SSD disk particije ili ne , skodi li mu za zdravlj
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD disk particije ili ne , skodi li mu za zdravlj

07.10.2014 | 08:59
Jedno pitanjece oko particija na SSD diskovima. Dali to umanjuje njegov radni vijek zbog nacina zapisivanja ili ne?

Kako se opasno priblizava datum kada se planiram ponoviti u novo racunalo i postati switcher, molim za jedan savjet.
Cekam zapravo OctoberEvent pa da vidim hoce li biti kakvih ludih novina ili da idem na trenutnu ponudu Apple racunala.
Moram napomenuti da jos nisam sto posto siguran dali cu kupiti MacMini ili iMac. Vise tezim trenutno MacMiniju.
Kako planiram ubaciti SSD disk zanima me Vase misljenje oko particioniranja. Na Macu ce biti instaliran naravno njegov nativni OS X i jos bi uz njega stavio Windowe 7.

1. Imamo SSD od 120gb pa me sada muci dali da na njega stavim OS X ili da podjelim u dvije particije, zanci 60/60gb za svaki OS?

2. Dali je to dovoljno za normalan rad OS-a a da hdd koji sam dobio uz njega da koristim kao storage ili da na SSD stavim OS x a na HDD da stavim windowse i storage za oba OS-a ?

Znam da je u iMacu problem stavljati tj. vrsiti izmjene diska ali pitam jer kako sam vec napomenuo trenutno preferiram ka MacMiniju.

3. Kako particioniranje utice na SSD ?

4. Ili recimo dali da kupim neki SSD od 240-256gb pa da ih dijelim na dvije particije za dva Os-a ?

5. Kakva je situacija sa recimo kombinacijom od dva SSD od po 120gb, za svaki OS po jedan i recimo uzeti neki usb 3.0 HDD od cca 2TB za storage i sl. Dali bi pristup tom disku bi recimo dovoljno brz i koliki bi bio brz pristup tim podacima,kopiranje i sl. Na koliko rpm radi ti vanjski diskovi?

Hvala !
07.10.2014 | 09:26
Particioniranje nebi trebalo ni na koji nacin uticati na rad SSD-a.

1) i 2) 60GB moze a i nemora biti dosta za normalan rad pod OS X. Ovisno sto ces raditi. Oko native instalacije Windowsa na Mac osobno nemam iskustva i takvu nakaradnu opciju po meni treba izbjegavati u sirokom luku. Radi to, ali kako? (losi driveri i sl.). Za povremenu upotrebu Winsa puno primjerenije ih je instalirati kao virtualnu mashinu. Ako su ti potrebne graficke performanse pod winsima tada instaliraj pod Parallels-ima.

3) Ne utice.

4) 240GB i veci SSD-i su puno bolji jer zbog veceg prostora tzv. wear leveling puno kvalitetnije i brze (write) radi.

5) 2 x 120GB SSD je puno losija varijanta u odnosu na 1 x 240GB. Diskovi 2.5" vecinom rade na 5400 rpm, pogotovo ovi veci (2TB), vanjski i interni. Oko USB 3.0 ima dosta problematike (ako stvarno zelis iskorisiti deklariranu brzinu) Nije to bas sretno rijesenje. Vise o tome pogledaj ovdje: www.jabucnjak.hr/forum/hardver/130773-mu...nderbolt.html#130773
07.10.2014 | 09:52
jmirakul kaže:

1) i 2) 60GB moze a i nemora biti dosta za normalan rad pod OS X. Ovisno sto ces raditi.

Ma znam, samo sam pitao jer ne znam koliko je osnovna instalacija OS X-a, tj. koliko onda zauzima mjesta. Naravno da dalje ovisi o aplikacijama koje se instaliraju.

jmirakul kaže:
Oko native instalacije Windowsa na Mac osobno nemam iskustva i takvu nakaradnu opciju po meni treba izbjegavati u sirokom luku. Radi to, ali kako? (losi driveri i sl.). Za povremenu upotrebu Winsa puno primjerenije ih je instalirati kao virtualnu mashinu. Ako su ti potrebne graficke performanse pod winsima tada instaliraj pod Parallels-ima.

Ma sve mi je jasno i meni se cini naravno ova opcija virtualne masine kao najbolje rijesenje ali samo sam pitao. Ja sam skorasnji switcher koji se odlicno snalazi u PC/Windows svijetu ali moja zena pati i u radu sa Win7. Upotrebu racunala je ( mail,internet,dijelom office ) svlada djelomicno i tek nedavno i to samo osnovno i ja sad planiram prelazak na novu platformu i ona opet dolazi na totalno nepoznati teren i to je sada ludnica. Zato pitam jer ne znam kako ce se snaci. Naravno ako nije problem pokretanja virtualne mashine, pod ovo mislim sto potrebnih radnji onda bi valjda i ona mogla sama po svojoj potrebi ju aktivirati.
Ne znam ni je kako se pokrece ali cu shvatiti bez beda kad probam. Vise mi je zbog nje kad me nema doma a treba joj za posao nesto.
07.10.2014 | 11:25
dxdandy kaže:

Cekam zapravo OctoberEvent pa da vidim hoce li biti kakvih ludih novina ili da idem na trenutnu ponudu Apple racunala.
Moram napomenuti da jos nisam sto posto siguran dali cu kupiti MacMini ili iMac. Vise tezim trenutno MacMiniju.
Kako planiram ubaciti SSD disk zanima me Vase misljenje oko particioniranja. Na Macu ce biti instaliran naravno njegov nativni OS X i jos bi uz njega stavio Windowe 7.

Vrlo je moguće da će na novom Miniju diskovi biti 'na ploči'.
07.10.2014 | 11:39
papittovenga kaže:
Vrlo je moguće da će na novom Miniju diskovi biti 'na ploči'.

Ma iskreno, ne znam ja sada kolika je razlika u radu OS X na disku od 5400rpm i na SSD-u.
Ne bi mi ni smetalo da je disk na novom Miniju na ploči kad bi barem stavili fusion drive ali neku kombinaciju od 120gb SSD i 1TB HDD. Pa da se instalirane sve aplikacije i sam OS dize i pokrece brzo a ovo sto se koristi za storage neka bude i na 5400rpm to mi ne smeta. Više me zivcira kad se OS dize sto godina i kad nekoj aplikacije treba da sve ucita sto godina.
07.10.2014 | 13:06
Razlika između diska na 5400 i SSDa je nenormalno velika, nakon rada na SSDu kad sjedneš za isti stroj na kojem je 5400 čini ti se da je nešto pokvareno
07.10.2014 | 14:29
Eto savjet iz prve ruke od vlasnika minija s ugrađenim ssd-om i originalnim sporovoznim 500 gb diskom; po instalaciji složi fusion drive (imaš na forumu detaljno pojašnjenje procedure), postaviš osx i nakon toga probe radi instaliraš virtulabox u kojeg digneš win7; čisto da vidiš zadovoljava li tvoja očekivanja po pitanju rada grafike koja je na miniju "najuže grlo", pretpostavljam da ćeš ubaciti 16 gb memorije. Ako ti vitualka neće biti dosta, možeš napraviti bootcamp instalaciju windows-a pa imaš dva neovisna sistema. U slučaju bootcamp-a instalacija se obavlja (na kraj običnog diska); dok osx radi na način da često korištene programe i podatke smješta na brži ssd, dok ostalo drži na običnom disku. Instalacija s virtualkom je bolja što se tiče backup-a jer kad imaš dva odvojena os-a od kojih je jedan na ntfs-u onda je backup ovog s windozama malo više kompliciran. Backup spominjem jer kod fusion drive-a imaš situaciju u kojoj se dva fizička diska "spajaju" i sistemu su vidljivi kao jedan volumen (možeš i na njemu napraviti više particija) pa pri rikavanju jednog od diskova gubiš sve. Ukratko > fusion drive > virtualbox >, proba i guštanje u jednom i isprobavanje rada u drugom os-u > uvijek backup.
07.10.2014 | 14:36
dxdandy kaže:
Upotrebu racunala je ( mail,internet,dijelom office ) svlada djelomicno i tek nedavno i to samo osnovno i ja sad planiram prelazak na novu platformu i ona opet dolazi na totalno nepoznati teren i to je sada ludnica. Zato pitam jer ne znam kako ce se snaci.

Ej... Imaš potpuno iracionalan strah. Ako nije verzirana windows korisnica, snaći će se super. Bolje i brže od tebe.

Mac je u mnogim stvarima neusporedivo intuitivniji. Neiskusni korisnici ga skuže "prirodno", samo ih pusti da rade kako im padne na pamet. U 80% slučajeva, to je "Apple way".

Najvećih problema imaju dugogodišnji Windows power useri koji su navikli na windows batine ko magarci pa im se sad ono što je objektivno bolje i normalnije rješenje - čini lošije, jednostavno zato što su na lošije navikli kroz tolike godine.

Moj je savjet - ako nemate nikakav specifičan softver koji trebate svaki dan, a postoji samo za Win - ne meći uopće Windowse. Ni pod virtualkom, niti ikako. Period navikavanja ćeš tako ubrzati, a uštedjeti minimum 10 GB diska.

Inače, 60 GB je sasvim dovoljno za Mac OS ako ne stavljaš hrpu "teških" aplikacija.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 6 minuta
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO