10.06.2005 | 09:56
Žena traži savjet, no mislim da \"Njoj\" (ona) prodaja stroja i nije prioritet, no slažem se da je g. Gordan (Gordan- viking ili Gordan- gordan nije mi jasno?! no to je više za g Pasarića) ili tko drugi, prihvatio nagovaranje pa je jednostavno morao naći riječi, iako mnoge više i ne fasciniraju nečija inozemna iskustva, ili inozemni kriteriji vrijednosti, jer, često na žalost, to nema veze s nama. Osim toga prodaja mi baš ne ide, tu joj se savjete ne bih usudio davati, no ima zato majstora, npr prodati stari powerbook za 250€, to je za mene stvarno uspjeh, svaka čast! No da se ne divim samo drugima, evo konačno i mog doprinosa vašem pitanju gđo(ice) \"ona\"!
Moramo znati da je kupovina bilo kojeg informatičkog stroja gotovo bačen novac na igračku, osim ako ga ne koristiš profesionalno, pa onda i nije igračka. Malo sam komplicirano počel, no s vremenom će se to još više zakomplicirati, rano je još...Ako ga koristiš profesionalno znaš točno za šta ti treba i kupuješ točno koliko i što treba, dakle za pretpostaviti je da to s Vama nije slučaj, tu mi negdje idu misli... srk, sorry, srčem vruću kavicu
.
Igračke imaju rok trajanja, i već cijene otprilike da jednog kupiš sad otplatiš kredu, pa za par godina počneš osjećati da je stara, razmišljaš, razmišljaš i konačno kupiš novu igračku, a stara... ne znam neki su majstori prodaje, ja u principu kupim neke stvari koje mi vrijede, pa kad vidim ponude za otkup, obično mi ostane na ponos ili dam familiji za prvu ruku...
No ta kratkoročnost je opet za evoluciju i napredak unatoč paralelnih scenarija koje također osjećamo pa ih nazivamo demonskim, masonskim i svakako ne ničim što je nama u korist, no o tome nećemo jer tu i ništa ne možemo, svakako sve ide naprijed, sve je više potrošnih stvari ili potrošačkih iz ovog ili onog razloga.
Vi (ona) morate znati da je Mac krasan..... (tu sad ide velika stanka i hedonizam vulgaris),
to se vidi na prvi pogled izvana i kad ga upališ. Ja sam se zaljubio na prvi pogled u živo... (nezaboravan trenutak... traje...trajeee....) (no moramo dalje), iako sam se prije dobro pripremio čitajući štampu i brošure, također chat-ajući tada u kafićima sa friendovima. No definitivno dolaskom u Apple store, znao sam koji je \"moj i samo moj\". On je u stvari bio stvoren i kreiran i designiran samo za mene (ako negdje samo vidite sliku moći ćete si to i slikovito predočiti bar ovako na distancu-G3 Blue&White, Mac OS8.6, tada top model) Tržišna vrijednost (cc 28000kn tada)? Naravno to vam je još prije godinu dana objektivno vrijedilo cca 1000kn, pa ga nisam imao srca prodavati! No danas moja kćer uredno na njemu surfa, radi seminare za medicinski fakultet, igra neke igrice, koristi cijeli paket MO-a i i dalje ima jednu od najljepših statua 20.stoljeća i designom i kvalitetom koja joj stan uljepšava, a njoj daje osječaj posebnosti i ponosa, jer baš taj model je to i ništa više ili manje.
Sve to pogoni OSX 10.3.9 i nema baš nikakvih problema ni s virusima, ni sa bezveznim rušenjima, razmrdavanjima i reinstaliranjima sistema, čekanjima pc dvosatnih s tri velika odmora-seminarskih-doktora koji često nemaju pojima, osim kad sve štima, no onda ih i ne trebate. Ne tu na Macu, sve štima kod korištenja office paketa bilo MO bilo onih native od samog Applea, možda koje slvo ć nekompatibilnosti, no u principu sve to možete \"izlječiti\" na internet stranici Jabučnjak, telefonskim kratkim savjetima ili ako ste u Zagrebu, mac-coffie sjelima, jedino morate pratiti kad i gdje se dešavaju.
Ono pak što će se desiti za dvije tri godine neće nikako utjecati na Vaš danas kupljeni stroj, to je daleka budučnost i usudio bih se reći čisti SF, to nitko ne zna i ne može znati ni vlasnik ove stranice niti najpametniji i najobrazovaniji član ovog sitea,
(možda bi trebali pričekati onda dok ne bude novijih... vidite tu nema kraja, pa tu soluciju samo naznačih),
ali jedno je sigurno, sve što on danas pruža (stroj, ipak samo stroj), moći ćete na (bio mac ili pc) igrati, i koristiti office programe, internet još 3-5godina.
No već druge godine ljudska rasa bu zmislila neočekivane novotarije, neke će nakon 2 godine biti prihvaćene, nakon 3 standard, ako su uspješne, ostale će tek zaživjeti za 10 godina.
No današnji mac ima predviđeno i ukalkulirano da podržava najnovije tehnologije, jer to odlučuje tim stručnjaka, ne neki samozvani pc serviser ili dealer koji, shodno edukaciji i zamišlja svoj puzzle kakvim ga možete kupiti za 5000kn pod senzacionalističkim motom ja sam najbolji, ne kupuj imena, ne koristi inteligenciju i stručnjake, ja sa kao ti samo znam, kupi me, pa onda ništa ne štima. (da li sam malo prebrub prema tim nekim neukim sastavljačima, jesam, jer imamo i takvih liječnika, stomatologa, svašta ima kod nas, oni su po život opasni, pusti raju, k*art da deal-a, šta ti on smeta, ako netko hoće kupiti njegova stvar, ti bi izgleda ukinul dosta toga...
)
Da Zvonimir ima pravo to je osobna stvar, kako si netko zamišlja buđenje, prvi pogled u novi dan, krmežljav, kavica se puši...da vidimo što je na Jabučnjaku... koja dobra slika, sretan sam što sam si to priuštio, ipak s tim živim cijele dane, svaki slobodni trenutak.. uf
PC je najrasprostranjeniji i tu ste najkompatibilniji s većinom, to je sasvim razumno rješenje, problemi mogu biti s svakim strojem, rizik je uvijek i kod kompjutora s \"imenom\", no sigurno da pc više nije baš tako inferioran u odnosu s macom kao prije dvije i puno više još ranijih godina, oni su jako napredovali od XP i ja to također vidim u suradnji s kolegama s kojim svakodnevno radim, a koje sam teral po šibice prije dvije godine, bez grižnje savjesti, jer njihov rad na pc-u je tada skoro bio gubljenje vremena!
...no... Mac je opet, i opet... nešto drugo, tu sam jako subjektivan, pa ono gore to i dokazuje, ja volim sebe, pa volim i druge takve stvari, koje služe meni, egoistično... ma nisam, samo pokušavam biti iskren, ... da pomalo je to valjda svaki od nas! Opet možda bih trebal skinuti zbog svih tih mac-sati koju kilu, pa i bicikl ne bi bil loša investicija, da ne velim plivanje i sportko-rekreativna briga za zdravlje... za dušu...
Jednostavno morate otići u dučane, pc, mac, isprobati bicikl ili aerobic, bazen, pa će se samo \"otvoriti\", komu to treba, zašto, mogućnosti, objektivnos, subjektivnost, i konačno \"odlučujem\", no to stvarno možete samo sami! Sretno!