clean up i upgrade
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

clean up i upgrade

15.07.2009 | 00:02
1) dakle, naletio sam na program koji se zove CleanMyMac (ako se ne varam), pretpostavljam nešto donekle slično (sjajnom alatu) TuneUp Utilitiesu na PC-ju, pa me zanima: postoji li potreba za takvim čišćenjem na Macu? zna li tko šta o tom programu - ili možda nekom sličnom?

2) inače, može li se Mac upgrejdati kao i PC: procesor, grafička, HDD? konkretno, može li se jednog dana moj iMac - 2.66 GHz, C2D, 4 GB, GeForce 9400 256 MB - i do koje mjere. odnosno, koliko se iMac može hardverski nadograđivati?
15.07.2009 | 00:35
Tvoj iMac se bas ne moze upgradeati kao PC, to je cijena dizajna. Mozes kasnije upgradeati samo RAM i HDD. iMac ti je prakticki laptop u obliku desktop monitora.
15.07.2009 | 09:53
Iskreno, ja ni ne vidim neke potrebe upgradea procesora? Procesor je zapravo bitan jedino kod neke intenzivne igre s kompresijskim algoritmima. A to je već profesionalni posao, zar ne? Hoću reći - iMac niti nije tome namijenjen.
15.07.2009 | 09:54
Da, iMac se baš nemre dograđivati, to je istina, ali postoji i druga strana medalje: komp traje bar 5-6 godina i u to je vrijeme sposoban prihvatiti 2-3 generacije novog OSX-a. Konkretno, ovaj powerbook na kojem sad pišem post (vidi dolje potpis) star je pet godina, došao je s 10.3.3 sistemom i radi NAJNORMALNIJE sa 10.5.7
Probaj sad na nekom 5 godina starom piceku zavrtiti vistu i raditi nekaj na tome...

Dakle, moj je zaključak da Macove osim PRO serije u principu nije moguće hardverski dograđivat (postoje iznimke u vidu prošlog minija i bijelog iMaca koji nisu imali zalemljene procesore, ali sumnjam da ih je itko ikad upgardeal na taj način), ali komp ima efektivan vijek trajanja koji višestruko nadmašuje onaj iz PC svijeta. A i poanta maca je ipak da ga koristiš bez brige, a ne da po njemu šarafiš non-stop...
15.07.2009 | 12:24
ok, kužim. mislio sam prvenstveno na eventualnu promjenu grafičke, i HDD-a (za RAM znam da ide do neke granice). stvar je u tome da tehnologija ide strahovitom brzinom naprijed, pa za par godina ova moja konfiguracija možda neće biti dovoljno jaka ili nešto sl...

nego, ima li tko za reći šta u vezi mog prvog pitanja - cleanup na Macu?
15.07.2009 | 13:13
1) Nisu potrebni. Tek ako nešto baš zezneš. Ili jednom nakon par godina da malo počistiš cache i stare logove.

2) Ne, to nije iMac logika. Logika je da u startu kupiš bez kompromisa ono što te zadovoljava i onda to koristiš 4-5 godina. Kada više nije dovoljno, prodaje se cijeli Mac i kupuje novi. I što je najbolje, tako UVIJEK bude jeftinije nego da si radio upgrade. Upgradei samo sele "usko grlo" s jedne točke ne drugu. Ovo što imaš je izbalansirano. RAM i HDD možeš zamijeniti, to nije problem.

Teoretski se može dodati i nova grafička, ali to nije user-serviceable dio i operaciju mora napraviti ovlašteni servis, a Apple dijelovi su preskupi da bi se to ikome isplatilo raditi. I onda se vraćamo na početak - koristi dok ti je dobar, kada više nije, prodaj, doplati, uzmi novi!
15.07.2009 | 15:15
2) hm, sve je to ok, ali meni kao običnom korisniku koji ne zarađuje radom na kompu nije baš prihvatljiva situacija da svakih 5 godina potrošim 10 ili 8 milja kuna na novi komp, u tome je problem. čekao sam doslovce godinama da mi se stvori situacija da pređem na Maca, upravo zbog te velike razlike u cijeni.
možda griješim, možda se može proći i znatno jeftinije sa "zamjenom" iako ne vidim baš kako, ako govorimo o prodaji svog polovnog i kupnji novog...
15.07.2009 | 16:31
Onda uštedi još više, pa kupi proširivi Mac Pro. Ili jednostavno kupi polovan, pa ga vremenom prilagodi svojim potrebama - RAM, diskovi, kartice...

Ako ti je sve to preskupo, onda baš i nemaš izbor nego sklapati "domaće složence" za male pare i krpati ih vremenom.
15.07.2009 | 18:06
da, poprilično nezahvalna situacija za nas neprofesionalce... i onda je kao čudno što Maca ne koristi šire pučanstvo...
15.07.2009 | 18:14
Ma nije čudno, tj. čudno je isto onoliko koliko i to što pučanstvo ne vozi Mercedese, nego KIA-u i slično. Možda jednog dana, u nekakvom idealnom Star Trek društvenom uređenju, to ne bude problem i svi će moći imati osnovne potrebe zadovoljene na jednakoj kvalitativnoj razini.
15.07.2009 | 18:45
slažem se da nije čudno, ali to je čest stav kod mac-korisnika: kao, windowsi su sranje, zašto ne koristite Maca...

nego, da te odmah pitam, evo prije pola sata mi se neko sranje desilo:
www.jabucnjak.hr/forum/switch/38708-prvi-problemi.html
17.07.2009 | 13:59
Finn je napisao:
2) hm, sve je to ok, ali meni kao običnom korisniku koji ne zarađuje radom na kompu nije baš prihvatljiva situacija da svakih 5 godina potrošim 10 ili 8 milja kuna na novi komp

Uopće ne vidim zašto je to problem? Halo, da svaki mjesec odvojiš 170 kuna u jednu malu kutijicu, za 5 godina imaš 10.000 kuna za novi stroj. Stari prodaš za otprilike jednu trećinu/četvrtinu cijene za koju si ga platio i onda si matematički opet u plusu.

A brige, pimplanje i sličan gubitak vremena nisi osjetio, dakle dodatna zarada

Sve je samo stvar percepcije.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 9 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, drlovric, jura22, Maxxy, Piko, Anonimci (357)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO