14.06.2011 | 10:11
Najprije veliki pozdrav korisnicma jabučnjaka (po drugi put).
Inače sam switcher, koji je dosta okljevao. Prvi pokušaj je bio pred 2 godine, no međutim opredjelio sam se za HP ProBook, i odmah nakon kupnje mi je bilo krivo, da nisam ipak malo više prištedio i odlučio se za MB ili MBP.
I tako su prošle 2 godine, došlo je vrijeme za kupnju novog laptopa i odlučih se za MBP 13" i3 model. Tako da slijede dojmovi.
Najprije se želim zahvaliti aktivnijim forumašima sa site-a, budući da sam dosta toga i naučio ovdje, tako da je prelazak na Win 7 na Mac OS X zbilja glatko prošao.
No idemo po redu.
Kupnja:
Zbilja sam dosta opcija istraživao gdje je najbolje kupiti laptop. U svkaom slučaju je najbolje imati nekoga u SAD-u, no međutim kako toga ja nemam, i kako su mi opcije kupnje u susjednim državama (čitaj Italija) neprihvatljive radi načina financiranja, odlučio sam pričekati Back to School akcju u iStyel-u. Dobio sam laptop (relativo) povoljno uz (RELATIVNO) povoljan način financiranja. U svkom slučaju sve pohvale za prodajno osoblje poslovnice.
Prvi dan, prvi dojmovi
:
Znam da će nekome, tko razmišlja o kupnji i ovo čita biti moža teško povjerovati da se radi o objektivnom komentaru, no međutim - odrastao sam sa računalima (imao u mojoj 4 godini Comadore 64, nekoliko desktop kanti, nekoliko laptopa) i zbilja moram reči da je samo uzimanje u ruke laptopa izvenredan doživljaj. Usporedno sa ostalim računalima, koje sam imao, kvaliteta izrade je na jako visokom nivou. Vidi se da nije riječ o hrpi plastike, kojoj je glavna funkcija da drži skupa pojedine komponente, nego se radi o pomno promišljneom dizajnerskom konceptu.
Prvo pokretanje sustava je manje više poznato, tj. slično Windows OS-evima od Viste pa nadalje. Traži neke osnovne podatke o korisniku, kao i šifru za bežičnu mrežu, tako da komp može funkcionirati čim se prvi put otvori korisničko sučelje sustava. To je jedna od mnogih stavki, gdje sam primjetio da se Windows proteklih godina približava OS X-u (počevši od toga, pa do task bara)
Prvi kontakt sa samim sustavom je bio vrlo ugodno iskustvo. OS je po samoj filozofiji drukčije koncipiran od Windowsa. Što to znači? Pimjerica instalacija novih uređaja (aka bežični miš i printer, u mom slučaju). OS preuzima razmišljanje za korisnika. Čim priključite primjerice printer na računalo s Win 7 stiže obavijest da su Windowsi našli novi uređaj, pa onda još jedna obavjest da traže drivere za uređaj, pa još jedna obavijest, da su driveri pronađeni i da uređaju mogu koristiti. Bio je smješan prizor kada sam ja spojio printer i ono....nitko me ništa ne pita (mislio sam da mi usb port ne valja, jer imao sam takvu tvorničku grešku na HP-u)....uglavnom, stvar samo radi, odem u text editor i printam. Printer instaliran, bez toga da je OS dijelio svoje osjećaje samnom
Svakodnevno korištenje
Jedna od stvari, koje se jako brzo primjeti je da je laptop izuzetno tih. Jedini put, kad sam primjetio da se zahuktao, bio je kada sam pokrenuo Portal 2. Bilo je stvari, za koje sam pretpostavljao da će me iritirati tokom rada. Volim kada je OS pametan, ali ne volim kada pametuje. Mislio sam da će to pametovanje biti da ne postoji funkcija maximize za prozore, budući da OS optimizira prozor na idelnu veličinu, a ne razvuče ga preko cijelog ekrana. Na moje iznenađenje se taj koncept u svakodnvenom radu pokazao dosta koristan, budući da u browseru vidim ono što je zbilaj sadržaj, a ne praznina, tako da na zaslonu ostane više mjesta za druge stvari.
Jedna od nejasnih stavki (pa čak i nakon čitanja foruma) bila mi je funkcija crvenog (ilitiga X) gumba. Moje poimanje toga bilo je da zatvori prozor i da je program u mirovnanju, ali zapravo i dalje radi.....WTF?! Uglavnom - to zbilja je tako i zbilja je pametno. Program zatvoren na taj način će se puno brže pokrenuti i ako se BAŠ želi zatvoriti - stisne desni klik u docku i exit. Također sam mislio da će me to nakon windowsa iritirati, no međutim jako mi se dopalo.
Jedna od stavki, gdje sam također očekivao fazu prilagodbe bila je nestanak task bara. Međutim, ni to nije bio problem, ali tu lakoću u tranziciji treba pripisati samim windowsima, jer su se sa Win 7 dovoljno približili Mac OS X docku, tako da je šaltanje s jednog na drugo poprilično olakšano.
U svakodnevnom korištenju je naravno bitno imati aplikacije, na koje smo naviknuli. Možda i ja nisam referentan, budući sa sam korisnik, kojem je najbitnije imati Office paket, MSN, neki browser i dobar multimedia player. Uglavnom, ako netko spada u moju kategoriju, sve to postoji na Mac-u (što onima, koji ovo čitaju zasigrno i nije nova vjest
). Osobno mi je bilo drago da ima Steam na Mac-u, tako da igre, koje sam kupio (Portal 1, Portal 2) mogu nastaviti igrati i na novom OS-u.
Budući da koristim iPhone sam primjetio i da je sinkronzcija puno bolje izvedena. Konkretno bolje je integrirana u sam OS. iPhoto povlači fotke, iCal kalendarske zapise, Address book imenik itd, nema toliko naštivamvanja i prčkanja po iTunesu, kao na Win platformi.
Stavka koju bi istaknuo je baterija, ovisno korištenju zbilaj jako dugo traje. Meni traje nekih 6-7h, što je nakon HP-ovih 1:00 h fenomenlno
Negativne stavke
Ima i nekoliko stvari, koje su me zasmetale. Najizraženiji manjak po meni su USB portovi, ne njihov broj, nego to da su zbilja zbijeni. Koristim wirless miš od logitecha, i ima onaj mini konektor i ako pored njega želim staviti USB stick, moram taj kontkror vaditi, jer je USB stick preširok. Zbilja su mogli bar par milimetara razmaka između portova staviti.
Druga stavka, koju bi kritizirao je nepostojanje switch user funkcije (što se kod windowsa dobije kombinacijom win tipka+L). To je po meni dosta zgodna stvar, ako sam na javnom mjestu i ne želim da u par minuta, što nisam uz laptop, netko kopka po njemu. OS X nudi samo log off funkciju, koja prekida sve procese u pozadini, dok se na windowsima procesi i dalje normalno vrte.
Zadnja točka za kritiku je da mislim da bi bilo zgodno da je cut opcija ugrađena u desni klik miša.
Zaključak
Radi se zbilja o kvalitetno izađenom laptopu i o dobrom OS-u. Postoje sitnice, kojima se čovjek oduševi tokom samog korištenja, recimo osvjetljena tipkovnica, izrstan zaslon, korištenje multi touch površine, lakoća instalacije i deinstalacije dprograma, i mali milijun stvari, koje vjerojatno još ni sam nisam otkrio.
Sve u svemu sam jako zadovoljan kupnjom. Možda bi racionalnija odluka bila obično MB, no međutim, htio sam baš aluminijsko kućište.
Toliko o mojim prvim dojmovima, nakon tjedan dana korištenja. Nadam se da je ovaj prikaz nekome pomogao prilikom odluke