02.07.2008 | 02:47
Davore, pogodio si točno u sridu. No, svi mi pričate ono što sam vidio i sam. iPhoto je super foto album, zaista je dobar i bez problema sam ga prihvatio (ima samo jedan problem - ždere disk preko svake mjere - upravo radi ovog što opisujete) kao fotoalbum.
Ali nije to jedini razlog zašto meni treba program za obradu fotki.
Npr, sjećate se da sam se nedavno čudio što iWeb ne može importirati postojeći HTML s nekog servera ili s lokalnog diska. Dakle, često mi treba napraviti neke sitne izmjene na postojećim stranicama. Presitne da se isplati petljaviti s bilo kakvim Dreamweaverom ili ičim sličnim. Dio tog zahvata je i ubacivanje novih thumbnailova (od slika koje nisu dio mog fotoalbuma) u nekakvu "opću" background grafiku. Vrlo jednostavan zahvat, rotate, crop, resize, copy, paste i tako nekoliko puta. Ako tome sad dodaš import u iPhoto, pa export iz iPhoto, pa... jbg...
Ili na nekoj slici treba zaokružiti neki dio i eventualno dopisati par riječi teksta prije slanja mailom.
Ili screenshotu reducirati paletu na 16 ili 256 boja i snimiti kao GIF.
Ili više takvih screenshotova kao gore kolažirati zajedno.
Ili napraviti batch operaciju na x fotki.
Ili napraviti batch rename od x fotki.
Ili napraviti HTML contact sheet na 2 klika.
Da skratim - jednostavno ne prihvaćam da moram vrećicu špeže iz Plodina prevesti do kuće šleperom samo zato što je taj šleper super za prebacivanje kontejnera robe iz Nizozemske. Call me old-fashioned.
Osim toga, to i dalje ne rješava moj problem multipage tiffova (s CCITT 5 kompresijom za 1BPP).