruža sve potrebne opcije, ali da nije prekompliciran. Za većinu nas knjigovodstvo vodi knjigovodstveni servis pa nam nekakve mogućnosti nisu potrebne.
Uglavnom, ništa odgovarajuće za OSX. Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX. Bilo ih je par za linux. Ali treba njima donijeti računalo da oni instaliraju i podese sve to ali prije instalacije nam kažu koliko mraju dodati rama i koliki veći HDD (ne dali treba nego koliko treba!). Ali par mjeseci poslije ih nema nigdje...
Trenutno ima jedna firma iz Dubrovnika ( turistička agencija!), ali su užasno skupi i slabo organizirani tako da za linux nema baš nešto prikladno.
Ostaju programi za windows. Najpoznatiji su dosta komplicirani, treba jako puno vremena za učenje i nakrcani su brdom funkcija koje nam nisu potrebne a stvaraju samo zabunu i šarenilo.
I među njima ima onih koji instaliraju program tako da im donesemo računalo, što mi je potpuno neshvatljivo. Zamislite u slučaju kvara tvrdog diska. Kupiti drugi disk, odnijeti računalo na instalaciju i doći po računalo kad bude gotovo.
Obzirom na sve navedeno, prije 1 godinu počeo sam koristiti online program i tu vidim najizgledniju budućnost.
Uvođenjem fiskalizacije, online aplikacije za tu svrhu postaju sve zanimljivije. Jer, kada uzmemo rok za fiskalizaciju računa od 48 h, onda dosta činjenica ide u prilog online aplikacijama.
Sa obaveznom fiskalizacijom računa ionako moramo biti spojeni na internet.
Nadogradnje su na jednom mjestu i mnogo brže. Mi o tome ne trebamo voditi računa.
Nisu vezane samo za windows ( ovo me najviše motiviralo da probam)
I tu sam sam naišao na sve i svašta. Najednom se ih pojavilo jako mnogo, većinom na brzinu sklepanih i nepotpunih.
Uglavnom, po mom iskustvu izdvajaju se 3 rješenja:
1.
hr.e-racuni.com Ovo je program koji upotrebljavam godinu dana. Najkompletniji je i izgleda kao punokrvni knjigovodstveni program. Ima sve i svašta od mogućnosti ali je prilično kompliciran za savladati. Podrška im je osrednja, imam utisak da razgovaram sa slovenkom koja odlično govori hrvatski ali ga znatno slabije razumije. Upute kasne sa prevođenjem sa slovenskog, jedan dio je nedostajao ali do sada su većinom toga sredili.
Iritiraju neke stvari koje su nepotrebno iskomplicirali. Naprimjer za izdati račun treba jako puno klikova, što traje prilično. Fiskalizacija ide skoro zadovoljavajuće. Meni je u prosjeku svaki 10. račun stajao na fiskalizaciji. Takav račun doduše mogu izdati jer ima ZKI broj. Tokom dana program automatski fiskalizira takav račun.
Aplikacija radi na svim vodećim internet preglednicima.
Imaju i dodatnu aplikaciju Pos, koja radi samo na Windowsu tako da to nisam testirao. Pitao sam nekoliko puta dali je cijena za pos aplikaciju mjesečna ili jednokratna i odgovor je svaki put bio "naravno".
Moja ocjena programa je 3 ( 1 - 5 ).
2.
www.motiv.hr Ovi imaju program kao web aplikaciju na njihovim serverima ili instaliranu na računalo klijenta ( također web aplikacija ). Testirao sam aplikaciju smještenu na njihovim serverima. Izgleda dosta privlačno i lagana je za korištenje. U radu je zadovoljavajuće brza.
Radi na windowsu, osxu i linuxu ali samo u firefoxu, što je stvarno šteta.
Na žalost, cijena je prevelika po mom mišljenju.
Moja ocjena programa je 2+ ( 1 - 5 ).
3.
eservices.ipt.hr/ Fiscus je definitivno moj favorit. Online aplikacija radi vrlo fluidno, pregledna je i jednostavno za savladati. Ima sve što mi je potrebno a nije nakrcata svime što bi mi samo odvlačilo pažnju. Fiskalizacija radi bez ikakvog problema.
U radu promjene se automatski pohranjuju. Recimo, radimo primku robe i kod 280. artikla nestane struje. Sve što smo unijeli je spremljeno na serveru i nakon ponovne prijave samo nastavimo dalje.
Podrška je izvanredna.
Cijena programa je vrlo povoljna.
Jedina mala zamjerka je kod pripreme za ispis nekih većih dokumenata. Recimo na primku od 250 artikala se čeka otprilike 5 sekundi, što nije neki veliki problem.
Jako korisna stvar je što imaju demo verziju, gdje se možemo prijaviti i isprobati nešto u što nismo sigurni.
Moja ocjena programa je 4 ( 1 - 5 ).