24.06.2011 | 13:14
Drage moje, dragi moji....
Obično se ovdje nalaze upiti tipa mogu li ovo ili ono na OSX-u, što me čeka, ili pak hvalospjevi nakon odrađenog switcha... E, pa ovaj thread će biti drugačiji. Iz prve ruke vam donosim iskustva nakon prisilnog switcha s OSX-a na prozore XP SP3.
Da, zašto, pobogu!, ići natrag? Kako rekoh, prisilno. Naime, uposlil sam se u jednoj velikoj firmi koaj je jako korporatizirana i M$ je sveta krava. IT 'stručnjak' je čul za Mac, ali se nikad nije susreo s njim, ali se predstavlja kao okorjeli UNIX-aš koji se UNIXOM bavil prije nego s prozorima.
Elem, prvi šok bio mi je lenovo R61 koji dobih na korištenje. To se vodi pod prijenosno računalo, ali uz njega bi trebalo dijeliti i tačke ili barem ona kolica za plac koje bakice vuku po tržnici kad krenu u nabavku namirnica za nedjeljni ručak. R61 je KOMAD kompa, ogroman, težak, plastičan, ružan i nezgrapan. Tipkovnica je.... pokušavam naći neki prikladan izraz, ali mislim da hrpa smeća najbolje opisuje osjećaj, smještaj i općeniti dojam na korisnika.
I jasno, tu je i XP sa svim svojim krasotama na koje sam odavna zaboravio. Komp na sebi ima naljepnicu Vista basic, ali očito je da su ga preinstalirali na XP. Startup time traje i traje. Naime, isprva sam, naivno, priznajem!, samo poklapao komp. To je dovelo do smrzavanja nakon tri dana. Hiberniranje Microsoftu nikad nije išlo. Potom, jasno, nemam admin ovlasti. Pa mi onda IT-jevac instalirava miša i SD karticu (potrebna zbog prirode posla koja uključuje fotkanje), a komp svaki put uredno javi da nemam ovlasti da bi bilo što instalirao, ne dopusti mi instalaciju, a onda stvar nakon minute-dvije proradi uz obavezno upozorenje da možda neće raditi ispravno.
O trajanju baterije od bahata dva sata mogao bih pričati i pričati, ali još je bolja saga o specijalnim aplikacijama (Oracle, baze podataka kojima se pristupa samo i isključivo s IE-om)koje se koji put dignu,a češće ne. Da, tu je i jedan poseban program koji se uredno rušio jer zakpre sistema, koje se pokrenu automatski, mora odobriti admin (logiranjem u svoj account), iako ih komp, kao sam odradi u pozadini. Nije mi samo jasno za koji q..ac onda to komp sam povlači i počne nešto raditi, a ne dovrši?!?!? Ako treba Admin, treba Admin, ali ovo polovično petljanje mi nije jasno? I još onda s_ebe ostatak kompa....
Evo, to su moja iskustva vraćanja na staro i samo dokazuje da je svaki povratak na prozore poput prigrijavanja starog jela koje svaki idući put samo još jače (za)smrdi.
Zasad preživljavam s ovom kombinacijom, ali prvi plan mi je nabaviti novi lap i na njega metnuti bootcamp pa nek IT-evac na njega metne sve kaj treba. Manje bude bolilo, a i baterija bude trajala....
U međuvremenu, ljudi pomalo škicaju moj sedam godina stari powerbook i dive se kako lijepo izgleda...