PC---->MACBOOK --- treba mi velika pomoc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PC---->MACBOOK --- treba mi velika pomoc

10.10.2011 | 22:21
Dakle, treba mi jedna velika pomoc jer sam u nedoumici...

kupujem nesto prijenosno i htjeo bi MACBOOK...
mogu si priustit, a i sync sa ostalim uredajima u buducnosti icloud i ios5 mi golica mastu...

imam ipad 1 i 2, i4 3gs, i jako dobar PC...

Pocinjem raditi posao koji mi obuhvaca povremenu audio video montazu na poslu, radim je profesionalno, ali necu biti zaposlen kao montazer pa mi je svejedno, treba mi nesto kad uleti...

Zanima me sljedece...
- Macbook pro 15 ili 17 s obzirom da ipak 17 ima 3 kile + popratna oprema
- glossy ili Antiglare koji je koji i sta je bolje za montaze
- problem suzivota PCa i MACa tj kompatibilnosti ako ja montiram na MACu, da li ce moci koristiti to na PCu (ne znam koji format izbacuje uopce)
- da li je dobro uzeti odmah preinstall svega ili to kasnije uzimati preko mac stora ili kako vec (jel postoje uopce torrenti za te programe? *ako se smije pitat uopce)
- koliko je komplicirano prijeci sa adob paketa na final cut?

- da li bi mi preporucili u toj situaciji MAC ili laptopPC
- da li postoje 3d max, autocad i ostali 3D programi za OSX? (pretpostavljam da ima)

malo o piratu: (neznam da li je zabranjen)
* da li je moguce skinuti od negdje adobe pakete i ostalo
** koliko je zastupljen pirat na OSXu, i da li je potrebno imati adobe ako imas final cut? mislim za animacije, 3D, keyanje, "photoshop" i ostalo?!

idemo na drugu temu:

curi bi mi trebalo nesto prenosivo na cemu bi mogla imati office pakete, surfanje, koji film i muziku, s time da moze ubacit u photoshop kakvu sliku i radit sa njim (nista komplicirano, barem za kakvo peglanje slike i pripremanje za tisak - fotograf)
sta preporucate?

HVALA XD
10.10.2011 | 23:11
Evo par savjeta od mene, pa valjda bude nesto od pomoci

Last things first

Za djevojku je idealan Air. Pogotovo najnoviji model. To je danas dovoljno jako racunalo (i vise od toga) za sve zadace oje si naveo, a izuzetno je lagan i praktican za nositi. Pogotovo za zenske osobe... Predlazem 13" model.

A sto se tebe tice...

Ja bi na tomv mjestu uzeo MBP, ali 15". Nece biti pretezak ako ga trebas nekada negdje ponijeti, kao 17" model.

Ionako ces za montazu uzeti malo veci eksterni monitor za lagodniji rad, pa ce 15 idealno posluziti svrsi

Kada kupis Mac, dobit ces jako puno programa s njim. Operativni sustav takodjer dobijes legalan. Naravno neces dobiti programe za montazu na compu

Final Cut X (zadjna verzija) se bas i nije proslavio kod profesionalaca, pa se ljudi masovno vracaju na staru verziju. Ne znam tocne razloge, nije moja struka...

Adobe paket imas i na Macu, pa ce ti biti sve isto kao i na PC, samo su shortcuts malo drugaciji.

Postoji i piratska scena za Mac software, i nece ti biti tesko naci sve sto trebas.

Sluzbeni stav ovog foruma je da ne podupire i podrzava piratstvo.

Naravno, ne citaju privatne poruke korisnika

Eto, valjda sam bar malo pomogao...
10.10.2011 | 23:25
doma imam 3x 27'' monitora tako da nije problem...

da ne idemo u piratstvo jer ga ne volim, ali ne mislim ni 30.000 kuna davat za paket...
ne podrzavaju ga ili je zabranjeno pricati o njemu

hvala na savjetu, pricekat cu jos kakav
10.10.2011 | 23:38
Dario, već smo puno puta diskutirali u tom smjeru. Ne voliš piratstvo, ali ćeš si ukrasti skupi alat kako bi mogao nelojalno konkurirati onima koji su ga legalno kupili pa su opterećeni i tim troškom kojim ti nisi.

Ako ćeš raditi povremeno i honorarno, neka ti onaj tko te angažira posudi svoju legalnu licencu (ili neka ti je iznajmi, ili što već). Da si npr. električar i da povremeno radiš za nekog npr na štemanju zidova, tvoj poslodavac sigurno od tebe ne bi očekivao da si sam kupiš svoju hilticu, a niti da je negdje ukradeš.

Nije zabranjeno pričati o tome, ali je zabranjeno davati savjete o izvorima piratskog softvera, torrent linkove i sl.

Na kraju, moram priznati da mi je teško povjerovati da si član Jabučnjaka već 4 mjeseca
i da "ne znaš" kakav je službeni stav Jabučnjaka prema tome. Ali nema veze. Smatraj se upozorenim. Ovdje nemoj tražiti savjete o tome kako krasti softver.
11.10.2011 | 01:27
smayoo kaže:
Dario

da ti budem iskren, tu sam se regao samo zbog jednog problema, a onda sam zadnjih dana poceo aktivnije citat switch prvenstveno zbog tog mog prelaska...
sta se tice licenci...
imam svoju firmu i preko 60.000 kuna kupljenih paketa i licenci pa dobro znam sto je to kupiti licencu...
isto tako sam i vlasnik nekoliko patenata i svojih programa za koje jako dobro znam da ih netko krade, ali se s time moram pomirit u 21. stoljecu...

da star bude bolja jesam elektricar

samo me zanimao stav foruma, a upravo sam preljen traziti pravila foruma (pa se ispricavam)

Zasto sam spomenuo piratstvo...
Zbog toga sto ne zelim dati tolike novce za licencu koju necu naplatit nikome, niti cu raditi projekte s njom, ni nista... koristit cu je u privatne svrhe i zasto ne bi "offline" mogao sam instalirati svoj placeni paket 15.000 kuna, i koristiti ga u ne komercijalne svrhe...

ali ajmo na temu molim te, jer meni treba trenutno pomoc, a osuduj me kad mi pomognes i kad ja kupim sta mi treba :DDD

THX
(i ako si iz AA cini mi se da smo se bavili istim poslom)
11.10.2011 | 16:09
Koliko se sjećam, pisalo se nedavno, ako imaš Adobe licencu za PC, ona ti vrijedi i za Mac. Potraži po forumu, mislim da je netko napisao da čak niti ne moraš deaktivirati PC licencu.

Videomontažom se ne bavim pa ti na tvoja pitanja ne mogu dati kompetentan odgovor. Probaj ih ponoviti u forumu Video jer možda ne čitaju svi članovi ovaj forum.
11.10.2011 | 16:55
OT. Kaj je AA?
11.10.2011 | 17:42
Valjda ovo www.aahrvatska.hr/ ili ovo en.wikipedia.org/wiki/Alcoholics_Anonymous - , ,
11.10.2011 | 18:04
dariorijeka kaže:
Dakle, treba mi jedna velika pomoc jer sam u nedoumici...

Zanima me sljedece...
- Macbook pro 15 ili 17 s obzirom da ipak 17 ima 3 kile + popratna oprema
- glossy ili Antiglare koji je koji i sta je bolje za montaze
- problem suzivota PCa i MACa tj kompatibilnosti ako ja montiram na MACu, da li ce moci koristiti to na PCu (ne znam koji format izbacuje uopce)
- da li je dobro uzeti odmah preinstall svega ili to kasnije uzimati preko mac stora ili kako vec (jel postoje uopce torrenti za te programe? *ako se smije pitat uopce)
- koliko je komplicirano prijeci sa adob paketa na final cut?

- da li bi mi preporucili u toj situaciji MAC ili laptopPC
- da li postoje 3d max, autocad i ostali 3D programi za OSX? (pretpostavljam da ima)

malo o piratu: (neznam da li je zabranjen)
* da li je moguce skinuti od negdje adobe pakete i ostalo
** koliko je zastupljen pirat na OSXu, i da li je potrebno imati adobe ako imas final cut? mislim za animacije, 3D, keyanje, "photoshop" i ostalo?!

1.dovoljan je i 13"...svakodnevno radim na njemu, cak bez drugog monitora...
2.svejedno...ionako na njemu ne gledas referentnu sliku
3.Preko omf, edl-a i inih varijanti, sve ide bez problema...TIME CODE RULES!!!
4.ja sam malo po malo uzimao sto mi je trebalo...
torenti postoje...
5.Ne...fc je apsolutno dobra kopija premiera!

6.mac laptop i macpro (ili imac)

Ovo ostalo PM...
11.10.2011 | 19:24
zabac kaže:
OT. Kaj je AA?

Slutim da Alarm Automatika.....
11.10.2011 | 20:01
OK
11.10.2011 | 23:05
Da, promaklo mi je to. Bio sam u AA. Ali nisam već godinu dana. Sad sam u AA.
13.10.2011 | 03:23
jos jedno pitanje...
da li ga se isplati uzimat izvana? otic po njega pa ga svercat ili ga uzet ovdje negdje?
XD
13.10.2011 | 21:57
Moja je procjena da se isplati donijeti iz USA. Tu po EU, sve što sam ja vidio (Njemačka, Francuska, Italija, Engleska) to je relativno sitna razlika i svodi se na to da švercanjem utajuješ PDV. Onda možeš i kod nas naći firmu pa kupiti preko nje.

Jedino se isplati npr. u Italiji kupiti stari model kad dođe novi - jer oni tamo za razliku od ovih naših imaju neke zalihe koje žele rasprodati pa naprave dobar popust kad se mijenja model. Svojedobno sam, sjećam se, u Saturnu u Marconu (kod Venecije) vidio iMac za 899 EUR (s porezom uračunatim) koji je kod Apcoma koštao skoro 11000 Kn s PDVom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 19 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Heretic, pontmax1, Riba, tino1, VanjusOS, Anonimci (338)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO