20.05.2013 | 12:03
cariblanco kaže:
drlovric kaže:
@cariblanco:
Trebao bi gledati na NAS kao na centralno skladiste svih tvojih podataka u domu/uredu.
Sve sto je pohranjeno na njemu moze biti koristeno od strane svih korisnika spojenih na tu mrezu.
Recimo da imas NAS sa 2TB filmova, 1.5 TB muzike i 1GB fotografija recimo. I bez problema koristis sve to sa racunala, iPada, iPhone, andorid phone, PS3, Apple TV itd itd...
Kcerka slusa glazbu na iPod Touch, sin gleda filma na tabletu, ti radis backup sa svog laptopa i sl.
Torrent podrska je prilicno jasna. Zadas mu torrent fajlove, i one ce odraditi download, bez racunala ikakvog.
U principu, sto je NAS skuplji znaci da je hardverski jaci i moze posluzivati vise korisnika. To te u principu ne bi trebalo brinuti u kucnom okruzenju.
Ako imas nekih pitanja, pitaj. Pojasnit cemo.
Imam iPhone,iPad i apple tv.Kako koristim sadržaj s diskova na NAS_u,preko wi fi ili? Vidim da neki modeli imaju wi fi support (dongle).Šta to znači?Svaki NAS dobijem bez diskova,pa ih sam umećem unutra,nisu te kutije tako ni jeftine,od rusty_a ono što mi je predložio su 2.500 i 4.800 kn.Znači unutra je samo software koji je skup,jer osim toga je unutra proc i ram.
Kako pristupam tom NAS_u preko kompa,preko wi fi pa mi se otvori neki prozor gdje podešavam stvari unutra.Koliko sam skužio NAS ima player i preko njega se vrte filmovi ,mjuza ili slike koje želim gledati na iPhone,iPad_u ili preko apple tv na Velikom tv_u?
Kao što je Sank odgovorio, spajanje NASa je najbolje odraditi na kućni router/switch koji će u nekoj kombinaciji već biti vrlo vjerojatno bežični (mislim na router). Kao što pristupaš preko iPada sadržaju na netu, tako ćeš u konačnici (slično) pristupati i sadržaju koji se nalazi na samom NASu.
Nije sada vrijedno spomena to objašnjavati jer je to topic za sebe, ali Synology na svom situ ima i live demo kako izgleda sustav nakon prijave u NAS (kompletno sučelje, mogućnosti itd...).
Što se cijene tiče niti jedan NAS koji nudi takav spektar mogućnosti neće biti jeftin. Više diskova, jači CPU (ARM ili Inter Atom), DDR3 RAM, više mrežnih adaptera, USB 3.0 support, eSATA, redudantna napajanja i/ili hlađenje, hot swap opciju, plus sve što sam OS unutar NASa nudi, je praktički "stroj" s kojim se neki složeni PC ne može mjeriti po pitanju usluga, a da pritom ne troši ispod 40W struje, zauzima oko 20-40 cm prostora, tih je itd...
Netko će reći " pa meni sve to ni ne treba", što je točno, ali samo kažem, ako se već ide na TimeCapsule koja cijenovno neće biti baš malo, ovakav tip NAS uređaja (čak i neki 2bay modeli) je Ferrari za TC kada se sve stavi na vagu. Najveći dio cijene nije čak ni NAS koliko su diskovi za njega. U biti dođe ti koji put NAS jednako kao i cijeli set diskova za popuniti isti.
Ideja je samo da čovjek razmisli što želi, koliko će uređaja koristiti isti, u kojim situacijama i što se u konačnici očekuje od tog "stroja".
Moji razlozi NASa su bili ovim redom:
01. Time Machine 100% compatible (višestruki broj Mac strojeve)
02. Download sa hosting sitova (Rapidshare....) + torrent i News
03. Remote pristup preko neta (DDNS - koji btw Synology nudi sam dakle nije uopće ovisan o 3rd party sitovima ikao ih uredno podržava)
04. RAID opcije (u mom slučaju to je bio RAID1 u 2bay modelu)
05. iSCSI
evo to je bilo mojih 5 najbitnijih točaka koje su morale biti zadovoljene. Nisam nimalo požalio. Sustav se redovito nadograđuje, a custom appova koje ima u svom "store-u" ima za sve segmente u kojima bi se NAS mogao pogoniti. Od end user entertaiment to enterprise segmenta.
Osobno mislim da je to investicija koja ako čovjeku zadovoljava makar jednu bitnu stavku, višestruko se isplati u konačnici.
my2c
topics na ovu temu:
NAS-rjesenje-za-apple-okolinu
NAS-vs-time-capsule
koji-NAS-kupiti