25.12.2012 | 11:44
Doom kaže:
Najprije sretan Božić gospodo i sve najbolje u 2013 godini!
Hvala, uzvraćam na isti način!
1. Pouzdanost dotičnog uređaja za narednih minimalno pet,šest godina navedenog "iživljavanja" ?
Jedan Mini je kupljen 2007 i od onda radi veselo, nikad se ništa nije pokvarilo (kuc kuc kuc). Drugi je kupljen 2010 i na njemu je crkao HDD taman nakon isteka jamstva. Zamijenio sam ga sam prema uputama s ifixit.com. Nije bilo baš mačiji kašalj, ali je izvedivo za nekog s mirnom rukom i dosta strpljenja.
2. Mogućnost samostalne nadogradnje RAM-a i SSD diska pošto vidim da još uvijek stavljaju prošlosvršeni 5400rpm HDD,a ja želim SSD ?
RAM se na zanjim Minijima mijenja vrlo lako. Lakše nego na PCu. HDD puno teže (nije predviđeno da to radi netko nestručan). Također, treba voditi računa da ugradnja neoriginalnog diska na zadnje Macove (2011 na dalje) stvara probleme s ventilatorima (temperaturna sonda je ugrađena u HDD i nema posebnu žicu za spojiti na matičnu, nego javlja temperaturu kroz digitalnu sabirnicu diska)
3. Mogućnost igranja SC2 i Diabla 3 ?
O igricama nemam pojma.
4. Spajanje "non apple" periferije tipa 24 inchni Philipsov monitor, audio sustav itd...znači sve što jedan desktop mora imati i da šljaka?
Monitori: svaki HDMI monitor ili TV će raditi bez frke. Za DVI monitore dobiješ s Minijem HDMI na DVI adapter, isto nema problema. Za VGA monitore moraš kupiti (originalni ili zamjenski na E-bayu) MDP na VGA adapter. Naravno, i Thunderbolt ili DisplayPort monitori će isto raditi.
Ne znam što ti točno znači "audio sustav". Na Minija možeš spojiti jedan linijski ulaz i izlaz za slušalice. Možda ovi novi imaju i optički izlaz (SPDIF), treba provjeriti u specifikacijama, ali ti treba poseban konektor, jer je optički izlaz kombiniran u konektor za slušalice.
Također, ako spojiš monitor (TV) preko HDMI, dobivaš digitalni audio signal u monitor (TV) pa, ako ovaj ima 5.1 izlaz ili što god da ima - možeš iskoristiti.
Tipkovnice u pravilu rade sve (ima procedura prepoznavanja tipkovnice kod prvog ukapčanja). Joystick u pravilu nijedan. Miševi rade oni koje proizvođači podržavaju (čitja što piše na ambalaži!). Svi ostali rade samo za osnovne funkcije (pomicanje, lijeva i desna tipka, eventualno srednja i kotačić).
Svi, baš svi, bluetooth uređaji rade odlično, bez greške, točno kako bi očekivao. To je moje iskustvo (svi miševi, svi mobiteli, sve slušalice, svi primopredajnici...).
Printeri rade samo oni koje je proizvođač podržao. Neki preko Bonjour protokola (svojedobno sam bio po prvi put sjeo raditi u jednom inozemnom uredu firme za koju sam radio, napisao sam dokument i kliknuo print, on mi je automatski ponudio printer na susjednom stolu, jer je odredio da mi je najbliži, ja sam potvrdio i 15 sekundi kasnije držao papir u ruci - bez ikakvog natezanja s driverima, dodavanja printera, ništa, ništa, ništa...).
Printeri koje proizvođač nije podržao mogu se možda upogoniti pomoću CUPS drivera. Tj, vjerojatno mogu, ali to je malo više kemijanja.
5. Mogućnost nadogradnje neke grafičke kartice ?
U samog Minija - kako su drugi već napisali - sigurno ne. S obzirom da ima Thunderbolt konektor, sva je prilika da će (ako već nisu) 3rd party proizvođači ponuditi vanjsku Thunderbolt grafulju. Ako ti je to zaista potrebno.
Hvala.[/quote]