04.09.2011 | 18:42
Pozdrav svima
Kao što je nekima poznato, a nekim možda i ne iPhoto library se može realocirati na drugu lokaciju vrlo jednostavno prateći službene
upute.
Moja želja je bila prebaciti library na NAS uređaj koji koristim. Pošto većina NAS uređaja ima etx3 ili etx4 format, to ne odgovara kao format za iPhoto lib. Dakle kako postići da se na NAS uređaju "hosta" library sadržaj?
01. kreiranje SPARSE BUNDLE IMAGE
ideja je jednostavna. kreirati sparse image bundle od nekakve veličine (recimo 2-3x veće od trenutne veličine vašeg library-a i prebaciti ga na NAS.
- koristeći Disk Utility mogu će je kreirati novi sparse bundle
dl.dropbox.com/u/2630705/sparsebundle.png
najvažnije je odabrati pravilan format budućeg image-a i pri dnu odabrati sparse bundle image. Sparse bundle image će imati inicijalnu veličinu oko nekin 100MB za deklarirani prostor od nekih 15GB ili naravno manje ovisno o tome koliki je image.
02. kopiranje image datoteke na NAS
nakon što je image kreiran kopiraj te ga na predefiniranu lokaciju po vašem izboru na NAS uređaju.
03. mount image
nakon što je image kopiran pristupite NAS uređaju kroz Finder ili neku drugu aplikaciju te napravite mount prethodno kopiranog image-a. Isti će se pojaviti dostupan kao i bilo koji drugi disk ili mrežni uređaj spojen na vašeg Maca.
Sada bi bilo dobro u Sys Pref pod User control kategorijom podesiti da se prilikom prijave na računalo isti i svaki put automatski mount-a
dl.dropbox.com/u/2630705/loginitems.png
napravite to koristeći "+" znak i odaberite prikazani volume koji će vam biti dostupan
04. kopiranje iPhoto library na mount drive
nakon svega je potrebno još samo prebaciti kompletan iPhoto library na novo kreirani volume. Napravite to tako da iz svog home foldera točnije iz Pictures foldera (ako niste mijenjali lokaciju iPhoto lib-a) premjestite iPhoto library datoteku na volume koji je sada vidljiv kao vanjski disk.
05. pokretanje iPhoto aplikacije
za kraj je potrebno pokrenuti iPhoto aplikaciju sa "ALT(options)" tipkom kako bi vam se otvorio okvir za izbor iphoto library lokacije. Ukoliko je image mount-a, aplikacija će ponuditi njega kao lokaciju. Odaberite ga i to je to.
Ukoliko se prostor na image-u počinje približavati quoti koju ste inicijalno dali, samo napravite dismount image-a i preko diskutiliy-a ili terminala povisite inicijalnu veličinu image-a
dl.dropbox.com/u/2630705/sparsebundle02.png
Moram još jednom reći da je kompletan rad u iPhoto aplikaciji izuzetno brz i fluidan. Znatno više nego na samom lokalnom disku što me strašno iznenadilo. Koliko brže? To ćete morati probati.
UPDATE (09.09.2011) za Synology DSM 3.2 (final) verziju software - moguća je situacija da se sparseimage "ošteti" ukoliko ste radili update software-a a niste prethodno unmount-ali sparseimage i time naravno sam library. Ukoliko vam iPhoto prijavi da nije moguće očitati library, samo otvorite disk utility i napravite verify/repair disk. Nakon toga ponovno mount-a sparseimage-a bi trebao normalno prikazati vaš library.
Ukoliko ne možete napraviti unmount jer sustav prijavljuje da se image koristi (a ne koristite ga u nijednom programu), možete forsirati unmount naredbu:
sudo umount -f /Volumes/ime_vašeg_iPhoto_image-a
nakon toga unesite admin password i to bi trebalo biti to
UPDATE (04.12.2011) ako postoje neki problemi prilikom otvaranja sparse image-a odnosno pristupa istome nakon buđenja maca iz sleep mode-a jedna od mogućnosti je napraviti automator skriptu koja će odraditi mount share foldera, sparse imaga i na kraju pokrenuti iPhoto.
automator naredbe:
01. Get specified servers (mrežna lokacija na kojoj se nalazi sparse image bundle)
02. Connect to Servers (naredba za spajanje na mrežnu lokaciju)
03. Get specified finder items (pointer na odgovarajući sparse image)
04. Open Finder items (pokretanje sparse image-a)
05. pause (opcionalna pauza od nekoliko sekundi kako bi se image adekvatno mount-ao prije pokretanja iPhoto aplikacije i kako bi se izbjegla situacija da aplikacija ne vidi target library unutar sparse image-a)
06. Launch application (pokretanje iPhoto aplikacije)
ovo je moja automator procedura koju sam napravio i koju okidam kada želim pristupiti slikama. Razlog je bio taj što svaki put kada bi se mac probudio iz sleep-a sparse image bi prijavio da library ima 0kb veličinu i bilo je potrebno stalno popravljati istu. Na ovaj način svaki put kada pokrećem iPhoto pokrenem sa Automator naredbom i kasnije uredno unmount-am image-e kada sam gotov
Ako netko ima kakvih komentara ili ako sam nešto krivo ili nedovoljno objasnio slobodno pišite ili se javite na PM.
pozz