Microsoft Office 2016
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Microsoft Office 2016

22.01.2017 | 21:00
Donedavno nisam uopće koristio Microsoft Office na Macu. Zadnji puta 2008. godine na Windowsima XP, Office 2007. Prije 2-3 mjeseca sam, koristeći besplatnu akademsku licencu otvorio 365 account i instalirao MS Office 2016 jer sam od trenutnog klijenta dobivao monstruozno ogromne tablice krcate fotografija koje se raspadnu kad ih LibreOfficeom pokušam prebaciti u ODS format, a XLSX format Libre beskrajno sporo otvara (ne općenito, nego ove partikularne dokumente).
Elem, nakon cca 2 mjeseca korištenja, uglavnom Excela, zaprepašten sam spoznajom da je taj softver nevjerojatno bugovit.
Nije me čudilo (očekivao sam) da troši besmisleno puno resursa (1,5 GB RAM za otvoriti novu, praznu tablicu!!!????!!!! ), ali moram priznati da JESAM očekivao da nema glupih površinskih UI bugova.
Mislim - zaista je smiješno da čak ni na toj elementarnoj uporabnoj razini taj bloatware ne uspijeva biti bolji od besplatnog OO.
Primjerice, ono što me najviše iritira, i najčešće se pojavljuje:

Imam seriju kratkih (1-2 znaka) upisa ćeliju ispod ćelije. Nije nešto što se može potegnuti serijom (1, 2, 3, itd.), nego treba tipkati ćeliju po ćeliju. I ispada da sam prebrz za jbn excel. Dakle, tipkam brzo po slovo, dva pa enter, pa slovo, dva, pa enter... I onda pogledam što je utipkano i svaka četvrta-peta ćelija - prazna?!!

Nekad sam od sebe prestane prikazivati vizualnu indikaciju selekcije (selektirana ćelija ima tamnozeleni okvir, a ako je selektirano više njih, dobiju onaj, kao, zeleni poluprozirni film). Dakle, selekcija i dalje funkcionira, ali se ne vidi što je selektirano, moraš naslijepo. I, kad se to dogodi, ne pomaže quit pa ponovno pokrenuti. Treba quit, pa otvoriti prazan dokument, pa utipkati nešto bezveze, snimiti, pa opet quit, i onda otvoriti dokument na kojem se radilo. WTF??!

Imaš na worksheetu puno (stotine!) fotografija. Selektiraš npr. 20 redaka ili 20 stupaca i kažeš delete. Obrišu se redovi ili stupci, ali fotke koje su tu stajale - ne. One se samo zbiju i zbrljaju jedna preko druge. Želiš ih selektirati sve odjednom pa obrisati. Ne može... Ne može????!!! Eto tako... ne može! Ne možeš drag-selektirati više grafičkih objekata odjednom. I taj problem očito nije nepoznat, jer po netu se nudi nekoliko excel macroa koji selektiraju *SVE* fotografije i brišu ih. Ali ako ne želiš selektirati *SVE*, nego samo neke, ali puno njih - šipak...

Print preview. Želim vidjeti onaj klasični print preview. Nema. Ma, super.

I još more glupih glitcheva. Prozor nije u fokusu. Ne mogu odmah drag-select ćelija, nego najprije klik za fokus, pa klik nekamo da se odglupira, pa drag-select... I tako... Za popiz...

Ima li netko slična iskustva ili su problemi povezani isključivo s nečim kod mene?
22.01.2017 | 21:31
Uzasan je Excel na Macu. Naprosto UZASAN. Najgore je sto na dual monitor setupu ne mozes imati otvorena dva dokumenta, svaki na svom ekranu. Odvuces jedan dokument na drugi monitor, kliknes u njega i automatski se prebaci na prvi monitor. Za izluditi. Recent dokumenata NIKAD nema u popisu i tako. Jezivo smece od softvera, a s obzirom tko ga proizvodi nije ni cudo.
22.01.2017 | 21:38
Moja iskustva sa MS Office 2016 na macu su takoder uzasna. Toliko uzasna da sam morao bootcampat windowse i tamo instalirat jer se na macu jednostavno nije moglo radit, pisanjem nekih obicnih datoteka se toliko uspori word da se dkrolanjem dolje samo bijelo vrti na ekrany, a na tisuce rijeci i formula i slika. onda kada otvaram file od npr 100 str. uredno pise da file ima 24 stranica, zatvorim pa otvorim, i evo mojih 100 stranica.

s execlom se nisam ni borio na kraju nego sam ga na bootcampu pokrenuo.

ali stalno neki update dolazi, i svaki dan skoro updejtam MS office. pa pobogu, svi ti patchevi imaju po 200MB za svaki program, a nijedan do sad nije pomogao. stvarno neznam kako (na windowsu) elementaran softver ne mogu optimizirat na boljem operativnom sustavu. mora da to namjerno rade ili nemaju dovoljno dobre programere. pa da bar apple koga posalje tamo i sredi to jer to mora biti vraški brz program bez UI glitcheva.

moji problemi su jednostavni, ali ne mogu ni zamisliti kako je tebi sa svim formulama i slikama u excelu. uzas!
22.01.2017 | 22:06
Hja, prema onom što mi kaže kolega koji je na Windowsima, more sličnih problema postoji i na windows verziji. No, dobro. Bitno mi je da se radi o općem problemu, da ne gubim dalje vrijeme istražujući... Hvala!
22.01.2017 | 22:34
E neznam, meni na windowsima jedino office i radi kako spada, ali kako sam vec rekao, jednostavni problemi (jednostavne formule) pa ga vjerojatno ne opterecuje uopce.

ali da, nema smisla se zamarat, ja sam se svugdje i raspitao za te updejtove koje stalno rade i niskoristi, nikad ne ubrzaju rad, stalno je na istom.
22.01.2017 | 23:27
2011 nije bas tako jako los. Excel se jako uspori alo se koristi autofolter i nije mi jasno zasto. Drugo radi zadovoljavajuce cak i na 6 godina starom kompu.
22.01.2017 | 23:50
Onaj lag u excell Office 365, brže tipkam nego što on pokazuje, je mene ubijao tjednima u pojam. To sam riješio serijom nekih preporučenih postavki a ima ih nekih 9-10 po netu. Sumnjao sam da će pomoći al ipak neka je pomogla. Sad koja nemam pojma, jer sam neke paralelno radio a da nisam testirao, jbg u tom danu me totalno raspizdio.. U jednom momentu ga je neka postavka prodrmala i sad sve radi fluidno. Ista stvar mi se događa povremeno u nekim template dokumentima u wordu. Template dokumente koji su stari po nekoliko godina(uz povremene dopune) i koje prekrojavam u konačnici u docx odjednom su počeli trzat.
Doma recimo imam verziju 2003 i ta mi se pokazala bolja od svih narednih verzija. Zanimljiva stvar je bila da isti dokument formata xlsm na poslu na 365 trza, dok doma na 2003 radi normalno. Ista stvar i za word.
Recimo meni se neki dijagrami, kreiran vezom podataka između dva i više sheeta, djelomično ne osvježavaju izmjenom ulaznih podataka a koji su automatizirani makronaredbama. To riješim da recimo editiram data selection i samo izađem van i odjednom se dijagram osvježi u potpunosti kako treba. U 2003 radi sasvim normalno.
23.01.2017 | 00:27
Taman me jedan korisnik pitao da li da invesitra u Office 2016, pa mu nisam znao dati odgovor. Sada ću mu reći da se malo strpi.

Koja je zadnja verzija Microsoft Office za Mac koja je radila donekle pristojno? (Treba MS iz nekog glupog razloga, pa Open i Libre nisu opcija).
23.01.2017 | 07:56
onaj iz 2009 haha
23.01.2017 | 09:51
2011 je meni OK.
23.01.2017 | 10:59
2011 sam vrlo kratko probao. Zaključio sam da je potpuno sr... i maknuo ga. Tek sam ovaj 2016 ozbiljnije probavao. Reci korisniku da se malo strpi. Cca 400 godina.
Vjerojatno mu je bolja opcija koristiti MS office online aplikaciju ako BAŠ MORA.
30.10.2017 | 20:33
Kako je dijete moralo napraviti prezentaciju u M$ PowerPointu, nakon otvaranja officea 365, usput smo skinuli instalacijski .pkg i napravili instalaciju M$ 2016... i sad pitanje Ima li M$ Word za Mac natvno HR jezični paket da podcrtava tijekom pisanja krivo napisane riječi ili sa time treba kemijati?

EDIT: Za sad zanemarite gore napisano jer je nakon reboota laptopa i ponovnog pokretanja M$ Worda počeo podcrtavati krivo napisane riječi
30.10.2017 | 21:48
MS Office kao takav nema rječnik za kontrolu pravopisa za hrvatski, ali ako imaš ubačen hrvatski rječnik na razini OS-a, on će ga iskoristiti. Ponekad.
30.10.2017 | 22:16
Imam instaliran LibreOffice i u njega dodan Hr rječnik, moguće da je onda M$O povukao od njega... ufff što ne volim probleme koji se riješe sami od sebe
30.10.2017 | 22:41
Ako si dodao rječnik u ~/Library/Spelling (to je jedan od načina za dodati rječnik za Libre Office), to ti je to. Ako si naklikaš u System Preferences, onda će ti raditi kontrola pravopisa i u Mailu, i u Safariju, i u Pagesima...
31.10.2017 | 06:59
Ne koristim ni jedan od tri nabrojana softvera jer je meni OS samo softver koji koristi hardver i poveznica za ostale aplikacije/softver, ako mogu i kad god mogu koristim otvoreni softver ma koliko ponekad bio manjkav i problematičan... jbg, ne bih koristio ni MSPP da mogu napraviti prezentaciju u LO koju možemo uploadati na servis koji je dala učiteljica u školi (ali ne, taj servis prihvaća jedino PPS kreiran u MS PowerPointu - idiotizam ).
31.10.2017 | 11:29
Ja od prošlog tjedna radim na Office 365 varijanti i radi mi kako treba tj. to je bilo jedino što mi je nedostajalo ranije...
Ne primjećujem neke smetnje. 75% vremena je excel, 25% je word...
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.10.2017 | 21:54
cdanijel kaže:
Ja od prošlog tjedna radim na Office 365 varijanti i radi mi kako treba tj. to je bilo jedino što mi je nedostajalo ranije...
Ne primjećujem neke smetnje. 75% vremena je excel, 25% je word...

Strpljen, spašen.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?