06.01.2008 | 22:21
Riba je napisao:
U tom bi slucaju iWork trebao biti sasvim dobar (ako ne i prikladniji za tu namjenu).
Hej, Riba, ne laži čovjeka.
Odnosno, ja bih to ipak malo precizirao: Pages je za prosječnog korisnika vrlo dobra zamjena, čak vrlo uspješno i žonglira s MS Wordovim DOCovima. Keynote je po nekim stvarima i bolji od Power pointa, ali nažalost ne možeš računati na to da će prezentacija napravljena u Keynote pa prebačena u PPT zadržati sve baš onako kako si htio (osobito ako se poslužiš animacijama malo intenzivnije).
Ali je zato Numbers totalna banana. Čovječe, pa njemu manjkaju još neke funkcionalnosti koje je imao čak i Lotus 1-2-3 za CP/M kojeg sam vrtio s 5,25\" disketa na svom Commodoreu 128 prije ravno 20 godina.
Da budem precizniji:
- ne može se rotirati tekst u ćelijama
- fond formula za kalkulacije je ograničen na najnajnajnajbazičnije (više-manje 4 računske operacije, prosjek, min, max i to je to...)
- formatiranje stranice za ispis je praktički nepostojeće (header-footer, zoom, numeracija stranica...)
- makro programiranje ne postoji (ali ovo nije nešto što treba prosječnom korisniku)
Trećim riječima, Numbers može zadovoljiti nekog tko Excel koristi u istoj mjeri koliko to propisuje nastavni program za 7. razred osnovne škole. Ni mrve više.
U ovom trenutku, naravno. Ali ostatak paketa daje naslutiti da ima perspektivu pa se nadam da će napredovati.
I, da - pandana Accessu (dakle alata za jednostavne SQL relacijske baze podataka) - uopće nema. Znam, niti ovo nije nešto što prosječan korisnik treba. Ali ja od MS Officea korisim najviše Access, onda Excel, onda Word, i najzadnji PowerPoint i ovo mi poprilično fali. Štoviše, ovo mi fali i u Officeu za Mac...