12.10.2010 | 21:43
matx je napisao:
Aha...
znaci mogu se otvarat i uređivat Excel, Office i dr. datoteke samo na malo "zastarjelom" softwareu?
Kako to misliš - "zastarjelom"? Office datoteke se mogu otvarati i uređivati i na starijem, i na novijem softveru.
a taj iWork, tj. Pages vec dobijem na Powerbooku G4 (unutar OS X-a) pa znaci bez problema se mogu time služit i uredno otvarat docx,xlsx,... fileove?
Ja koristim iWork '09 - zadnju verziju - i ona uredno otvara Office XML datoteke (to su te docX, xlsX, pptX...), osim kad se u tim dokumentima pojavljuje nešto što iWork ne podržava. U slučaju Pagesa (docx), to su neke vrlo rijetko korištene funkcije, koje se obično koriste samo u većim strukturiranim dokumentima (knjige, diplomski radovi i sl.). U slučaju Keynotea (pptx), ovakvih situacija nema, jer je Keynote neusporedivo jači alat od PowerPointa. U slučaju Numbersa (xlsx), međutim, to je gotovo uvijek slučaj jer je Numbers krajnje rudimentaran tablični kalkulator koji je dostatan tek za najprimitivniji rad s takvim dokumentima.
Sretna je, međutim, okolnost ta što (besplatni) Neo ili OpenOffice ima puno manje problema s otvaranjem xlsx, nego što ima s docx. Pa onda možeš koristiti kombinaciju iWorka i Nea, što bi te trebalo uvijek izvaditi.
VAŽNO VAŽNO VAŽNO! Da bi zadržao valjan prikaz i prijelom, moraš na Mac instalirati (prekopirati) sve TrueType fontove koji dolaze s Officeom, a koji su namjerno deklarirani kao da nemaju dobar ekvivalent i koji su namjerno postavljeni kao defaultni u Office aplikacijama (npr. Calibri). Inače ti Mac odabere neki font koji je totalno drugačiji što ti poremeti izgled dokumenta i (važnije) poremeti i prijelom.
Budi svjestan da niti na jedan način ne možeš SNIMITI dokument u XML formatu. To znači da nakon što si na dokumentu nešto radio, natrag ga možeš vratiti ili dalje slati jedino u "zastarjelom" DOC/XLS/PPT (bez "X" ) formatu.
...koristio bi jos i MSN i mozda jos koju sl. aplikaciju pa bi ona znaci funkcioirala, samo sta bi to bila neka "zastarjela" vezija od prije nekoliko god....?!?
Kakva "zastarjela" verzija?
Nisam siguran što si ti zamislio pa sam možda sad ovo krivo protumačio, ali evo, za svaki slučaj:
NIKAKAV windows softver (EXE, koji se vrti na windowsima) - ni zastarjeli, ni novi - NE MOŽE SE POKRENUTI pod Mac OS X om. To je potpuno različita platforma.
Kad si pitao za Office, dobio si odgovore da postoji Office ZA MAC (dakle posebna verzija, napisana za Mac OS X, neovisna o Officeu za Windows). Verzije za Windowse bile su Office 95, 97, 2000, 2003, 2007, 2010. Verzije za Mac su 2004, 2008 i 2011 (ne znam da li su bile neke starije).
MSN - čini mi se (ne koristim MSN) da se na Macu MSN korisnici služe Adiumom
"još koja slična aplikacija" - pitaj konkretno pa ćemo ti pomoći
ZA neke vrlo specifične stvari možda nema nadomjestka za Mac OS X pa ti onda ostaje zavrtiti Windows u virtuali ili bootati Maca u windowse.