11.03.2009 | 19:17
Pozdrav Macani lol, evo kupio sam si "The New Mac Mini" jucer. Prelaznik iz svijeta Linuxa i Windowsa...
Zasad sam zadovoljan, ponekim sitnicama cak i fasciniran, ponekim razocaran. Naravno imam hrpu pitanja... pa da pocnem
1. Podesio sam u Finderu da mi otvara .avi fajlove u VLC playeru, medjutim kad idem otvorit iste takve .avi fajlove s DVD-a, nekim cudom ih otvara u QuickTimeu. Dakle pitanje je: kako podesiti defaulte asocijacije fajlova, tako da vrijede za fajlove na disku i na eksternim medijima?
2. Ima li kakva kvalitetna alternativa iTunesu? Jer je taj player IMHO jako los. Nesto tipa foobar2000 na Win, ili Amaroka na Linuxu bi bilo zadovoljavajuce...
3. Kako podesiti u Finderu da kad je selektiran fajl ili vise njih, pritiskom na tipku Del na tipkovnici, isti ti fajlovi zavrse u smecu. Isto kako promjeniti da na Enter po defaultu ulazi u folder koji je odabran u Finderu, a da rename funkciju ima neka druga tipka na tipkovnici? Je li to opce moguce?
4. CTRL+X, CTRL+C, CTRL+V ne rade u Finderu... to je normalna pojava i moze li se njihova funkcionalnost ostvarit? Ili sam osudjen na Drag n Drop?
5. Kako ucinit da klik na ikonu Findera u docku pokrece novi prozor Findera, a ne da mi samo prebaci fokus na vec otvoreni prozor Findera? "Always open folders in a new window" opcija u Finder Preferences nije dobra. Zelim da se otvara novi prozor svaki put kad kliknem na ikonu u docku, a ne na svaki folder...
6. Finder nema podrsku za tabove?
7. U Adiumu, je li moguce podesiti da se conversation prozori gase na Esc tipku?
8. Z i Y su mi na krivim mjestima, buduci da je odabran Croatian layout tipkovnice. Cujem da se to ne da rjesiti? SHIFT+7 mi daje ovaj znak ', a trebao bi /. Kako zamjenit te znakove? Pretpostavljam da ovaj problem nije rjesiv al opet...
Hmm, eto cini se da najvise prigovora imam na Finder, koji Apple toliko reklamira
Nadam se da su moji problemi rjesivi i da ce netko priskociti u pomoc
Hvala!
Bok!
PS, ako budem imao jos pitanja, a 100% hocu, postam ih tu.