iPhoto library na NAS uređaju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhoto library na NAS uređaju

04.09.2011 | 18:42
Pozdrav svima

Kao što je nekima poznato, a nekim možda i ne iPhoto library se može realocirati na drugu lokaciju vrlo jednostavno prateći službene upute.

Moja želja je bila prebaciti library na NAS uređaj koji koristim. Pošto većina NAS uređaja ima etx3 ili etx4 format, to ne odgovara kao format za iPhoto lib. Dakle kako postići da se na NAS uređaju "hosta" library sadržaj?

01. kreiranje SPARSE BUNDLE IMAGE

ideja je jednostavna. kreirati sparse image bundle od nekakve veličine (recimo 2-3x veće od trenutne veličine vašeg library-a i prebaciti ga na NAS.

- koristeći Disk Utility mogu će je kreirati novi sparse bundle

dl.dropbox.com/u/2630705/sparsebundle.png

najvažnije je odabrati pravilan format budućeg image-a i pri dnu odabrati sparse bundle image. Sparse bundle image će imati inicijalnu veličinu oko nekin 100MB za deklarirani prostor od nekih 15GB ili naravno manje ovisno o tome koliki je image.

02. kopiranje image datoteke na NAS

nakon što je image kreiran kopiraj te ga na predefiniranu lokaciju po vašem izboru na NAS uređaju.

03. mount image

nakon što je image kopiran pristupite NAS uređaju kroz Finder ili neku drugu aplikaciju te napravite mount prethodno kopiranog image-a. Isti će se pojaviti dostupan kao i bilo koji drugi disk ili mrežni uređaj spojen na vašeg Maca.

Sada bi bilo dobro u Sys Pref pod User control kategorijom podesiti da se prilikom prijave na računalo isti i svaki put automatski mount-a

dl.dropbox.com/u/2630705/loginitems.png

napravite to koristeći "+" znak i odaberite prikazani volume koji će vam biti dostupan

04. kopiranje iPhoto library na mount drive

nakon svega je potrebno još samo prebaciti kompletan iPhoto library na novo kreirani volume. Napravite to tako da iz svog home foldera točnije iz Pictures foldera (ako niste mijenjali lokaciju iPhoto lib-a) premjestite iPhoto library datoteku na volume koji je sada vidljiv kao vanjski disk.

05. pokretanje iPhoto aplikacije

za kraj je potrebno pokrenuti iPhoto aplikaciju sa "ALT(options)" tipkom kako bi vam se otvorio okvir za izbor iphoto library lokacije. Ukoliko je image mount-a, aplikacija će ponuditi njega kao lokaciju. Odaberite ga i to je to.

Ukoliko se prostor na image-u počinje približavati quoti koju ste inicijalno dali, samo napravite dismount image-a i preko diskutiliy-a ili terminala povisite inicijalnu veličinu image-a

dl.dropbox.com/u/2630705/sparsebundle02.png

Moram još jednom reći da je kompletan rad u iPhoto aplikaciji izuzetno brz i fluidan. Znatno više nego na samom lokalnom disku što me strašno iznenadilo. Koliko brže? To ćete morati probati.

UPDATE (09.09.2011) za Synology DSM 3.2 (final) verziju software - moguća je situacija da se sparseimage "ošteti" ukoliko ste radili update software-a a niste prethodno unmount-ali sparseimage i time naravno sam library. Ukoliko vam iPhoto prijavi da nije moguće očitati library, samo otvorite disk utility i napravite verify/repair disk. Nakon toga ponovno mount-a sparseimage-a bi trebao normalno prikazati vaš library.

Ukoliko ne možete napraviti unmount jer sustav prijavljuje da se image koristi (a ne koristite ga u nijednom programu), možete forsirati unmount naredbu:

sudo umount -f /Volumes/ime_vašeg_iPhoto_image-a

nakon toga unesite admin password i to bi trebalo biti to

UPDATE (04.12.2011) ako postoje neki problemi prilikom otvaranja sparse image-a odnosno pristupa istome nakon buđenja maca iz sleep mode-a jedna od mogućnosti je napraviti automator skriptu koja će odraditi mount share foldera, sparse imaga i na kraju pokrenuti iPhoto.

automator naredbe:

01. Get specified servers (mrežna lokacija na kojoj se nalazi sparse image bundle)
02. Connect to Servers (naredba za spajanje na mrežnu lokaciju)
03. Get specified finder items (pointer na odgovarajući sparse image)
04. Open Finder items (pokretanje sparse image-a)
05. pause (opcionalna pauza od nekoliko sekundi kako bi se image adekvatno mount-ao prije pokretanja iPhoto aplikacije i kako bi se izbjegla situacija da aplikacija ne vidi target library unutar sparse image-a)
06. Launch application (pokretanje iPhoto aplikacije)

ovo je moja automator procedura koju sam napravio i koju okidam kada želim pristupiti slikama. Razlog je bio taj što svaki put kada bi se mac probudio iz sleep-a sparse image bi prijavio da library ima 0kb veličinu i bilo je potrebno stalno popravljati istu. Na ovaj način svaki put kada pokrećem iPhoto pokrenem sa Automator naredbom i kasnije uredno unmount-am image-e kada sam gotov

Ako netko ima kakvih komentara ili ako sam nešto krivo ili nedovoljno objasnio slobodno pišite ili se javite na PM.

pozz
Prilozi:
04.09.2011 | 18:58
Hvala na detaljnim uputama. Pretpostavljam da si to radio zato da možeš pristupiti istom albumu s više Macova? Jesi li probao što se događa ako se pristupa s dva Maca istodobno?
04.09.2011 | 19:02
Iskreno nisam to probao jer sam nedavno prodao macbooka, no međutim imam frenda koji bi to mogao probati i vidjeti dali će raditi i kako. Vjerujem 99% da će raditi, ali moj razlog je bio upravo taj da imam što manje podataka na single drive-u na macu, kako bi u slučaju crkavanja sve to bilo na off lokaciji. NAS je konfiguriran u RAID1 tako da to je bio primarni razlog.

Vjerujem da će i ova procedura biti dobrodošla kao što si i ti predložio za pristup sa više mac računala.
31.12.2013 | 03:39
Jel to jos uvijek ovako "komplicirano?" S zadnjim iphotoima i dsm om?
02.01.2014 | 19:55
nije baš komplicirano, ali da mora se na ovaj način raditi ako želiš imati iphoto lib na NASu koji nije hfs+ formatiran. Naime Synology DSM ima photo app ali u njega ne možeš elegantno prebaciti sve iz iPhotoa. Pošto mi se iphoto rad više sviđa, odlučio sam hostati iphoto image na NASu i to zato jer zadržavam 100% kompatibilnost sa Macom (i to bilo kojim), jednostavniji backup/restore i mogu raditi vrlo jednostavni extend ako želim. Naravno i remote backup preko interneta na drugi NAS mi je jednostavniji sa jednom datotekom koju samo incrementalno backupiram (trošim manje bandwith-a na taj način).

Za kraj ima i jedna jako dobra benificija a to je da kao što je poznato iphoto lib se može koristiti i unutar Aperture aplikacije. Isto pravilo vrijedi i sada. Jednostavno mountam image na kojem je lib i momemntalno ga otvorim sa apertur aplikacijom i odradim što mi treba. Radi jako brzo i nemam uopće razlike da li su mi slike na lokalnom SSDu ili na NASu, sve radi fluidno.
02.01.2014 | 20:11
Zašto uopće iPhoto?
02.01.2014 | 20:21
zabac kaže:
Zašto uopće iPhoto?

Pa da, Skarface koristi Picasu.
02.01.2014 | 20:23
zabac kaže:
Zašto uopće iPhoto?

pa eto zašto ne?
02.01.2014 | 20:24
!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 minuta
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO