Pozdrav svima, koristim Macbook Air (2020 i3) i jučer sam instalirao zadnje sigurnosno ažuriranje za Catalinu 10.15.7 (19H1715). Prije toga je bio na 10.15.7 (19H15)- znači nisam ga ažurirao od studenog 2020. Nakon toga se Mac ugasi svaki put kad ga samo poklopim i još sam primijetio da mi ne radi HBO GO na Safariju- ne želi učitavati filmove... prije toga nažalost nisam napravio Time Machine kopiju. Probao sam resetirati SMC, ali nije pomoglo. Koje su mi opcije? Glupo pitanje, ali mogu li nekako poništiti samo to zadnje sigurnosno ažuriranje? Prije toga mi je sve radilo savršeno. Monterey još ne bih instalirao.
Neće. Ne funkcionira to unatrag. Prije nego kreneš s takvim zahvatima, isključi škrtost, nabavi vanjski disk i napravi TM backup. Onda probaj trikove poput ovog
(ima još, googlaj macbook air shuts down instead of stand by after update)
a za Safari probaj uobičajeno - obrisati cache, reset postavki...
I, da, naravno... Nadalje imaj TM backup. Puno je lakše. Sad to znaš i sam.
A bilo mi je logično da ne ide, ali eto... haha, da, evo naručil sam vanjski, ima sat vremena. Jasno mi je da ništ bez toga i TM. Ali ako stavim tu prethodnu verziju na bootable drive, mogu to probati? Pa kad preselim podatke napravim clean install? Na ovaj video sam već naletel , ali svakak hvala na pomoći!
Možeš probati napraviti clean install pa onda migration assistantom vratiti aplikacije, dokumente i postavke s TM backupa, ali možda ti ne uspije, jer migration assistant u načelu ne radi s novije verzije OSa na stariju.
Sad mi je još palo na pamet, ako ga vratim na verziju s kojom je isporučen (znači opcija: Shift-Option-Command-R) i onda skinem ažuriranje koje sam gore prethodno stavil, to bi trebalo funkcionirati... ili?
Kako misliš? Napraviš emergency recovery natrag na 10.14 ili koju već verziju, a da pri tom to nije clean install, nego da ostaviš sve gore? Mislim da neće to raditi, ali ako pokušavaš, svejedno najprije napravi TM backup.
Na ovo mislim: On an Intel-based Mac, you can use Shift-Option-Command-R during startup to be offered the macOS that came with your Mac, or the closest version still available.
A prije toga mislim dokumente (ono kaj mi je i najvažnije) staviti na vanjski disk. Sve ostalo bitno (bilješke, kontakti...) mi je ionak na iCloudu.
A licence softvera? Imaš sve pospremljeno negdje? A podešenja svih aplikacija? Sve ćeš aplikacije koje koristiš downloadati i instalirati, pa onda i podešenja proklikavati iznova? Zvuči kao da si vrlo nedavno prešao s windowsa pa ti je takvo što normalno...
Pa prije godinu i pol, to je valjda relativno nedavno . Koristil sam nekaj malo macos godinama prije pa mi se dopalo . Ne koristim bogzna kak puno aplikacija- Spotify, Teams, Zoom, Safari… ali zato puno tipkam u Keynote-u i Pages-ima… light user. Zasad
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj