29.12.2007 | 02:44
Pozdrav svima!
Evo, igram se novim Mini Mac-om već nešto više od mjesec dana, onoliko koliko mi dozvole poslovne i obiteljske obaveze pa mnoge stvari tek trebam otkriti.
Zaključio sam kako nije fora da davim samo Davora pa me eto ovdje.
Trenutno me najviše muče dvije stvari u vezi mailova.
1. Kako postojeće mailboxove s Windowsa (kojih se veličina mjeri
gigabajtima) prebaciti u Mail.app? Našao sam u jednom drugom topicu gdje je Moschus napisao:
pa sam pogledao, ali, sorry, ono je lamersko objašnjenje. Otprilike kao da sam nekog pitao kako da prebacim tonu šljunka odavde u Babinu gredu, a on mi odgovori \"lopatom\".
Dakle, na Windowsima sam koristio Pegasus mail čiji su mail folderi više-manje gotovo isti kao Unix folderi (govoreći iz iskustva sa Sun-ova iz doba ranih devedesetih kad je u Hrvatskoj na Internetu bilo nas tridesetak
dakle obični unix mail, ili Pine u najbolju ruku). Da skratim, obične ogromne tekstualne fajle.
E sad, da baš ne otkrivam toplu vodu, ima li neko koliko-toliko kulturno rješenje da napr. te fajle ukopiram u (koji?) folder od Mail.app i onda mu nekako kažem da je to njegov mailbox te da ga reindeksira (repair ili tako nešto). Ili nešto tome slično.
Terminalsku verziju rješenja dapače preferiram
2. Da li u samom OSX-u postoji native podrška za asimetričnu enkripciju i autentifikaciju mailova (štono bi se reklo - PGP)? Skužio sam da Mail.app prepozna i pokušava autentificirati digitalni potpis koji stigne s mailom. Da li mogu (kako? čime? da li pomoću ssh ili kako?) importirati svoj postojeći par ključeva (DH/DSS 128 bit, generiran prije skoro 10 godina pomoću PGP 5.5.3i) ili moram generirati novi. Kako stavim nečiji public key na keyring? Da li su podržani GPP (GNU PP) i PGP ključevi? 1000 zašto, 1000 zato...
Hvala na pažnji...