12.01.2013 | 12:50
Otvaranje Apple ID je posve besplatno, a posjedovanje istog omogućuje kupovinu na iTunes App Store, Mac App Store, te korištenje ostalih blagodati kao što je iCloud i s njim povezanih servisa. Zbog mogućnosti kupovine aplikacija i programa prijava podrazumijeva upisivanje podataka kreditne kartice ili neke druge kojom će se vršiti plaćanje. Ukoliko to ne želiš, onda je dobro prijavu započeti skidanjem neke od besplatnih aplikacija ili Mac programa pa će se kod upisivanja načina plaćanja ponuditi i opcija NONE. Tako je barem bilo do sada, a o tome smo već puno pisali ovdje na forumu.
iCloud je također besplatan servis i u tom slučaju dobije se 5Gb prostora, a za više treba doplatiti, dok su ostali servisi poput Find my iPhone, iMessage, FaceTime itd besplatni. Jedino što pružatelj mobilnih usluga može naplatiti jednokratni SMS koji se šalje za aktivaciju iMessage i FaceTime usluga koje su dostupne i na Macovima od MAC OS X Liona bez potrebe za dodatnim kemijanjem.
Naravno, da bi se osigurao od upada u tvoj Apple ID dobro je koristiti teško pamtljivu lozinku te ju eventualno mijenjati u određenim intervalima.
I bez prijave kreditne kartice moguće je kupovati aplikacije, no onda uz pomoć bonova koji se mogu kupiti na interentu.
Prijava na App Store ne podrazumijeva i prijavu na iCloud na koji se treba posebno prijaviti i to istim Apple ID ili još jednim dodatnim. Npr. moja supruga na iPhoneu prijavljena je mojim Apple ID na App Store da može koristiti moje aplikacije, a na iCloud je prijavljena svojim Apple ID.