Dilema
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dilema

19.03.2005 | 14:28
Odlucio sam prodati svoj PC i napokon kupiti mac o kojem vec toliko dugo razmisljam. Citao sam po netu svakojake recenzije koje su me na kraju vise zbunile nego pomogle. Dvoumim se između Single PowerMac-a G5 1.8 GHz i iMac-a 17" 1.8GHz SuperDrive. Molim za savjet, sto bi mi se vise isplatilo???
19.03.2005 | 15:04
Ljepo je to sto ste odlucili uci u Mac svijet, a o tome sto bi vam se vise isplatilo sve ovisi za sto svoj Mac zelite koristiti, ako ste u profesionalnim vodama po mom misljenju bilo bi bolje uzeti PowerMac G5 i jer ipak se snaga PowerMac-a osjeti kad trebate maximalno od svog racunala, i niste ograniceni na velicinu monitora memorije, harda idt... iMac G5 privlaci svojom cijenom, kvalitetom monitora, izgledom ali njegova arhitektura nije predvidjena za rad na jako zahjtevnim zadacima vec je namijenjen sirokoj publici kao jako dobro kucno racunalo! Prema tome sto uzeli da uzeli necete pogrijesit jer ipak je mac Plug and play, a PC je Plug and Get Mad
19.03.2005 | 20:50
Hvala na odgovoru, nisam u profesionalnim vodama niti zasad namjeravam koristiti mac za prezahtjevne zadatke, samo uobicajene (net, mail, glazba, digitalni aparat, photoshop i sl), ostavljam rezervu jer neznam sto bi me u skoroj buducnosti moglo zainteresirati pa mi zatreba malo vise snage. Međutim dosad sam bio sklon nadograđivati pc redovito pa mislim da ni s macom nece biti drugacije. Zato se naginjem ka PowerMacu. Osim toga malo sam skeptican prema toliko malom prostoru u kakav je imac zapakiran (grijanje,nadograđivanje,...)Molio bi jos samo za savjet gdje kupiti stroj i koji bi mi monitor savjetovali u kombinaciji. Naime namam iskustva s macom pa ni neznam moze li se nabaviti jeftiniji monitor od ponuđenih u apple net trgovinama(od 9000kn najjeftiniji)!?
19.03.2005 | 21:05
Ja mogu samo podijeliti vlastito iskustvo...uvijek sam kupovao kojekakve towere zbog mogucnosti "nadogradjivanja" i "upgradea". Na kraju sam shvatio da sve sto sam iakda upgradeao je memorija, hard disk i eventualno graficka i kupio Cube kojeg i danas koristim. Da krepa kupio bi ili Minija ili iMaca. Razmisli da li ti uopce trebaju slotovi koje nudi tower? Sto bi uopce stavljao unutra? Mislim da za jednu normalnu upotrebu koju spominjes ne treba ici dalje od iMaca. Do trenutka kada mu pozelis promijeniti procesor ili graficku vec ce se isplatiti kupiti drugu masinu - ja jos uvijek radim na originalnih Cubeovih 450 MHz (!).
G5 tower je ruzan za vidjeti u kuci )
19.03.2005 | 21:27
Hvala jos jednom na odgovoru, da, na momente i ja razmisljam na slican nacin, ali zatim se sjetim da sam u 2 godine promjenio 2 maticne, kuciste, 3 coolera,procesor, dodavao rama ... Ako uzmem imaca mozda budem potpuno sretan bez nadograđivanja, ali sto ako ne bude tako, ipak razlika u cijeni nije velika???? Mozda bi ljepo bilo imati vise mogucnosti. Zar ne!?
19.03.2005 | 22:27
Preporucam ti tower G5, zbog jednog, naizgled sitnog razloga. iMac, premda je jako cool, nije dobro zaokruzeno racunalo - stize (za danasnje pojmove) sa prilicno slabom grafickom karticom, koja (za razliku od towera) nije zamjenjiva, i za godinu-dvije ce postati prilicno ogranicavajuca, pogotovo ako se zelis igrati.

Ja uskoro narucujem za svoj G5 novi Radeon X800 Mac Edition.
19.03.2005 | 22:30
Razlika u cijeni između ta dva maca JE VELIKA! I sam si napisao 8000-9000, tj. MONITOR. A te priče o nadograđivanju i spadaju u PC svijet. Iako ni to zapravo nije nadograđivanje nego promjena kompjutera. Kad u Mac svijetu neko u mašini mijenja matičnu ploču (mislim neku drugu a ne zamjenu pokvarene) u postoječem računalu onda to poprati serijom slika i opširnim objašnjenjem zašto bi to moglo imati smisla.
Kad dođe vrijeme (za par godina) bit će ih sigurno koji će neke nebuloze nadograđivati i na iMaca pa će mu onda stršati koješta otraga i kojekave "antene" sa strane. I to će opet biti ekstravagancije.
Ako voliš kopati po strojevima kupi starijeg maca pa mu ugrađuj koješta da bude "ko novi" jer će ti to s već novim dugo biti i nepotrebno i skuupo (tu naravno ne podrazumijevam dodavanje memorije jer to je snap).
Kupi iMaca i uživaj (po prvi put u životu) u kompjuteru.
19.03.2005 | 22:36
prilicno slabom grafickom karticom, koja (za razliku od towera) nije zamjenjiva, i za godinu-dvije ce postati prilicno ogranicavajuca, pogotovo ako se zelis igrati.

Ja bih ovdje rijec 'pogotovo' zamijenio sa 'jedino'.
19.03.2005 | 23:35
nije bas tako... FX5200 je zbilja stvar proslosti vec sada.
19.03.2005 | 23:42
To je marketinska prica. U cemu te FX5200 ogranicava ako se ne igras? Slazem se da je mogla biti bolja, ali nije razlog za kupovinu towera ako necije potrebe ne traze graficku karticu zadnje generacije.
Sto je onda moj Radeon 7500?
20.03.2005 | 00:15
Riba dobro veli - taj GPU može biti ograničavajuć jedino ako su u pitanju igre ili možda profesionalno bavljenje videom (Motion). No, to ne znači da će bilo koja 2D aplikacija biti pogođena time što iMac ne može imati super FPS u Doomu 3. Isto tako, prije će za par godina usko grlo biti procesor nego grafika. Što se tiče izbora - sve ovisi o namjeni i tome da li si tip koji radije radi uprade ili jednostavno zamijeni sve za novo svakih par godina. iMac je daleko elegantniji i jeftiniji, ali ima limite. PowerMac s druge strane otvara mogućnost kasnije dogradnje koja može biti zanimljiva profesionalcima.
20.03.2005 | 02:33
Maticnu sam mjenjao jer je stara crkla inace najvjerojatnije nebi. Evo ponavljam neznam previse o macu pa oprostite ako postavljam banalna i nelogicna pitanja... Nisam zaludjen mjenjanjem djelova i kopanjem vec je to nazalost bilo nuzno da dovedem PC u funkcionalno stanje. Buduci da nije radilo u startu kad je tek sklopljeno u ducanu. Uostalom to jest jedan od razloga zasto zelim preci na mac. Valjda je i logicno da razmisljam na takav nacin nakon 5 UGODNIH izleta na servis, pc me navikao na kopanje i podigao prag tolerancije u nebeske visine. Nazalost nemam nikog tko bi mi mogao pomoci sto se tice maca, osim podataka/reviewa s neta koji znaju biti kontadiktorni i zbunjujuci. Zato hvala svima na savjetima.Zanima me samo jos jedno, ako sam dobro shvatio, dakle nema monitora ispod 9000 kn ili??
20.03.2005 | 12:16
Najjeftiniji Apple monitor je oko 9000 kuna, ali to je 20" widescreen i fenomenalan je!
Ako nisi toliko zahtjevan, i neki jeftiniji 19" monitor iz PC svijeta (bitno je da ima DVI zbog kvalitete slike) sasvim ce ti lijepo koristiti.
20.03.2005 | 12:20
Za Ribu

Uz 450MHz procesor, Radeon 7500 nije usko grlo, ali uz 1.8GHz G5, FX5200 bogme je. Taj GPU je negdje u rangu s Radeonom 9200 kakav se nalazi u Mac miniju (prije godinu-dvije Bug je oba GPUa nazvao "natjecateljima sa dna kace" ).
Najbolje objasnjenje bila bi cinjenica da se Apple vjerojatno rjesava viska grafickih cipova, i uvjeren sam da ce nova revizija imati znatno bolji GPU.
20.03.2005 | 13:09
Hvala 'stakor', nakon svega kupit cu PowerMac sa skromijim monitorom za pocetak ,a onda kad bude vise kuna rjesit cu i pravi monitor...
20.03.2005 | 14:35
Molim i drugi put Jedino na sto trebas obratiti pozornost je RAM - stroj stize samo sa 256MB, pozeljno je nadograditi odmah.
20.03.2005 | 23:01
Da vec sam procitao u brojnim reviewima da mi treba minimalno 512, a po zeljno bi bilo 1gb. Usput znate li mozda dali mis Logitech MX 700 radi na macu, (jedina stvar koja mi se nije svidila na macu je mis) pa bi volio zadrzati svog Logitecha koji je fantastican.
20.03.2005 | 23:16
ja imam iMac G5 sa 512mb i sve radi super.
imam logitech mx510 i sve radi super.
dodat ću su još rama kada izađe i dođe TIGAR!!!!!!
20.03.2005 | 23:40
Odlicno bilo bi mi tesko odvojit se od svog misa ...
21.03.2005 | 20:53
Ruud bili mi mogao molim te povuci paralelu buduci da ne kuzim koliko su Ghz Maca proporcionalni s GHz PC-a. Interesira me kakav je omjer tvog imaca 1,8 sa 512 rama sa mojim pc-om s 2,4 GHz i 512 rama? Dali je to tu negdje ili sam daleko natrag u prasini????
22.03.2005 | 03:30
Jazzy - tu su negdje. U nekim ozbiljnim aplikacijama iMac G5 1.8 je brži, a u nekim drugim zadacima brži je PC - npr. neke igre koje su loše optimizirane za PowerPC. No, nije kod Maca najvažnija brzina... ja bih uvijek radije radio na sporijem Macu nego na bržem Wintelu... čisto radi živaca .
22.03.2005 | 22:30
Nakon puno mozganja odlucio sam kupiti PowerMac G5 single 1,8 GHz. Sad mi molim Vas jos samo preporucite gdje bi mi se u Hrvatskoj ili vani najvise isplatilo kupiti stroj? Osim toga preporucite i neki model 17'' LCD monitor koji bi mi dobro isao uz G5,cca do 2500 kn??
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 57 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO