18.05.2013 | 15:55
Čestitke i od mene!
Antivirus nije potreban. Ja sam već više od dvije godine na OS X i do sada nisam imao problema s nikakvim napastima. Važno je samo ne davati admin lozinku na pitanja koja se pojave odjednom, a da sam nisi ništa radio da je potrebno potvrditi lozinkom.
Odmah u startu kad sam počeo sa Macovima instalirao sam Win Zip, no nije mi trebalo više od jednog dana da shvatim da je posve nepotreban u većini slučajeva. Ugrađena podrška za arhive u samom OS x je sasvim dovoljna, a samo u vrlo rijetkim slučajevima mi se pokazala potreba za nekom dodatnom arhiver aplikacijom, uglavnom besplatnom i obično se radilo o nekim specifičnim arhivama.
Microsoft Office na Macu bljah! Radije isprobaj neki od besplatnih uredskih paketa kao OpenOffice ili slično, a ako ti ne trebaju neke previše napredne opcije za dokumente pages i Numbers će biti ok.
Od ostalih aplikacija koje koristim:
1Password - sve internet prijave i ostali računi na jednom mjestu, ima i iOS verzija sa sinhronizacijom
Yojimbo - arhiviranje web stranica, ima i iOS verzija
NewsRack - RSS novosti, ima i verzija za iOS, ali za sad nema sinkronizacije (predviđen google reader, ali to je prošlost)
MoneyWiz - financije. ima verzija i za iOS i sinkronizacija
Filewrangler - vrlo moćno preimenovanje datoteka
iVI Pro - konverzija video datoteka i automatsko dodavanje u iTunes, podržava titlove
Tagalicious - ispravak i popravak podataka o muzičkim albumima i pjesmama.
AirVideo Server - u kombinaciji sa AirVideo iOS aplikacijom strimanje videa uz on the fly konverzijom
Toast Titanium - prženje BluRay, DVD, CD u velikom broju formata ovisno o priključenom optičkom pogonu
PopClip - kopiranje, rezanje, lijepljenje odabranog teksta bez potrebe za upotrebom tipkovnice, slinčno kao na iOS pojavi se traka s opcijama koji he puno više od navedenog
TotalFinder - Tabovi u Finderu i mnoge dodatne opcije koje olakšavaju baratanje datotekama
Path Finder - za sve druge datotečne radnje kad ni Finder ni TotalFinder nisu dovoljni.
AppCleaner - pomaže u otklanjanju instaliranih aplikacija
Radium - internet radio koji svira. Mogu se dodati naše radio postaje, a podržava i AirPlay
Audio Hijack Pro - snima svaki zvuk koji proizvodi neka druga aplikacija. Npr, Radium, You Tube na browseru itd.
Fission - jednostavan i moćan editor zvučnih datoteka
Movie Collector - baza podataka svih originalnih DVD i Blueray diskova, ima i iOS verzija sa sinkronizacijom. Dobro dođe kod kupovine da se ne kupi nešto što se već ima
MacFamily Tree - izrada obiteljskog stabla s mnogo korisnih opcija, ima i IOS verzija sa sinkronizacijom
Home Inventory - baza podataka svega što se ima, sa serijskim brojevima, slikama i skeniranim računima. Ima i iOS aplikacija za pregled baze.
Comic Life - Izrada stripova iz slika. Jako zabavna apliakcija, a ima i verzija za iOS
Book Reader - čitač knjiga koje se nalaze u iTunes medijateci, nešto kao iBooks na iOS
Calibre - besplatni i najpotpuniji konverter raznih formata e-knjiga s mogućnošću automatskog ubacivanja konvertirane knjige u iTunes
Cloud Mate - datotečni sustav za iCloud. Kopiranje, premještanje, brisanje, organiziranje sadržaja na iCloudu.
Ringtones - jednostavna izrada ringtonova iz glazbe u iTunes medijateci te automatsko dodavanje u iTunes
Dosta koristim Kalendar, Podsjetnike, Bilješke i ostalo jer se sinkronizira iCloudom, a Mail i Safari su mi sasvim ok iz sličnih razloga.