04.07.2005 | 23:15
Iskreno, da imam malo veću zaradu od ljetnog posla, a za ovu kakva je si planiram uzet 20GB iPod i možda neki Sony Ericsson mobitel, ostavio bih se mobitela i uzeo Mac mini... Nemam love za ništa jače trenutno(teško je srednjoškolsko doba
). S druge strane, sada radim (a ponekad se i igram) na iMacu G3, a radio sam i na iBooku G4 koji ima identičan hardver sa Minijem, pa bih i iz tog iskustva mogao izvući neke stvari. Moj savjet ti je da si uzmeš Minija bez obzira na procesor, jer on i je zamišljen kao switcherski stroj i ne traži te neku veliku svotu iz novčanika, a performanse su mu super za ono što trebaš. Ako iMac G3 vrti Panther bez problema, Mini bi trebao letit s Tigerom(koji, naravno, dolazi u paketu s njim!) uz nadogradnju RAM-a na bar 512MB odmah pri kupnji.
Druga stvar - da ne ispadne sad da sam tek zagriženi Macovac bez PC iskustva
. Uz iMac G3(koji je kod oca na poslu) još vrtim par mašina, a tu je i najjača - Athlon XP 3200+, 512 MB RAM-a, Gainward GeForce FX 5900XT, Samsung 80GB hdd itd. i pored njega mi jaaako fali jedan Mac kod kuće (isključujem Performu 5200 koju tu i tamo upalim iz nostalgije, stoji mi ko ukras
), jer mi je taj athlonac strašno dobar za gejming, ali ne baš i za druge stvari. Na njemu je i Slackware linux koji mi je izvrstan OS, ali nema ni dotjerano GUI sučelje, a gotovo sve se mora složit iz konzole, a za to mi je trebalo nekoliko godina učenja linuxa da bi pokužio kako hardware dovest u red. S Mac minijem i Macom općenito - takvih problema nema, GUI je prekrasan i efikasan, konzole ilitiga shella nema(osim ako je baš želiš), a driveri su već instalirani s OS-om i što je najvažnije - sve je dostupno iz System Preferencesa... Da ne spominjem da nema virusa, spywarea i ostalih gluposti...
Zaključak - bez obzira na Intel, mislim da ćeš biti iznimno zadovoljan Macom (uzmi koji hočeš, zapravo, al ja ti preporiučam Mini za početak) i njegovim trenutnim procesorom, bio on G4 ili G5. Dobit ćeš još i hrpu legalnog softwarea besplatno s računalom za - 4500kn ako uzmeš minija!
P.S. Naravno, kada se prijeđe na Intel još uvijek će se pisat software za PowerPC macove, a za negdje 3-6 godina ako sve prijeđe na Intel vjerojatno će se ukinuti podrška za PPC... No tada češ već imati svoj Pentium Mac sa Leopardom ili kojim-već Mac OS-om, a PPC minija češ držat ko uspomenu na ona Appleova ponosna vremena kada je koristio PPC...
Ili češ ga prodat muzeju za hrpu love ako se sentimentalno ne vežeš, a hoćeš. vjeruj mi