10.06.2009 | 18:11
smayoo je napisao:
Mda... To je jedan dosta bitan kriterij za knjigovodstveni software...
Objektivno,.. zašto ne? Jedini je problem što se različitim ljudima ne sviđaju iste stvari. Pogledaj samo ovu poplavu razočarenja sa zadnjim iPhonom. Ja sam gledao cijeli keynote i baš sve me oduševilo. I MacBookovi i SnowLeopard i iPhone.
Ima jedna druga stvar s mojim programom Bouquet.
Meni nikako ne ide u glavu kako to da niti jedan drugi program za računovodstvo/knjigovodstvo, niti naš niti ovi vanjski kao što su sap, navision, myob i slični nemaju hiperlinkove po svim mogućim rubrikama, posebno po raznoraznim šiframa.
O tome je fantazirao Vannevar Bush još 1945. pa je onda Alan Key o tome trkeljao u doba Beatlesa da bi onda osamdesetih on i onaj Bill Atkinson napravili HyperCard za Maca.
Kad sam prvi put vidio Netscape negdje 95. nakon 10 minuta sam već razmišljao kako je tu masu stvari genijalno i kako bi bilo fora povezati sve dokumente u knjigovodstvenom programu tako da lako možeš letiti po svim logičkim vezama uz neki artikl ili kupca i slično. Recimo, kad si na nekom računu pa te zanima kako on plaća, pa kad je zadnji put nešto uzeo, koji su to artikli bili, jel smo mi nešto kupili kod njih i da li je to plaćeno i sto drugih stvari, a sve bez zatvaranja dokumenta koji si počeo upisivati.
Već sam '96 počeo polako dodavati te veze na desni klik da bih u međuvremenu stavio te linkove na 90% rubrika u programu i cijelo vrijeme sam bio siguran da će i svi ostali to početi ubacivati u svoje programe, ali evo koliko je godina prošlo i ništa. Barem koliko sam ja uspio vidjeti do sada.
Pošto se na to nitko nije niti navikao u ovakvim programima, obično kad to nekom prvi put pokazujem i nema neke naročite reakcije, ali se brzo svi na to naviknu. Ako iz ovog ili onog razloga odu na neki drugi program, onda kad se vidimo to bude u stilu: "joj, kad si ti ono došao sa svojim programom, sve mi je bilo čudno, ali sada u ovoj novoj firmi, nema dana da te se ne sjetim..."
Ili čovjek koji je prije 5 godina prešao na Windowse, promijenio par programa i onda nedavno vidio da imam verziju za Windowse pa je prešao sad nazad. Veli, "ja sam drugima pokazivao ovo što vi imate i nitko mi to nije mogao napraviti."
Uglavnom, programa ima svakakvih, moj ima gomilu mana, priznajem. Međutim, i dalje mi nije jasno kako to da nitko drugi nije ugradio te brze veze među srodnim dokumentima već ljudi moraju okolo kliketati do besvjesti.
Igor