Usporeni MacBook Pro 13" M1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Usporeni MacBook Pro 13" M1

19.04.2021 | 09:52
Pozdrav ekipa,

Evo prvo da pitam za rješenje trenutnog problemčića. Naime, moram reći da sam bio jako zadovoljan sa novim Macom iako od samog početka imam jednu veliku avanturu ( u budućim porukama malo detaljnije o svemu), ali sada imam usporen Mac i ne znam što bi moglo biti jer je do sinoć sve radilo kako treba. Jutros palim Mac i relativno sve normalno radi dok se ne logiram i onda vidim da je Mac postao jako spor, jednostavno, svako otvaranje aplikacija traje jako dugo, konekcija na VPN, općenito cijelo pokretanje je jako usporeno. Sinoć je jako radio skroz normalno i malo je reći da sam bio ugodno iznenađen brzinom novog M1.

Ima li netko ideju što bi moglo biti jer jednostavno ne vidim razlog zašto bi se usporio.

Cheers
19.04.2021 | 10:19
Muki, dobro nam došao.

Molim te, probaj biti malo suvisliji. Moraš napisati sve ono što se tebi podrazumijeva jer mi ne znamo kakav je tvoj radni setup.
Kažeš "sve radi normalno dok se ne logiraš". Kamo logiraš? Kako logiraš? Pričaš li o VPN vezi? Koristiš li VPN klijent koji je native ugrađen u OS ili neki 3rd party sistem. Trebaš li za autentifikaciju na VPN neku čip-karticu ili neki USB ključ?

Uklikaj povećalo gore desno (Spotlight), utipkaj activity, ponudit će ti [i]activity monitor.app[/b]. Pokreni tu aplikaciju (samo lupi enter) i klikni CPU tab, pa još jednom ili dvaput klikni na zaglavlje drugog stupca ("% CPU") da se sortiraju procesi od onog koji troši najviše CPU naniže. Ako vidiš neki proces koji trajno uzima 100 i više % CPU (100% znači da jedna jezgra procesora radi samo taj proces) ili da čak taj postotak raste, zapiši koji je to proces (kako se zove). Onda klikni na tab "Memory" pa tamo opet na drugi stupac (Memory) da se sortiraju procesi po potrošnji memorije pa vidi ima li što čudno na vrhu liste. Čudno je proces koji nije neki kojeg si ti pokrenuo (npr. da radiš nešto u Photoshopu i da si mu dao da žvače nešto veliko) ili "kernel_task", a koji treba gigabajte RAM-a, a pogotovo ako količina utrošene memorije stalno raste.
19.04.2021 | 10:34
Pozdrav smayoo,

Isprike što nisam malo detaljnije napisao. Ovo za VPN sam napisao jer obično kako upalim laptop se sam konektira, dns nisam mogao niti otvoriti app (radi se o 3rd party sistemu). Gledao sam u Activity i probao u Console i nisam našao ništa neobično. Kao da mu je cijelo buđenje sistema jako sporo. Inače kada bih ga upalio bio bi spreman u jako kratkom vremenu. Ne radim ništa što bi mu trebalo smetati, a pogotovo ne danas kada sam ga upalio. Za zahtjevnije radove koristim drugi Mac. Ovo je novi mac, star 5 dana doslovno.

Kao da je ustao na lijevu nogu.

P.S. Već sam bio na Jabučnjaku ali sam slučajno izgubio sve passworde a amil koji sam koristio za registraciju ne koristim već godinama. Bilo je jednostavnije napraviti novi profil.
19.04.2021 | 10:35
Može bit svašta... mreža, recimo, ili neki update...

discussions.apple.com/thread/252124336?page=3
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.04.2021 | 10:56
Meni smrdi na DNSove...

najlaksi test - klik gore na jabuku Location - Network Preferences ..... Location - Edit Locations - klik na plus i Done ... Apply...

Na taj nacin resetirat ce ti postavke mreze, ali ce ti sacuvati kopiju tvojih postavki ako si ih mijenjao ( a vjerujem da jesi)...
DNS ce bit podesen na ruterov....

ukoliko i nakon toga zeza, podesi DNS ili na opendns 1.1.1.1 ili na googleov ako bas moras 8.8.8.8 pa vidi da li je i tada sve usporeno ....

Ovo je iz iskustva.. prosli tjedan smo mijenjali ruter doma i prebacivali smo pihole sa pi na macminija unutar dockera... 4 kompa koja su na Big Sur (ukljucujuci i M1) su bili spori za popizdit, nakon ubacivanja passworda za OS login, trebalo im je do 5 minuta dulje da se unormale i onda po vise od minute da dignu bili koji program...
Jedan od zabiljezenih uzroka je sto sporadicno aplikacije "provjeravaju" sa Appleovim serverima da li su "originalne", a drugi je aplikacije koje zovu "doma" pokusavaju i odustaju puno kasnije ukoliko ne uspiju cut "halo?"...
19.04.2021 | 11:21
Ne može biti da zbog kilavog DNS servera sporo otvara aplikacije
19.04.2021 | 11:31
Ekipa hvala puno. Nakon svega sta se napisali, provjerio sam sve postavke, pročitao malo što je accom stavio i ugasio ga na nekih 10-ak minuta i sada mi se čini da je uredu. Sinoć jesam mjenjao nekakve postavke ali ništa što bi moglo prouzročiti ovako nešto.

Uglavnom, nadam se da će sada sve biti u redu.

I sada da vam opišem svoju avanturu vezano za novi Mac. Naime imao sam, tj još uvijek imam MBP 13" 2016 na kojemu sam imao problem sa ekranom koji je radio samo pod određenim kutom otvaranja, nisam mogao otvoriti preko 90 stupnjeva, čak i manje. Kako sam bio zauzet zadnjih mjesec dana a Mac mi nije trebao jer sam koristio drugi kod kuće i nikako da ga odnesem na servis. I tako malo njuškam po netu i nađem da je baš ta serija imala nekakvih problema sa ekranom i da je Apple odobrio program za besplatnu zamjenu ekrana unutar 5 god od kupnje. I odnesem ja u servis međutim potrebnio je nekakvih 10-ak dana da bude gotovo a ja putujem za 4 dana. Uz ovo sve nađem super razlog je li, da naručim novi i tako preko Gravisa naručim novi MBP 13 sa još jačom konfiguracijom nego kod nas i puno jeftinije. Naravno uz njega naručim još nekoliko stvari. I sada da završim dio sa Gravisom samo, naime niti nakon 10 dana od narudžbe, laptop nije stigao, mislim da bi trebao danas. Čak ni nakon nekoliko mailova da mi hitno treba uređaj i zvanja direktno u Gravis kontakt službu (gdje jako slabo pričaju engleski pa je supruga upala sa njemačkim) nisu bili u stanju poslati uređaje nego je prošlo 4 dana od kada sam dobio odgovor da je pošiljka spremna kod njih da se preda kurirskoj službi. Kada sam vidio da nema šanse da mi stigne na vrijeme, odlazim kod nas u iStyle, najbrže i najjednostavnije i kupim slabiji MBP i platim skuplje od ovoga u Gravisu. Al dobro. Nema veze.

I nekako na brzinu uspijem novi MBP pripremiti da se ne zezam na putu i dođem tu gdje jesam sada, u predivnu karantenu, nakon 3 PCR tesa u nepunih 72 sata. Upalim laptop i onda vidim da sam nekako skupio malo smeće "safefinder". Nakon nekoliko sati bezuspješnih pokušaja da ga maknem odlučim izbrisati sve i napraviti reinstalaciju. I kako je želja veća od strpljenja napravim ja prvi dio ali kada dođem do drugog dijela eto ti problema. Kako je novi M1 chip tako su i neke nove stvari pa ne možeš tek tako napraviti reinstalaciju kako si baš zamislio. Nakon malo surfanja po netu već me glava počela boljeti jer sam na nekoliko članaka našao da bi se čak trebalo odnijeti uređaj u servis i već sam se vidio kako spremam Mac u futrolu i ne diram ga dok ne odem doma. Sa ovako lošim internetom i bez drugog Mac-a nije baš lijepo izgledalo.

Long story short.. nekako uspijem naći rješenje problema, uspijem reinstalirati OS i evo nadam se da je ovaj problem od jutros zadnji u nizu..

I sada imam 3 MBP-a
19.04.2021 | 14:28
Muki kaže:
...I sada imam 3 MBP-a

Nedo bog većeg zla od toga
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.04.2021 | 14:57
smayoo kaže:

Bus vidio kad dodjes na Big Sur za jedno 6 godina
19.04.2021 | 16:02
Bertone kaže:
Muki kaže:
...I sada imam 3 MBP-a

Nedo bog većeg zla od toga

dobro, ovoga iz Gravisa vraćam jer mi sada više ne treba tako da "samo" dva ostaju.
19.04.2021 | 16:02
Dijete kaže:
smayoo kaže:

Bus vidio kad dodjes na Big Sur za jedno 6 godina

Istina!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 24 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO