27.06.2010 | 15:59
Ja ne znam što je Apple International Layout. Ribu moram ispraviti, tj. dopuniti - Croatian-PC layout na Macu nije potpuno istovjetan "HR" layoutu na Windowsima - razlika je upravo u []{}\|~€ i ostalim znakovima koji se dobivaju na Alt i Alt+Shift, što je u ovom slučaju najvažnije.
IceClimber, ako su ti []{} stvarno toliko bitni znakovi, kupi onda obični US Layout, ili neki, ne znam kako bi se taj zvao, koji je engleski, ali ima te 2 tipke više (onu gdje je Ž i onu gdje su < i > ), da ti ne fale kad prebaciš na Croatian layout.
Inače, meni je osobno Apple Cro layout, što se tih [ ] { } \| tiče, praktičniji od Windows layouta, iako oba znam napamet. Razlog:
Na Windowsima se ti znakovi dobivaju isključivo u kombinaciji s desnim alt-om (AltGR). Uglate zagrade su na F i G, a vitičaste na B i N. Pomoćne tipke (Shift, Ctrl, Alt. Fn) uvijek stišćem ili palcem, ili malim prstom. Alt mi je za mali prst predaleko, pa onda ostaje palac. I onda "lomim" desnu ruku hvatajući FGBN preko palca.
Na Appleu su uglate na Š i Đ, a vitičaste isto na Š i Đ, samo još sa shiftom. Palac na alt, mali prst na shift, a Š i Đ srednjim prstom i prstenjakom. Puno brže. I puno rjeđe griješim.