28.06.2014 | 03:22
Eto sada je i zvanicno, ono sto se vidjelo iz aviona (ili drona
) da Apple ne razvija Aperture. Prizivali su korisnici novu major verziju GODINAMA (!) koja ce konacno prestici Lightroom i pokazati tom Adobe Inc., ali to se nije desilo.
Osobno sam koristio Aperture godinama, primarno radi brutalno dobre integracije na razini OS X. A plus je bio sto sam nekad davno importirao sve iz iPhoto (koji je btw prilicno losa i spora aplikacija), pa sam isao linijom manjeg otpora.
Lightroom je sa tehnickog aspekta puno bolji software (jer dijeli puno toga zajednickog sa Photoshop), tako da ce puno ljudi napraviti switch. I biti zadovoljni...
Apple ce trebati vremena da to sve poslozi (Photos app umjesto iPhoto, ali sa Aperture features) i to ce raditi dobro, ali kada?
Sumnjam da su htjeli napraviti istu glupost kao sa FCP X kada su izdali novu verziju koja je bila losija od stare. Medjutim, sada je FCP X odrastao u solidan alat.
Ili kada smo dobili "upgrade" na novi Pages koji ne radi bas tako dobro kao stari, uz ispriku "nismo vam stari app pobrisali, tako da mozete i dalje njega koristiti"
Buducnost ce pokazati kako ce raditi ta sinergija OS X / iOS sa Photos app u glavnoj ulozi...
Ja se radujem da se nesto pokrenulo jer ova stagnacija u razvoju Aperture nista dobro nikome ne bi donijela.
P.S. Sada ta "greska" u naplatnom sistemu Apple (koliko god to nestvarno zvucalo) ima smisla, jer tko zna koliko DEMO Aperture licenci App Store je kovertirao u paid