19.11.2012 | 15:33
pozdrav
na Windowsima sam od 3.11, na ThinkPadu od T-20; razlog zbog čega bi prešao na Mac/OS X je nekakva civilizacijska potreba upoznavanja novog OS-a, te onaj estetski; i sam se bavim designe-om, pa su mi Apple uređaji vrlo privlačni.
Neko vrijeme pratim ovaj forum, pa evo i mojih startnih pozicija:
Hardware
važno mi je slijedeće: pouzdanost (laptop koristim za posao, pa pojam isplativosti vežem uz taj segment), visoka rezolucija i kvaliteta ekrana, tih rad (za ventilator ne znam 15 godina) i razina zagrijavanja (u skladu s imenom, laptop često držim u krilu).
Po ovim kriterijima do pojave retina ekrana nisam imao niti najmanji razlog kupnje macbook-a; štoviše, neke njihove karakteristike su upravo smiješne (ventilator, bučni HD na 5400 rpm, rezolucija 1280x800, itd.), primjerenije nekakvom aceru za 3000 kn. Nisam baš primjetio da se netko na to žalio, za razliku od "nenadogradivosti", pojma meni nepoznatog. Ne poznam nikoga tko bi svoj laptop ikada nadograđivao, i ne razumijem zbog čega bi to radio. Mijenjam uređaj otprilike svake dvije do dvije i pol godine, i nemam s time problem. Osnovno okruženje su mi Adobe programi, prije svega InDesign, i sve mi radi i na 4 GB; čitam ovdje da se bez 16 GB ne može, i jedino se tome mogu čuditi. Ne biste vjerovali npr. koliko velikih tiskara radi na CS 4 i nižem, tako da sam nedavno, u nuždi, napravio jedan posao na arhivskom T60p s 1 GB RAM-a. Dodatno, tu je sva sila periferije, jer ne koristim desktop, pa se samo mogu nadati da bi to sve funkcioniralo. Općenito, hardverski ne postoji razlog za prelazak na mac.
Software
Imam instalirano programa u vrijednosti (kupljenih) od nekih 20.000 kn, plus licencu SAP-a, koja sama vrijedi više od toga. Stoga, promjena OS-a nije baš neki racionalni potez. Posebno mi je zabavno čitati kako sa OS X-om možeš upaliti novi uređaj i početi raditi (što ? surfati i pregledavati slike ?).
Nikada nisam imao problema s Windowsima, i ne razumijem ljude koji imaju sto primjedbi na njih, za većinu kojih su sami krivi.
Da ne duljim, kupit će pro sa retinom, usprkos a ne zahvaljujući svemu. Naravno, i tu nije sve jednostavno; 13" model je ono što mi treba, ali objektivno, u usporedbi sa 15" modelom može ga kupiti samo idiot, ili netko kome se baš ne da tegliti veliku kantu sa sobom. Ovakav price/value odnos može valjda samo Apple smisliti.