29.01.2014 | 23:41
kvaju kaže:
Želim sebi kupiti Mac računalo, ali preskupo mi je, pa bih želio da probam sa Mac Mini da
doživim koliko toliko desktop iskustvo.
Mini je zakon stroj. Po mom sudu, to je puno pametnija kupnja od iMaca. Mi imamo doma dva Minija, 2007 (C2D procesor, 1 GB RAM, 80 GB HDD, Intel GMA 950 grafulja) i 2010 (C2D, 2 GB RAM, 500 GB HDD, Nvidia 320). Oba sasvim fluidno rade to što mi od njih trebamo. Sin se na ovom starijem igra, uglavnom Minecraft i Plants vs. Zombies i još neke takve manje zahtjevne igre, radi svoje školske zadatke na njemu, gleda youtube, maila, skypa... Na novijem supruga radi, a kćeri gledaju crtane i igraju flash igrice na netu.
Kako ide što se tiče OS-a, dali recimo Mini star 2 godine može imati najnoviji OS?
Može i ovaj star 4 godine, ali ne savjetujem. Naša oba Minija su na 10.6.8. Ništa nam ne fali. Kad bi ih digli na zadnji OS, trebalo bi dosta podebljati RAM.
Može li se Mini nadograditi hardwerski, ubacit recimo više RAM-a, HDD-a i sl?
Miniji stariji od 2010 su JAKO komplicirani za bilo kakve nadogradnje, nemoj njih kupovati ako planiraš nadograđivati. Od 2010 naovamo su ih koncepcijski potpuno promijenili. Zamjena RAM-a je piece of cake. Odvrneš plastično postolje na kojem stoji i ispod su keksi. Ostali zahvati su i dalje složeniji, ali ni blizu tako složeni kao na starijim minijima. Ja sam na našem novijem Miniju mijenjao HDD po uputama s iFixit i išlo je, ali nije šala mala. Trebaš osjećaj, strpljenje i iskustvo u sličnim poslovima. Inače vrlo lako sje*eš neki konektor ili nešto. Ja sam bio oštetio konektor od jedne termosonde (HDD ima 2 termosonde - jednu na disku, drugu na konektoru), ali srećom radi normalno i bez nje.
Jedan drugi član je oštetio konektor od ventilatora i, nažalost, zakratio ga pri tom te usmrtio matičnu ploču.
Možda su malo smješna pitanja, ali volio bih uraditi switch, ali dosta stvari su mi nepoznanica.
Nisu uopće smiješna pitanja, naprotiv. Vrlo su umjesna.