18.02.2018 | 11:38
Kako sam oženjen Dalmatinkom, do sada sam u Splitu i od ljudi iz te regije milijun puta čuo "ovo auto", ili "ovo biciklo". Oni tako govore. Meni čak simpatično.
Za Bora Čorbu bih prije rekao da je tražio rimu u stihovima za "Amsterdam" nego da tako priča, ali možda sam u krivu...
A kao čovjek iz Zagreba koji se tu rodio, mogu potvrditi da nas puno više kaže dobra večer, umjesto dobar večer.
No, to zaista ovisi odakle su tvoji i kakve su ti govorne navike.
Za Split i Zagreb, kao dva najveća naša grada, bih rekao isto što je pokojni Nebojša Glogovac rekao za Beograd, da se nakon rata doselilo ljudi sa svih strana i da on u životu možda zna četvero ljudi koji su pravi Beograđani. Da su im roditelji, djedovi itd. generacijama živjeli u tom gradu.
Meni punac nije vjerovao kada sam mu pričao da mi imamo više Hercegovaca u Zagrebu nego oni u Splitu. Čovjek je bio uvjeren da ja pretjerujem. Pričam o razgovoru koji se odvio neke 2005., kada se Zagreb već odavno prestao isčuđavati dolasku ljudi iz Hercegovine (što je bilo 90-ih, do 2000-ih smo se već navikli).
A tada su se valjda počeli doseljavati i u Split, pa su se oni dolje počeli čuditi.
Uglavnom, dolazak jako puno ljudi iz svih krajeva Hrvatske i Hercegovine, miješanje lokalizama u govoru - kajkavski se pomiješa sa govorom osobe odakle je već došla - i to je to.
Mada se sada javio problem da se - uzet ću Dalmatince za primjer jer znam par iz Sinja kojima se to desilo - djeca koja se školuju u Zagrebu dolaze doma i ispravljaju roditelje da se ne kaže "ća si reka", već "što si rekao".
I dođe do situacija za umrijet od smijeha jer malo dijete ispravlja tatu i mamu od laganih 40-ak godina. A tek kada dođu kod dide i bake, klinci doslovce popizde na stare ljude koji ne vjeruju šta slušaju: "ne kaže se juva, nego juha! Šta ti je to ferata? A šta je anarhišt?!? Nije ankora nego sidro!!!"
A jadni dida samo htio naučiti malce pecati...
Meni je to sve nekako postalo normalno.
A ako ćemo stvarno iskreno tko priča najpravilnijim hrvatskim jezikom u svakodnevnom govoru - i ja ću se prikloniti mišljenju - upravo Hercegovci.