28.06.2008 | 23:38
MoschuS je napisao:
smayoo je napisao:
Nisam za Mac-a našao dobar, mali, jednostavan i
besplatan komad softwarea koji ima osnovne funkcije za obradu fotografija. Da ne bude Photoshop, ali da ima gamma korekciju, resizing, cropping, copy/paste i tako to. I da je besplatan.
I to me je zaista razočaralo. A sve ove entuzijastičke priče koje si ovdje dobila su točne, samo što si ih dobila od ljudi kojima je normalno da si uz skupi stroj kupiš još i skupi software. Meni za moje amaterske izlete to nije normalno.
Hmm kuzim problem i moram priznati da do sad nisam obratio paznju na taj free segment grafickih programa ali nije li malo glupo ocekivati da neces morati platiti bas nista za softvare?
Nisam fotograf ali kao i vecina imam hrpetinu fotki sa digitalca i iPhoto me je preporodio i u njemu napravim sve sto mi treba i sto je najvaznije fotke su mi napokon uredne i poslozene po albumima. Na PCu sam to uvijek imao po nekim folderima nabacano i nikad nisam znao gdje je sta. Vecina ovoga sto si nabrojao se moze napraviti u iPhotou koji je i namijenjen za takve "kucanske" zahtijeve i nedavno sam otkrio da se puno toga moze napraviti i u samom Previewu (recimo bas copy/paste) ali moram priznati da to ne koristim cesto. Za bilo sto zahtijevnije je normalno da si kupis neki program sa vise mogucnosti (tj. kod nas i nije normalno da kupis ali nema veze) i ne mozes reci da puno dati 60usd za jedan Pixelmator koji je stvarno odlican i vise nego dovaljan za sve osim za hard core profice. Barem image editora ima na Macu dovoljno a ako bas mora biti free uvijek postoji Gimp ili recimo LiveQurtz koji je stvarno zgodan za neke stvari
Meni recimo veci problem predstavlja par stvari na koje sam navikao dok sam imao pc a na Macu ih opce nema, tipa bandwith limiter, jednostavan program za konvertirati divx sa titlovima u dvd, alat za rezuckanje mpeg2 fileova itd. itd.
Točno, fali i sve to što si ti nabrojao, ali puno manje od ovog.
iPhoto je potpuno neupotrebljiv (ili možda ne potpuno, ali gotovo potpuno) ako se radi o tome da želiš npr. 20-ak fotki prirediti za web (eventualno zarotirati, crop, smanjiti, gama korekcija po potrebi...).
I, da, mogu reći da je puno dati 60usd za jedan bilošto koji ima i još 300 stvari koje mi ne trebaju. Na windowsima imam FREEWARE koji radi sve što mi treba (ovo uključuje i multipage TIF geriranje i obradu koju koristim kod skeniranja dokumenata koje želim sačuvati, a da sam papir mogu reciklirati, a za što na Mac-u nisam uspio pronaći freeware), i to radi super, i na hrvatskom je tako da se njime može služiti i moj sin i moja žena i 1000000 drugih ljudi kojima treba ovako nešto a ne znaju engleski dovoljno dobro da shvate što im kompujter kaže kad ne uspije nešto napraviti. I besplatan je. Freeware. Košta 0 kuna. Zauvijek. Kužiš? Besplatan.
To ne znači da nisam nikad platio taj program. Dapače, platio sam nekoliko puta, dobrovoljno, koliko sam smatrao da je primjereno. Sveukupno vjerojatno i više od $60. Ali sam to učinio zato što autor to zaista zaslužuje, a ne zato što je on odlučio staviti tu cijenu na nešto što ne vrijedi ni trećinu (što je česta situacija).
LiveQuartz koristim, ali znam da ne može sve što mi treba pa zato koristim i ToyViewer (više se ne sjećam točno što koji može i ne može, ali znam da mi trebaju oba). Mislim da ToyViewer ima crop, resize, rotate, a LiveQuartz koristim za kolažiranje. U svakom slučaju komplicirano i trapavo. I nijedan od njih ne podržava multipage TIFF.
Erik i iMan, hvala za sugestiju za GIMP i Picasu. Probat ću i to.