Knjigovodstvo na Mac-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Knjigovodstvo na Mac-u

09.06.2009 | 15:08
Poštovani!

Zanima me postoji li program za vođenje knjigovodstva na Mac sustavu?
No nešto malo profesionalnije (od Bouqeta) i po mogućnosti na hrvatskom jeziku.

Puno hvala!
09.06.2009 | 15:12
Prilicno sam siguran da je Bouquet jedini...
09.06.2009 | 15:14
A dobro ona mi nije jasno, prvo nisam uopće uspio instalirati taj program na sustav, a drugo kakvo je to ograničenje od 255 zapisa po dokumentu? Zar to samo u demo verziji ili što?
I koliko se takav program može uspoređivati sa nekim 'domaćim poznatim programama' tipa IPOS....?
09.06.2009 | 16:31
Ivane bojim se da ces tesko naci to sto trazis.
09.06.2009 | 18:41
Pozdrav Ivanu, i ostalima!

Ja sam autor Bouqueta pa ću ti rado pomoći oko bilo kakvih pitanja. Koliko vidim, imao si problema s instalacijom. Instalacije zapravo i nema. Skineš dmg arhivu na računalo, izvučeš aplikaciju negdje (u folder Applications recimo) i odmah ga možeš pokrenuti.

Ovo je link ako te zanima Mac OS X verzija: www.delovski.hr/beta.html

Ograničenje od 255 zapisa po tipu dokumenta se odnosi na demo verziju naravno.

Igor
  • aco
  • Korisnik
  • 7
09.06.2009 | 20:42
HansaWorld radi na Macu, ima HR verziju i spada u kategoriju PRO knjigovodstvenih aplikacij u rangu sa SAP-om, a više informacija imaš na www.hansaworld.com.
10.06.2009 | 00:57
Ma nekak mi čudna ta Hansa, kao da nije prilagođena za hrv... Baš šteta što ne postoji nekaj super za Mac, Bouquet kažem, nekak trebao bi biti lijepši tak nekaj
10.06.2009 | 07:05
Mda... To je jedan dosta bitan kriterij za knjigovodstveni software...
10.06.2009 | 08:17
Pa nego?!?!? Onda odmah i brojke ljepše izgledaju, tj. poslovanje je ružičastije, kaj ne? Apropos vođenja ne znam čega, kaj nije zabavno gledati našu vrlu vladu pred onim laptopima? Recimo Pankretić ili Šuker ili Čobanković?! Pred njima one 15-ce zgledaju ko onaj mali asus.... A baš me zanima kaj oni to tak važno delaju na laptopu...
10.06.2009 | 10:45
Pa oni te laptope imaju da bi u slobodno vrijeme mogli programirati i prodavati te programe za jako velike novce, budući da tako lijepo žive...
10.06.2009 | 18:11
smayoo je napisao:
Mda... To je jedan dosta bitan kriterij za knjigovodstveni software...

Objektivno,.. zašto ne? Jedini je problem što se različitim ljudima ne sviđaju iste stvari. Pogledaj samo ovu poplavu razočarenja sa zadnjim iPhonom. Ja sam gledao cijeli keynote i baš sve me oduševilo. I MacBookovi i SnowLeopard i iPhone.

Ima jedna druga stvar s mojim programom Bouquet.

Meni nikako ne ide u glavu kako to da niti jedan drugi program za računovodstvo/knjigovodstvo, niti naš niti ovi vanjski kao što su sap, navision, myob i slični nemaju hiperlinkove po svim mogućim rubrikama, posebno po raznoraznim šiframa.

O tome je fantazirao Vannevar Bush još 1945. pa je onda Alan Key o tome trkeljao u doba Beatlesa da bi onda osamdesetih on i onaj Bill Atkinson napravili HyperCard za Maca.

Kad sam prvi put vidio Netscape negdje 95. nakon 10 minuta sam već razmišljao kako je tu masu stvari genijalno i kako bi bilo fora povezati sve dokumente u knjigovodstvenom programu tako da lako možeš letiti po svim logičkim vezama uz neki artikl ili kupca i slično. Recimo, kad si na nekom računu pa te zanima kako on plaća, pa kad je zadnji put nešto uzeo, koji su to artikli bili, jel smo mi nešto kupili kod njih i da li je to plaćeno i sto drugih stvari, a sve bez zatvaranja dokumenta koji si počeo upisivati.

Već sam '96 počeo polako dodavati te veze na desni klik da bih u međuvremenu stavio te linkove na 90% rubrika u programu i cijelo vrijeme sam bio siguran da će i svi ostali to početi ubacivati u svoje programe, ali evo koliko je godina prošlo i ništa. Barem koliko sam ja uspio vidjeti do sada.

Pošto se na to nitko nije niti navikao u ovakvim programima, obično kad to nekom prvi put pokazujem i nema neke naročite reakcije, ali se brzo svi na to naviknu. Ako iz ovog ili onog razloga odu na neki drugi program, onda kad se vidimo to bude u stilu: "joj, kad si ti ono došao sa svojim programom, sve mi je bilo čudno, ali sada u ovoj novoj firmi, nema dana da te se ne sjetim..."

Ili čovjek koji je prije 5 godina prešao na Windowse, promijenio par programa i onda nedavno vidio da imam verziju za Windowse pa je prešao sad nazad. Veli, "ja sam drugima pokazivao ovo što vi imate i nitko mi to nije mogao napraviti."

Uglavnom, programa ima svakakvih, moj ima gomilu mana, priznajem. Međutim, i dalje mi nije jasno kako to da nitko drugi nije ugradio te brze veze među srodnim dokumentima već ljudi moraju okolo kliketati do besvjesti.

Igor
10.06.2009 | 18:24
Ma sve je to super. Evo malo sam šarafao po programu i zbilja je ok, iako se ja ne kužim u knjigovodstvo ni malo, to ce jedna cura raditi. Al iskreno, prvi dojam kad sam ga otvorio mi je ono, smijeh, nekak neozbiljno. Ako je program toliko već 'pozadinski ukrašen' zbilja bi se moglo malo poraditi i na izgledu svega toga, kao i na npr, obrascima i tako to.
  • Law
  • Korisnik
  • 6
12.06.2009 | 01:17
Eto nisi jedini Igore koji koristiš linkove u programu, firma u kojoj radim koristi takav stil skakanja po programu s jednog prozora na drugi i dijelim tvoja iskustva. Prvo korisnici uopće ne vide prednost, ali ubrzo počinju tražiti dodavanje veza na raznoraznim mjestima u programu.
12.06.2009 | 10:34
Stvarno? Ovo je zbilja fora.

Uvijek to pogledam kad imam priliku sjesti za neki drugi program, a ni moji korisnici koji imaju prilike raditi sa različitim programima mi nikad nisu spomenuli da su to negdje drugo vidjeli.

Sad mi je lakše. Izgleda da ovi razvikaniji programi to nemaju, ali neki manje rašireni to ipak imaju razvijeno. Mislim, stvar je pre očita da je baš nitko ne bi ugradio.

Igor
12.06.2009 | 14:52
Reklama

Ako ce ti knjigovodstvo voditi knjigovodstveni servis, vecinu onoga prije knjigovodstvenog servisa mozes pratiti pomocu Pro3x Community Edition. Izdavanje racuna, pracenje stanja skladista, popis dobavljaca, popis korisnika, stanje blagajne, neplacene racune ...

Nedavno sam napisao program za firmu od prijatelja, pa sam ga odlučio ponuditi kao open source rjesenje. Program mozes instalirati jednim klikom sa weba. Sam redovito skida nove verzije i jos uz to relativno lijepo izgleda, barem tako kazu korisnici

Ako te interesira, program mozes skinuti na Pro3x Community.
13.06.2009 | 00:27
Ej bok!

Daj jel možeš malo objasniti što se tiče Pro3x Communitya, po čemu odstupa od klasičnog knjigovodstvenog programa? I reci mi jel će to biti stalno open source? Fino mi izgleda.
13.06.2009 | 14:06
Pro3x Community Edition nije knjigovodstveni program, iako nije iskljuceno da ce to s vremenom postati. To je osnovna razlika

Knjigovodstvo se bavi "transakcijama". Vodi dnevnik, glavne knjige, konta, ure, ire, knjige popisa, knjige primitaka i izdataka, knjige dugotrajne imovine ... i tko zna sta jos, ovisno o djelatnosti s kojom se tvrtka bavi i propisima koji se primjenjuju.

Pro3x se bavi "objektima" koje susreces u poslovanju ... skladiste, ulaz robe (kalkulacije), izlaz robe (racuni), naplata (ne placeni računi), ispis racuna, storniranje racuna, ispis ponuda, stanje blagajne (gotovinske transakcije npr. placanje racuna za gorivo), dobavljacima, klijenatima itd.

Pro3x prati "poslovanje" sve do trenutka dok to "poslovanje" ne treba proknjiziti. Kad dodje vrijeme da se sve proknjizi ... onda uzmes račune koje si dobio od dobavljaca, spremis kopije racuna koje si izdao u PDF i sve zajedno odneseš knjigovodji.

Naravno, onda se knjigovodja bavi svim onim sto sam vec spomenuo i na kraju razdoblja radi prijave PDV, prijave povrata poreza i sta već treba, a ti nastavljas sa svojim poslovanjem jer već imas uvid u vecinu poslovnih parametara, znas koliko imas robe na skladištu, znaš koliko imas ne plaćenih računa itd.

Dozvolit cu si jednu salu ... Pro3x će ti pomoci da posaljes cestitku klijentu za rodjendan, a knjigovodstvo ce mu poslati racun za otvorena dugovanja

Pro3x ima otvoren kod i mozes mozes ga prilagoditi svojim potrebama prema uvjetima GPL v3 licence, možeš u skladu sa salom spremiti i podatak o rodendanu klijenta, ako ti je taj podatak bitan.

Pro3x Community Edition ce uvijek biti open source pod GPL v3 licencom ili nekom drugom buducom open source licencom.

Drago mi je da te program zainteresirao. Raspričao sam se pa ću nastaviti u nekom drugom postu

Pozdrav svima.
14.06.2009 | 01:43
Na ovoj adresi ima knjigovodstvo za Mac platformu www.rest-art.hr/
14.06.2009 | 13:52
Ta stranica rest-art.hr je totalno katastrofalno uređena, i prije svega, onaj tko dođe na nju odmah je odbijen nepreglednim sadržajem i totalno kompliciranim načinom skidanja odnosno instalacije programa. Šteta, program je veoma sofisticiran.
14.06.2009 | 16:31
Kakvom djelatnosti se planiraš baviti? Možeš li detaljnije opisati svoje potrebe?

Pro3x trenutno nije knjigovodstveni program, ali neki dugoročni plan je automatizirati vođenje knjiga malih poduzetnika. Volio bih napisati program koji će na temelju uobičajenih poslovnih aktivnosti u pozadini sam voditi knjige, bez da zamara korisnika sa kontima i saldima i knjigama ... Trenutno proučavam mogućnosti i granice do kojih je to izvedivo, pa bi mi puno pomogli tvoji opisi potreba. Šta planiras raditi? Kako bi volio organizirati poslovanje? ...

Pro3x je aktivan projekt, pa ako opišeš potrebe svog poslovanja, možda s vremenom Pro3x postane upravo ono što tražiš. Mislim da puno ljudi traži knjigovodstveni program, a ustvari bi voljeli nešto što bi više ulazilo u sferu ERP rješenja.

Ako želiš, možeš se i registrirati na sajtu s obzirom da su tamo otvoreni specifni forumi vezani za projekt.
14.06.2009 | 16:45
Ma planiram se prvenstveno baviti djelatnostima koje nemaju veze s knjigovodstvom, tj. veoma malo imaju veze s time (pisanje računa, ulaz izlaz sa skladišta), no također bih nudio usluge vođenja knjiga ostalim poduzećima, obrtima itd, stoga sada tražim stabilan i profesionalan program koji bi mogao obavljati svakojake knjigovodstevene programe, a jedan od uvijeta je da se vrti na macu. Iako, koliko vidim baš i nema nešto super kvalitetnih programa za njega. Tako da će se to najvjerojatnije 'spustiti' na PC.

Inače, pro3x mi ima veoma svjetlu budućnost, budući da je pisan u javi, a svi znamo da je to budućnost, i da će se gotovo sve uskoro izvoditi preko interneta, pa čak i cjelokupni operativni sustavi.

Puno pozdrava!
09.09.2009 | 03:09
Ja sam trenutačno baš u tim vodama - "cloud computing" knjigovodstvu. Naime, možda budemo radili promociju baš za jedan takav proizvod.

Gdje biste očekivali oglas, banner, reklamu, PR tekst i drugo za takav proizvod?
09.09.2009 | 03:16
moje skromno mišljenje je da je Dijanin program koji je napravljen u FIlemakeru Pro ipak zasada NAJBOLJA alternativa. Radi na Macu i Na PC-u, i totalno se prilagođava korisniku. Jedini problem je to što se do Dijane jako teško dođe ali je ipak FIleMaker tu Alfa i Omega...kažem....

..moje 2 lipe...

http://www.macabacus.hr/
09.09.2009 | 04:24
Zvuči mi prilično cool imati softversku firmu na Korčuli!
  • BB
  • Korisnik
  • 3
24.01.2010 | 01:15
Ahoj!

Ja sam u potrazi za nečim što bi mi olakšalo rad i poslovanje mojim udrugama (a i ostalima) - trebalo bi mi nešto što "automatizira" obračune ugovora o djelu, autorskih i student-servisa, volonterski džeparac itd. pa onda i te podatke lijepo poveže ili čak ubaci u R-Sm, IDD i ostale obrasce...

Za sad sam si "automatizirala" neke stvari u excelu, ali to ipak nije ono pravo (a i ne volim MS ).

Ima li neka dobra duša da se time pozabavi?

Hvala!
24.01.2010 | 01:48
ima, javi mi se na mail
24.01.2010 | 15:38
miomika je napisao:
moje skromno mišljenje je da je Dijanin program koji je napravljen u FIlemakeru Pro ipak zasada NAJBOLJA alternativa. Radi na Macu i Na PC-u, i totalno se prilagođava korisniku. Jedini problem je to što se do Dijane jako teško dođe ali je ipak FIleMaker tu Alfa i Omega...kažem....

Dijanini programi su vrlo dobro, no imaju jednu manu! GUI joj je katastrofalno riješen, tu fakat ima jaaaako mnogo mjesta za napredak.
24.01.2010 | 15:52
hehehehehe......

slazem se....
20.02.2012 | 22:52
Mali bumpic, nadam se da se nesto promijenilo u medjuvremenu
Dakle, trebao bi nam knjigovodstveni program koji ima kpi, ura, ira, to + robno knjigovodstvo (kalkulacije, knjiga popisa, stanje na skladistu, izlazne fakture)
btw ovo gore diktirala zena, ja nemam pojma o cemu prica
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 42 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1018)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO