27.10.2021 | 05:14
kako se ne bih sjetio Windowsa ME? Količina frustracije koju je taj OS bio u stanju izazvat je zaista impresivna. Divnih milijun i jedna šarena opcija u GUI-ju da sve bode oči, hrpa memory leakova i očajno loše napisani driveri za SVE za što se moglo napisat ih. Rušenja aplikacija, BSOD-ovi... ma bljak - otprilike ko danas kad se igraš na PC-ju a ruši ti se video driver pa onda moraš pogodit koja beta verzija drivera radi s kojim engineom u kojoj igri najbolje. Moj prvi susret s vi-jem je bio manje mučan i stresan.
NT su bili odlični... no mislim da je prvi "pravi" i koliko toliko "pristojan" OS koji su izbacili bila 2000-ca. Možda zato jer sam se otprilike u to vrijeme sreo sa ozbiljnim i velikim mrežama i šumama (i partizanima i LDAP-om i AGDLP-om i GPO i svakakvim nekakvim , ali to je beside the point).
Jesam li zagrizao za linuKS? Nikad. Iako ga jesam koristio kroz CLI, nikad ga nisam htio ni želio upogonit kao Desktop OS za ono što radim ili za po doma. Jednostavno preveliki hassle natjerat da sve radi kako treba (blažena ALSA i kernel moduli) čisto s aspekta vremena za proučavanje dokumentacije, wikija i svega ostalog. Za nekakav server i igranje i istraživanje, druga priča... ali ni to mi se nije pretjerano dalo. Ono što mi u "Linuxu" treba je CLI i nekakav paket manager - sudo, visudo i znat strukturu sustava i koristit man. Natjerat X-e da rade je isto bilo tlaka na hw kojim sam raspolagao. Danas običan korisnik na izbor ima hrpu distri koje sve manjeviše mogu odradit surfanje i mailove out of the box i konzumaciju multimedije. Pa čak i pisaće mašine bit. Treba li mi to? Da sam siroti student koji je bez para a ima vremena - trebalo bi mi i naučio bi puuuuno korisnih stvari (većinu toga na teži način).
Win moram jer je veži konja gdje gazda kaže i prati tehnologije koje koristiš. Količina frustracije od MS oblačnih rješenja i usluga je impresivna.
Za po doma samo Mac zadnjih 5 godina jer volim biti glupi user koji samo klika i koristi. Znam "dovoljno" da mogu troubleshootat osnovne stvari i servise, razumijem koncept multiuser okruženja i elevacije privilegija... znam što je ps u terminalu a što top. HW radi bez hakiranja. OS se nadogradi kad treba i ako treba. TCO je smiješno jeftin naspram PC plastiša. Ne pita puno i jednostavno radi... od 10.10 s kojim je došao do evo sad Montereya jednako dobro i jednako brzo. Kad mi treba neki drugi OS - hop brzinska virtualka - odradiš, ugasiš.
Btw i danas su Teamsi od 10:30... Bože daj mi strpljenja (rama imam, ali ionako će memory leakovi to pojest).