14.06.2020 | 14:23
GasparJ kaže:
A da li se na klasičnim misu mogu postaviti tipke za recimo zoom, swipe (na logitechu ima horizontal scrool)
MX Master je pristojno podržan na Macu. Ako ti defaultne postavke za te dodatne komande na mišu ne odgovaraju, ima taj njihov softver Logi Options, koji im je, kao i obično, malo (manje nego prije) us*an i nikako nije na nivou očekivanja Apple korisnika, ali, kako ti tek prelaziš s Windowsa, možda budeš i oduševljan.
Uglavnom, ona mala tipkica na palcu dolje (gesture button) u kombinaciji s pomakom miša na 4 strane daje neke funkcije, i to ne radi baš dobro.
Horizontalni scroll kotačić je nedovoljno osjetljiv za moj ukus, a k tome vrlo različito reagira npr. u tabličnom kalkulatoru (Excelu ili LibreOffice Calcu) u odnosu na Preview (program za pregled svih vrsta slika i dokumenata, uključivo i PDFa), ali to se, recimo da dobro podesiti pomoću tog Options programčića.
Vertikalni scroll radi jako dobro, samo što osjetljivost za automatsko prebacivanje iz ratchet moda u roll mode nije tvornički dobro postavljena (preteško se prebacuje iz jednog u drugi). I to se baš i ne da tako fino podesiti pomoću Options, kao što bih ja htio.
Tzv. "Advanced Click" (možeš za bilo koju tipku podesiti, i to općenito, ili samo za neku određenu aplikaciju, lijevi, srednji ili desni klik, dvoklik ili troklik u kombinaciji s modifier tipkama shift, ctrl, cmd i alt) - više ne radi, nego što radi.
I tako... Osnovne stvari na MX Master, ako su ti štimale na windowsima, štimat će ti i na Macu. To jest, ako ti očekivanja nisu previsoka, bit ćeš zadovoljan, i prezadovoljan. Ako si heavy duty mouse user kao ja, vjerojatno nećeš. Ali ako već imaš tog miša, probaj koristiti njega. Ako ne budeš zadovoljan, uvijek stigneš kupiti nešto drugo. Ako mene pitaš, najiskrenije, kupi si magic touchpad. Touchpad je zakon. Samo meni za CAD nije dovoljno precizan, a ne želim si raditi gužvu na stolu da imam i touchpad i miša.