11.11.2017 | 13:30
Nije opcija kupovati "polovnu" licencu za stari MS Office za Mac jer ga svejedno ne možeš ažurirati na zadnju verziju, a ta prva je bugovita užasno, isto kao i ova.
svemir kaže:
Hvala na iskrenom odgovoru. Tako sam i poceo, Keynote pa prepravljam kad trebam. Nisam ocekivao da ce tako biti ali sto je tu je.
Žao mi je zbog toga što si neugodno iznenađen, ali dugoročno, uvjeren sam, vidjet ćeš da je bolje.
Nadam se da ce i MS izdati kakvu zakrpu.
Bolje nemoj, jer neće.
Keynote prepozna greske u fontovima koje onda zamijenim. Nije mi jasno samo pravim li gresku pri tome. Naime, kada nadje neki font koji nema, u ponudi zamjenskih nudi svoj ali istog naziva. Nekad je potpuno identican a nekada na zalost nije (npr previse boldan i sl.).
Ne praviš grešku, nego fontovi nisu isti. Moj ti je savjet da pokupiš fontove od MS Office i instaliraš ih u sistemski font book pa više nećeš imati takvih problema. Znam da se to, kao, ne bi smjelo, ali imaš uredno plaćenu licencu za proizvod koji ne radi. Ni to se ne bi smjelo.
Da li ti svoja predavanja pravis nativno u Keynoteu i kako ti je bilo privikavanje?
Da, naravno. Privikavanje je trajalo jednu prezentaciju - recimo - 20 slajdova da naučim raditi prezentacije iste kao na PowerPointu (zadnji kojeg sam koristio na Windowsima bio je 2003, a najviše sam koristio 2000, a tada je PowerPoint zaista bio obično smrdljivo smeće, tako da to privikavanje uopće nije bilo teško). I još sam na iduće 2-3 prezentacije izgubio možda duplo više vremena dok se naučim služiti nekim naprednijim elementima koje PP u ono doba nije ni imao (ne znam da li ih danas ima - animacije, magic move i sl.).
Meni pravljenje preze u Keynoteu ispocetka bas ne ide glatko, najvise vremena gubim na selektiranju objekata, tekstualnih okvira i editiranju istih.
Nisam siguran da kužim zašto, jedino ti mogu dati općeniti savjet - pokušaj isključiti iščašeni način razmišljanja windows korisnika. Kad god želiš napraviti nešto, zaboravi kako se to radi na windowsima i pokušaj to napraviti kao da nikad nisi koristio računalo. Onako kako ti najprije intuitivno naiđe da probaš. Vrlo često je to na Macu - baš tako. Kad želiš ubaciti sliku na slajd, jednostavno je mišem dovuci na slajd. Ako je želiš zarotirati, zamotaj je s dva prsta na touchpadu, kao da si na mobitelu. I tako...
Kod selekcije vrijedi isto kao na windowsima. Uzastopno klikanje uz držanje cmd (umjesto control) proširuje selekciju.