22.12.2020 | 20:32
jura22 kaže:
1. razmisli o exFAT
2. nemoj, ne instaliraš puno programa
3. ne treba, najveća prijetnja sustavu si sam ti, ako dozvoliš virusu da uđe (admin password) onda nemaš sreće
4. o da, M1 malo troši
5. ovo ne razumijem
Još nešto, razni programi koji "ubrzavaju" MAC ne postoje, jedan od njih je MacKeeper
Firefox je OK preglednik ako ti Safari ne paše. Chrome izbjegavaj. Od Microsofta ti ništ ne treba osim ako trebaš 100% kompatibilnost (posao i to).
Openoffice, Libreoffice, a imaš i od Apple-a Page, Numbers i Keynote (od toga je po meni Numbers najlošiji).
Od doatnih programa ti u biti ništa ne treba, a kad naiđeš na problem, postavi pitanje.
Recimo program Preview je više od pustog preglednika more formata.
Notes je isto puno više od pukog papira za zapisivanje.
Ovisi čemu imaš sklonost, takav budeš set programa instalirao.
1. hvala na odgovorima i pojašnjenjima. Čitao sam za exFat i kada sam za probu usb stick formatirao u taj format normalno sam s njim mogao "šaltati" među mac-a i windowsa ali mi neke fajlove nije htio prikazivati...stick je doduše dosta star ali ispravan i nisam imao nikakvih problema s njime. formatiran je u windowsima da li je možda do toga?
uglavnom probat ću ponovno pa vidjeti...problem je taj što TV ne podržava exFat a ne da mi se imati uvijek uključen mac i s njega prikazivati multimediju..uglavnom vidjet ću još malo
5. možda sam se malo krivo izrazio, pod fullscreen mislim kao kad po windowsima npr. otvoriš windows explorer otvori ti ga preko cijelog ekrana te uz vrh imaš File, Edit i sl...dok na mac-u kada npr. otvoriš safari vidiš njegov ekran ali ne preko cijelog ekrana, s lijeve i desne strane vidiš desktop...ne znam ako sam sada bio jasniji...znam da se strelicama može rastegnuti lijevo i desno pa da bude kao fullscreen...ali bi cilj bio da se svaki prozor otvori odmah kao taj fullscreen...ako sam uspio što pojasniti...
nisam niti mislio instalirati "ubrzivače" mac-a ovako i do sada je brz ko munja:-)
čitao sam i ovdje da ne preporučate Chrome (kojeg sam inače stalno koristio na win)...Safari mi je odličan so far i munjevito brz...iskreno mi izgleda da mi je i veza na net brža kako brzo otvara tabove i loada stranice...tako da ako je ovako dobar ne mislim niti probavati druge browsere.
Instalirao sam nekih par programa koje inače koristim i MS Office jer mi on treba radi posla i na poslu
ima neka preporuka za dobar remote app... na win sam koristio anydesk