28.10.2008 | 23:35
Jzelko, pazi dobro i dvaput provjeri kombinaciju koju kaniš na kraju izvesti. Faks uređaj kod kuće koristim već desetak godina i evo ti mojih iskustava:
1. faks uređaj koristiti isključivo analogni (ako se već nisi isprsio tešku lovu za ISDN fax, ali koliko shvaćam - nisi). Razlog je taj što ISDN faksevi imaju problema s primanjem i slanjem fakseva na faks uređaje spojene kod Optime i drugih non-Tcom operatera. Također, kad ti ne radi faks veza, nemaš načina jednostavno provjeriti je li problem u liniji ili uređaju, ili pak programiranju ISDN MSN (ako je linija analogna, jednostavno uštekaš u nju analogni telefon i provjeriš radi li, nazoveš se na mobitel i znaš koji ti je broj priključka, a kod ISDN-a je sve puno kompliciranije). Konačno, analogni faks u uvjetima loše veze (npr. u mojoj mahali ne bi ni dan-danas bilo telefona da nije vojska Benita Mussolinija kasnih tridesetih pometala telefonske stupove i žice, tako da svaki put kad padne jača kiša meni telefon krči kao u doba Alexandera Grahama Bella) spušta brzinu sve do 2400 bps i u pravilu uspije prenijeti sve, dok ISDN u jednom trenu jednostavno pukne, a ti se čudiš.
2. NIKAKAV faks uređaj ti ne radi preko VIP Homebox-a (ili bilo kojeg FCT - Fixed Cellular Telephony - rješenja). Ako razmišljaš o uzimanju Homeboxa za surfanje, to mogu preporučiti, radi solidno i nije preskupo (ako se držiš unutar 1-2 GB mjesečnog prometa), dobar je i za telefoniranje, ali fax neće raditi, jednostavno zato što je voice kanal preko GSM-a sužen frekvencijski pa izobličava neke tonove u CCITT modulaciji (eh, zabrijah...). Uglavnom, ne radi.
3. Mislim da ti se ne isplati kupovati Mac modem samo zato da bi preko njega tu i tamo primio ili poslao faks. Osim što je besmisleno skup, po mom su iskustvu modemi (s izuzetkom US Robotics, što ovaj sigurno nije) znatno osjetljiviji na atmosferska pražnjenja i prenapone od faks uređaja. U mojoj ranije spomenutoj mahali je što meni, što susjedima u ovih 9 godina nakon grmljavine ukupno crklo petnaestak modema (osobito rado crkavaju ti novi, mali, USB, softverski, kao što je i taj Appleov) i jedan faks uređaj (moj, stari, na termopapir rolu, i sreća da je jer bi mi srce puklo od žalosti što ga bacam ispravnog jer više nije bilo moguće nabavljati termopapir...
). Također, slanje faksa preko VIP homebox ne radi ni pomoću modema, jer je problem u suženom frekvencijskom pojasu GSM-a.
4. Ako već imaš all-in-one fax-scanner-copier-printer (takvi se danas prodaju za ispod 1000 kn, čak i manje) - to je najpametnije rješenje. Slati fakseve uvijek možeš bez printanja na papir (s Mac-a radiš "print to fax"), a ako ih želiš primati u računalo umjesto na papir, na HP-u meni to funkcionira tako da mu ne dam papira pa on zapamti faks u svojoj memoriji i onda ih poslije povučem odande u računalo (dobiješ sliku u TIFF formatu CCITT 4 kompresija, s više stranica) pomoću servisnog programa koji dođe s uređajem.
5. Meni je u pravilu draže, kad nisam doma, ostaviti fax uređaj na stand-by da primi faks (na papir ili u memoriju), nego upaljeno računalo. Iako na Macu možeš podesiti da ga usb modem probudi i Mac se vrlo brzo budi, on će se probuditi kad te bilo tko nazove, čak i ako ne želi poslati faks i onda će ostati budan. Upaljeno računalo još uvijek predstavlja značajno veći požarni rizik od fax uređaja na standby.
6. Objektivno, još samo neke najtrulije državne jasle (HEP i MUP, na primjer) komuniciraju putem faksa. Upravo razmišljam kad sam zadnji put primio i poslao faks od doma i ne mogu se sjetiti. To znači da kad ovaj fax uređaj crkne jednostavno više neću kupiti novi i više neću imati fax kod kuće.
7. Po svijetu ima (za kod nas nisam tražio, ali možda isto ima) fax2mail forwarding usluga. Za neku sitnu lovu dobiješ svoj broj faksa i posebnu mail adresu. Sve što ti netko pošalje na taj broj faksa stigne ti na tvoj mail. Sve PDF attachmente koje ti pošalješ mailom na adresu koju si dobio odašilje se faksom na broj koji si naveo u subjectu. Ako nađeš takvo nešto, možda ti je to bolje rješenje od imanja vlastitog faksa?