26.08.2010 | 18:07
Draga Mac zajednico
Ovdje još jedan swithcer, eto već pola godine na Macu.
Mislim da sam migrirao radi Iphonea najviše kada sam vidio kako to čudo funkcionira i radi...
Koristim kompjutere još od doba Atarija, Com, Dosa, Norton Comandera, Win 31 pa nadalje...
Odrastajući "uživao" sam u nedostacima win platforme i stalnom kopanju po samom sustavu. Pa malo formatiranja, pa reinstalacija, pa nadodavanja novog hardvera i zezanja sa driverima itd.
Danas kada kompjuter koristim 90% za posao, ostalih 10% sa slušanje muzike želim pouzdanost i ne razmišljati o sistemu.
Igre sam nažalost putem negdje zaboravio, izgubio, a kada budem imao taj vremenski luksuz kupiti ću PS3.
Zadnje što mi je prelilo čašu na win platformi; najača brand konfiguracija lapa bez ikakvog smeća na njoj a svejedno - uništeno pola arhive veoma bitnih mailova starih par godina.
Sad sam na Macu, stare mailove sam ostavio na win lapu i povremeno provjeravam iste kada mi trebaju.
Mac kao platforma je zaista feonomenalan, ponovno imam osjećaj kao kada sam kupio pentium 166mhz sa prvim win95...
Mogu usporediti mac kao prelazak iz dosa u windowse a tko je to probao zna o čemu pričam.
Force quit mi se desio možda jednom i to vjerojatno mojom krivnjom. Od dodatnog softwarea instalirao sam sve bitno što mi može zatrebati i sve to radi izvrsno.
Nezaobilazna komponenta je i estetika Maca.
Koristim Macbook Pro 15" sa dodatnim Apple Cinema 20". Nažalost taj monitor treba dodatni adapter i nema napajanje za lap ali je cijena zaista povoljna pošto je to stari model.
Uz to koristim Apple bežični miš koji je super, malo je tanak za moju naviku ali što je tu je.
Nakon čitanja cijelog jabučnjaka i cijelog foruma ostala mi je jedna nedoumica...
Znam da se Macovi ne kvare
ali što ako se to zaista desi. Pritom ne treba softwer zakazati, može se i lcdu nešto desiti ili sl.
Kako imati neki pouzdani backup? Ne mogu ti priuštiti da budem bez računala 10, 20 dana, tj. bez podataka na njemu.
Ukoliko se tako nešto desi ovaj lap ide na popravak, zamjenu u Mađarsku i što onda?!
Razmišljao sam o backupu na time machine....
Pretpostavljam da uz taj time machine bi mi trebao i jedan rezervni jeftini Mac koji će mi uskočiti ukoliko bude potrebno?
Kako onda podatke sa time machinea prebaciti na taj "rezervni Mac" - njemu je potreban operativni sustav?! Ili sve ide na novo?
Da li svi podaci ostaju na istom mjestu?
Kada se glavno računalo primjerice vrati sa popravka kako to opet migrirati na njega? Opet Time machine i onda?
Molio bih i preporuku ili ako netko prodaje Mac za takvu rezervnu namjenu dobrodošle ponude...
Bio bi zahvalan na odgovoru, pozdravljam prijateljsku atmosferu na forumu.