novi u svijetu mac-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

novi u svijetu mac-a

19.02.2010 | 13:52
Pozdrav svim ljubiteljima mac-a.Čitam Jabučnjak več duže vrijeme, pohvale svima,također i administratoru.
Dakle,novi sam u svijetu mac-a tako da mi recite par savjeta
u vezi mac-a kogeg imam iBook G4 Mac OsX 10.4.11
Dali mogu taj os zadržati ili staviti leopard itd...
Koristilo bi mi par savjeta tj.vaše mišljenje i u svezi sw-a.
Unapreijed hvala........
19.02.2010 | 14:06
Dobrodosao htomas!
Daj jos malo detaja o stroju, ako ne znas odi gore lijevo na jabucicu pa About this Mac jer je dosta bitno koliko brz proc imas i mozda jos bitnije koliko imas rama. Moja zena ima iBook g4 na 1,42ghz i 1gb rama i gore ima Lea i to radi pristojno. Nije za neke zahtjevnije poslove ali za surfanje, mjuzu ili nesto natipkat je sasvim dovoljno. Snow ne mozes staviti ni da hoces jer on zahtjeva Intel proc a ti imas PPC
19.02.2010 | 14:20
CPU: 1.2GHz
Memory: 768 Ram
Grafika:ATI 9200
19.02.2010 | 14:28
U tvoj iBook ide PC2700 RAM, kaj ne? SODIM, jasno, ali PC2700? Ako je tako, onda ti je maksimum koji možeš krknut u njega 1,25 GB i onda će ti leopard raditi sasvim solidno. Ja sam ga vrtil na eMacu 1.25 GHz s Gigom rama, a i sad ga vrtim na Powerbooku G4 1.33 Ghz s 1,25 Gige. Stvar radi bez beda. Malo se zapuše procesor kad odeš na stranice s flashom (ceterum censeo FLASH delendam esse:angry: ) ali sve ostalo radi i više nego korektno.
Dakle, samo ubaci maksimalni RAM i peglaj na leopard, tj. 10.5.8

Evo, ovo ti je memorija koja ti treba, ako se ne varam www.nabava.net/kategorija.php?kat=19&...opularnost_proizvoda
I imaš ju u protisu za odmah... Nafukaj ih da ju odmah zaštekaš kod njih u dućkasu (nisu baš voljni) pa da vidiš jel ju komp kuži, ali ne bi smjelo biti problema...
19.02.2010 | 14:35
Da, ako nema PC2700 (333 MHz), možeš kupiti u PC3200 (400 MHz), jer se memorija sama prilagodi radnom taktu prema dolje
19.02.2010 | 14:41
Imam 2kom sodimm po 512MB viška tak dok riješim stavit ću 1Giga
19.02.2010 | 15:16
Bojim se da nista od toga jer, ako se ne varam, ti modeli imaju 256mb onboard i samo jedan slot za upgrade
19.02.2010 | 15:34
G4 - zadnji sistem koji ide je 10.4.11.. I da se izvrši instalacija [nisam probao, zato ne tvrdim] računalo se neće startati [probao sa svojim G4, na jedan vanjski HD stavio Leopard, iako je instalacija prošla, računalo se nije moglo dići].

Maximum RAM-a: 1.25GB ili možda 1.5GB
19.02.2010 | 15:49
marijane sorry ali nije tocno
kao sto sam gore napisao imam kuci Lea na iBooku g4 i to radi najnormalnije.
evo i na everymacu pise da je 10.5.8 zadnji OS za taj stroj www.everymac.com/systems/apple/ibook/stats/ibook_g4_1.2_14.html
19.02.2010 | 16:07
Znam da kod Lampi postoje neki modeli na koje ne ide više od 10.4.11 (bez nekih čarobiranja), a postoje i neki na koje ide Leo pa pretpostavljam da je možda tako i za iBook? Pa možda marijan ima takav neki (stariji) iBook.
19.02.2010 | 16:11
može biti..našao sam i da na moju staru kantu ide Leopard, ali u praksi to ne hoda. instalacija prošla, komp se ne može dići... pa sad praksa pobija i teoriju i Applea
jedan od modućih razloga zašto ne radi je taj da sam izvadio vani originalni dvd uređaj zbog poznatog otvaranja i zatvaranja ladice [nešto najgluplje što se može na kompu desiti] i koristio vanjski.
svejedno instalaciju nisam napravio preko dvda nego sam iskopriao sadržaj dvda na jednu particiju, pokrenuo stroj s te particije, lijepo sve instalirao na prazan hard...više puta i neće se pokrenuti s Leoparda.

za iBook G4 sam zaključio na temelju svojih pokušaja, dakle - sorry
19.02.2010 | 16:11
Dečki, Moschus je u pravu u oba slučaja. iBook, kao i moj powerbook 12" ima samo jedan slot za memoriju i 256 M rama na matičnoj. Maksimum je zato 1,25 Gb. I radi se o G4 procesoru koji NAJNORMALNIJE vrti 10.5.8. I kad ga instaliraš, videl buš da stvar šljaka bez beda.
@ Marijan: ne znam zakaj kod tebe nije prošla instalacija, možda ti fali rama? Makar, meni se i lampa na 800 MHz s 512 Mb rama uredno digla u leopardu....
Veliš vanjski HD? Jel to bio USB? ONda se zato nije htio dići sistem; butanje diska s externog ide samo preko FW na PPC mašinama. Navodno na intelima ide i preko USB-a, ali nisam probal
19.02.2010 | 16:17
Djuro genijalac je napisao:
Navodno na intelima ide i preko USB-a, ali nisam probal

Ide provjereno!
19.02.2010 | 16:18
dakle - zbrzao sam sa zaključkom, nemam iBook nego PowerMac Dual 867 G4, s 1.25GB RAM-a. uz prije napisano stroj se nikako niće dići s diska na kojem je Leopard. I s manje RAMa po specifikaciji bi Leopard trebao raditi. Ali ne radi )))

Budući da je to stara krama, kad dođe novi Mac koji čekam već skoro 3 mjeseca, onda ću s ovim experimentirati pa probati vidjeti gdje je problem. komp inače normalno radi, "malo" je glasan, u kištri nema više dvd uređaja niti harda, sve je vanjsko preko FWa ili USBa [stavio sam vulgaris PCI USB 2.0 karticu], prava psihodelija, ali zaslužio je veeeeliki spomenik!

i naravno da se komp boota preko FWa!
19.02.2010 | 17:37
hvala vam na informacijama.
jos jedno pitanjce,gdje nabaviti ili možda neko ima doma da skuplja prašinu tipkovnica ili kučište od ibook g4?
isprika za ovo pitanje jer možda to pitanje ne spada u ovaj forum

stavio sam oglas na oglasnik "jabučnjak"
19.02.2010 | 18:12
i moj mini g4 također pogoni 10.5.8 čisto da se zna
19.02.2010 | 20:35
Ja sam jedan put probao na eMaca G4 sa externog diska dignut Leoparda i nije islo. Zasto, zato jher je Leopard bio instaliran na GUID partition disk a to kao PPC strojevim ne pase. Poslije sam instalirao leoparda direkt na mashinu u Apple Partition Map i sve radi super.

Mozda je to problem?
20.02.2010 | 06:03
imam disk od 60GB podijeljen na dvije particije. na jednoj je 10.4, a na drugoj je bio 10.3 koji sam temeljno izbrisao i na njega instalirao 10.5, Logički ako se komp dizao s 10.3 a i dan danas se diže s istog diska, druga particija u 10.4, trebao bi se dići i u 10.5. ali neće glede i unatoče tome što bi trebao
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 9 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO