27.11.2012 | 00:26
Kod Neo/Open/Libre Office moraš instalirati cijeli paket.
Libre preskoči, Mac port je jako jako JAKO bugovit. Trenutno, barem. Ja koristim Neo, on je donationware. OO je čisti freeware. Sva tri imaju Calc (aka Excel) koji podržava sve Excel funkcije pa čak i VBA makroe. Ako postaneš baš kinky (formula-based conditional formating, višestruko relativno indeksiranje adresa ćelija s jednog lista na drugi i slične perverzije), zaškripit će malo, u smislu da ćeš morati ručno raditi refresh.
Kad kažeš "Dostojno zamijeniti Excel", tvoje zadovoljstvo OO-om ovisi o tome što ti to točno znači. Excel je jedini komad softvera kojeg je Microsoft ikad napravio koji je ZAISTA dobar. Stabilan, bugless (zadnja verzija koju sam vidio i koristio je 2007), fluidan, jasan. OO Calc nije toliko dobar niti u jednom pogledu. Ponekad se sruši, ima bubica (ali ne ozbiljnih), i ponekad zaškripi što se brzine tiče (Java uzima danak). Ali je besplatan. Ako si zaista heavy duty korisnik Excela, možda je bolje da si kupiš MS Office za Mac. Ako si samo napredna (znaš da ima još formula osim SUM i AVERAGE
), vjerojatno ćeš biti zadovoljna OO-om.
U vezi pitanja br. 2, pokušat ću se prisjetiti kako sam to napravio na 10.6. Nemam pojma da li će raditi na 10.8
Nađeš hrvatski rječnik za spellcheck na internetu. Npr ovaj:
cvs.linux.hr/spell/myspell/hr_HR.zip
Unzipaš sadržaj u ~/Library/Spelling
~ je home direktorij (tvoj, onaj koji ti je u finderu označen ikonicom kuće)
Onda napraviš logoff-logon.
Onda klik na jabučicu, pa system preferences, pa text, pa pod spelling odaberi "Hrvatski (Library)".
Nakon toga će sve aplikacije koje se oslanjaju na sistemsku podršku za spelling (Mail, Safari... Pages, Numbers, Keynote, iWeb....) raditi spellcheck prema hrvatskom rječniku! Čak i onda kad je odabrani jezik neki drugi. Ako želiš spellcheck prema engleskom rječniku, moraš ga ručno prebaciti na istom mjestu u System Preferences.
Možda nakon ovog podešavanja u Sys Prefs treba reboot. To nisam siguran.